Vylepšite svoje jedlo koreninami a bylinkami: Zistite, čo s čím ladí

Najčítanejšie dnes
3 dni
Týždeň

Obrázok dňa

Ďalšie obrázky
Foto

Anketa

Pestujete doma aspoň nejakú bylinku?

Za chutnými kulinárskymi výsledkami veľmi často stoja rôznorodé bylinky či koreniny

Za chutnými kulinárskymi výsledkami veľmi často stoja rôznorodé bylinky či koreniny. Tie jedlo nielenže zaujímavo dochutia, ale zároveň aj obyčajnému pokrmu dokážu pridať kúsok exotiky. Stačí ich len príhodne použiť a správne skombinovať. V snahe dosiahnuť čo najlepší výsledok často pridáme množstvo byliniek a korenín, ktoré sa nemusia hodiť k jedlu alebo navzájom neladia. Ich kombinovanie nie je žiadna veda – stačí vám stručný manuál, do ktorých pokrmov pridať tie najčastejšie používané.


Bazalka

Bazalka s omamnou vôňou pripomínajúca teplé letné slnko je nevyhnutnou súčasťou pokrmov z paradajok. Či už ide o omáčky, šaláty alebo polievky – jednoducho v nich nesmie chýbať. Pri varení paradajkovej omáčky bazalka pravá sčernie, no chuť si zachováva. Tiež sa hodí na ryby a iné plody mora, k pečenému teľaciemu i jahňaciemu mäsu. Výborne doladí chuť ako súčasť plnky do hydiny. Varením bazalka rýchlo stráca arómu, preto ju do pripravovaného jedla pridávajte až v závere varenia. Bazalkové listy môžete skombinovať s pažítkou, koriandrom, cesnakom, majoránom, petržlenom, tymianom, mätou či rozmarínom.

Oregano

Neodmysliteľnou súčasťou talianskych jedál – najmä omáčok na cestoviny, opekanej zeleniny či pizze – sa stalo oregano. Patrí medzi bylinky obľúbené po celom svete a hodí sa do množstva jedál. Vďaka výraznej chuti je oregano vhodné do grilovaných pokrmov, plniek, výdatných polievok, marinád, dusenej zeleniny i hamburgerov. Ak dáte vetvičky oregana, príp. majoránu, na uhlie počas grilovania, vaše jedlo získa jemnú príchuť bylín. Nič nepokazíte, ak ho pridáte do jedál napríklad spolu s bazalkou, bobkovým listom, čili, rímskou rascou, cesnakom, paprikou, rozmarínom, šalviou, petržlenom i tymianom.


Mohlo by vás zaujať: Čerstvé bylinky u vás doma: Skrášlia okno či balkón a dodajú skvelú chuť


Rasca

Používanie rasce pri príprave jedál má už skutočne dlhú tradíciu, veď jeho výraznú chuť si obľúbili už v starovekom Ríme, kde ho pridávali do zeleninových jedál a jedál z rýb. V každej krajine sa však objavuje v iných jedlách – napríklad v Rakúsku je typickou súčasťou perníkov, v Alsasku zase syrov. Rascu môžete použiť aj ako posýpku na jedlá z jarnej zeleniny ale aj namiesto petržlenovej vňate. Výborne sa hodí do chleba, klobás, kyslej kapusty, zemiakom, cibuli, koreňovej zelenine, jablkám, rezancom i paradajkám. Z iných korenín si rozumie s koriandrovými semenami, cesnakom, borievkou, petržlenom, novým korením, anízom, tymianom, muškátovým orieškom, čili, škoricou či klinčekmi.

Klinčeky

Hoci chuť klinčekov je veľmi príjemná, treba ich používať skutočne opatrne. Veľmi ľahko totiž prebijú chuť iných korenín. Hodia sa do slaných aj sladkých jedál a sú súčasťou dezertov, sirupov či konzervačných nálevov. Vo väčšine ázijských krajín sú aj súčasťou karí korení. Hodí sa k bravčovine, do šunky, k jablkám, pomarančom, čokoláde, mrkve, červenej kapuste, cvikli, tekvici, cibuli aj sladkým zemiakom. Výbornú zmes tvoria klinčeky s týmito koreninami: nové korenie, kardamóm, škorica, čili, fenikel, karí listy, koriander, muškátový orech aj kvet, zázvor aj bobkový list.


Mohlo by vás zaujať: Päť korení pre zdravie: Majú miesto aj vo vašej kuchyni?


Rozmarín

Vždyzelená trvalka pochádzajúca z oblasti Stredomoria bola v 9. storočí v čase vlády Charlemagna zaradená do zoznamu základných rastlín, ktoré sa museli pestovať na kráľovských pozemkoch. A do dnešných čias je obľúbenou súčasťou kuchynskej výbavy. Rozmarín sa vyznačuje výraznou a ostrou chuťou, preto je nutné používať ho s mierou. Celými vetvičkami výborne ochutíte marinády na mäso, najmä na jahňacinu. No hodí sa aj do sladkých či slaných sušienok, ale aj na ochutenie olivového oleja i do sirupu na dezerty a osviežujúce nápoje. Pridávajte ho k šošovici, marhuliam, pomarančom, vajíčkam, zemiakom, hydine, králikovi či krémovým syrom. Môžete ho skombinovať s pažítkou, bobkovým listom, levanduľou, mätou, oreganom, saturejkou, cesnakom, šalviou i tymianom.


Ktoré koreniny a bylinky v kuchyni najčastejšie používate vy? Napíšte ostatným čitateľom v diskusii pod článkom.

Zdielať na Facebooku

Diskusia (0)

Žiadne komentáre


Pridať komentár