Granátové jablká boli donedávna populárne najmä v ázijských krajinách. V súčasnosti sa však obľúbeným ovocím stávajú aj v našich končinách. Čoraz viac ľudí si totiž okrem príjemnej chuti uvedomuje ich zdravotné účinky. Pôsobia proti vírusom, nádorom a majú i protizápalové vlastnosti.
Granátové jablká sú zdrojom vlákniny, kyseliny listovej, omega-6 mastných kyselín, vitamínov C, K a vitamínov skupiny B. Z minerálnych látok obsahujú železo, horčík, fosfor, draslík, mangán, selén a zinok. Pozitívne účinky majú aj vďaka vysokému obsahu antioxidantov ako sú polyfenoly, triesloviny, flavonoidy a antokyány.
Zrelé granátové jablko má červenú alebo mierne žltú farbu. Má sladkú, niekedy kyslú alebo horkú chuť. Tú spôsobuje vyššia koncentrácia trieslovín. Konzumuje sa vnútro jabĺk, v ktorom sa nachádzajú jedlé tmavočervené zrniečka. Musíte ich však vydlabať a to nie vždy ide ľahko. Pri manipulácii s granátovým jablkom buďte opatrný. Šťava, pokiaľ ide o zafarbenie, je veľmi agresívna a z látok sa len veľmi ťažko odstraňuje. Ak sa vám nechce jablká pracne vydlabávať, vyskúšajte čerstvú ovocnú šťavu z granátových jabĺk.
Prospievajú srdcu
Vďaka vysokému obsahu polyfenolov pomáhajú zlepšiť prietok krvi do srdca a vyčistiť upchaté tepny. Podľa štúdie Neapolskej univerzity z roku 2005 je šťava z granátového jablka vhodná pri prevencii a liečbe aterosklerózy. Olej z granátových jabĺk zároveň môže znížiť hladinu triglyceridov a zlepšiť hladinu zdravého cholesterolu v krvi.
Mohlo by vás zaujať: Ospevované granátové jablko: Zdravá pochúťka ako z rajskej záhrady
Regulujú krvný tlak
Účinky granátových jabĺk ocenia i ľudia trpiaci hypertenziou. Vysoký obsah antioxidantov, vitamínu C a polyfenolov stimuluje produkciu oxidu dusnatého, ktorý udržuje optimálny stav prietoku krvi a priechodnosť tepien.
Zmierňujú bolesť kĺbov
Granátové jablká majú protizápalové a antioxidačné vlastnosti, vďaka ktorým blokujú enzýmy, ktoré poškodzujú kĺby a spôsobujú ich bolesť a stuhnutosť. Sú vhodné pri liečbe osteoporózy, reumatoidnej artritídy a bolestí spojených s ťažkou fyzickou aktivitou.
Bojujú proti príznakom anémie
Granátové jablká by do svojho jedálnička mali zahrnúť ľudia, ktorí trpia chudokrvnosťou z nedostatku železa. Práve železo, ktoré obsahuje aj granátové jablko, zvyšuje počet červených krviniek a podporuje aj správne fungovanie krvného obehu. Vysoký obsah vitamínu C zároveň pomáha telu pri vstrebávaní železa.
Mohlo by vás zaujať: 50 najlepších potravín pre ženy
Pôsobia ako prevencia vzniku rakoviny
Protizápalové a antioxidačné účinky pôsobia v prevencii vzniku nádorových buniek v tele. Ide predovšetkým o rakovinu prostaty, prsníka, pľúc a rakoviny kože.
Zlepšujú pamäť
Granátové jablká pôsobia pri zlepšení funkcie mozgu a používajú sa aj pri prevencii a liečbe Alzheimerovej choroby. Kognitívne funkcie mozgu posilňujú práve spomínané antioxidanty polyfenoly, konkrétne punicalagín. U ľudí v strednom veku dochádza pri pravidelnej kozumácii granátových jabĺk k posilneniu funkčnej mozgovej aktivity. U starších ľudí zasa môže dôjsť k náparave ťažkostí so zapamätávaním.
Mohlo by vás zaujať: 10 potravín proti upchávaniu ciev: Majú miesto aj na vašom tanieri?
Zlepšujú zdravie ústnej dutiny
Ďalším zdravotným prínosom granátových jabĺk je ich preventívny účinok proti vzniku zubného plaku. V dôsledku toho dochádza k podpore celkového zdravia ústnej dutiny. Znížením tvorby zubného povlaku predchádzate riziku vzniku zubného kazu, parodontózy, zápalu ďasien a zubnej stomatitídy. Granátové jalkbá zároveň obsahujú polyfenolické flavonoidy, ktoré pôsobia antibakteriálne.
Omladzujú pokožku
Granátové jablká pôsobia proti príznakom starnutia pokožky, udržiavajú ju vláčnu a hladkú. Vďaka vysokému obsahu vitamínu C dochádza k tvorbe kolagénu, ktorý pomáha zmierňovať tvorbe vrások. Zároveň udržiavajú kožné bunky vyživované, napomáhajú regenerácii a podporujú hojenie. Okrem toho olej z granátových jabĺk chráni pokožku pred škodlivým ultrafialovým žiarením, ktoré spôsobuje vrásky a zvyšuje riziko vzniku rakoviny kože.
Ako často si granátové jablko doprajete vy? Napíšte ostatným čitateľom v diskusii pod článkom.
Zdieľať na