FOTORECEPT Rebarborový koláč s posýpkou: Upečte si túto pochúťku, kým je čas!

Rebarborový koláč s posýpkou

plnielanu.sk/Michaela

Sezóna rebarbory pomaly končí, no ešte stále sa dá v obchodoch zohnať a preto neváhajte a choďte si ju ukoristiť. Rebarbora je síce zelenina, no pre jej úžasnú kyslastú chuť sa skôr využíva do sladkých receptov. Asi najznámejšou pochúťkou, kde môžete využiť túto úžasnú surovinu je rebarborový koláč, ktorý je pre jeho sladko-kyslú chuť nezameniteľný

Potrebujeme:

  • 5 stoniek rebarbory
  • 1 hrnček kokosového cukru
  • 1 hrnček trstinového cukru
  • ½ hrnčeka domáceho jahodového džúsu alebo sirupu
  • ½ hrnčeka špaldovej hladkej múky
  • 1 hrnček polohrubej múky
  • 130 g čerstvého masla
  • 3 vajíčka
  • štipku soli

Na posýpku:

  • 50 g masla
  • 50 g špaldovej hladkej múky
  • 50 g práškového cukru
  • 60 g pomletých vlašských orechov

Postup:

Rebarboru si očistíme tak, že odkrojíme zelené časti na jej konci a ošúpeme jednotlivé stonky nožíkom.

Mohlo by vás zaujať: Rebarbora je opäť v kurze: Spoznajte jej čaro a ochutnajte rebarborový koláč


Stonky si nakrájame na tenké plátky.
   
Do misky s nakrájanou rebarborou pridáme hrnček kokosového cukru, premiešame a necháme 10 min odležať. Mala by pustiť šťavu, ktorej sa zbavíme predtým, ako rebarboru poukladáme na cesto.

Mohlo by vás zaujať: Kyslastý zázrak pre lepšie trávenie a krajšie vlasy: Ochutnajte rebarboru!


Maslo si rozpustíme a necháme ho trochu vychladnúť.
   
Do veľkej misky preosejeme hladkú a polohrubú múku, pridáme trstinový cukor, vychladnuté maslo, džús, žĺtka a vyšľahaný sneh so štipkou soli.

Mohlo by vás zaujať: Slané dobroty z lístkového cesta: Sú rýchlo hotové a chutia skvele!


Cesto natrieme na plech vystlaný papierom na pečenie.
   
Na cesto opatrne poukladáme rebarboru.

Mohlo by vás zaujať: FOTORECEPT Oživte svoje overené recepty: Skúste slaný tekvicový koláč


Posýpku si pripravíme v miske v ktorej rukami vymiešame zmäknuté maslo, hladkú múku, cukor a vlašské orechy.
   
Nakoniec ňou posypeme koláč a dáme piecť do vyhriatej rúry (180°C) na 30 minút.

Mohlo by vás zaujať: Pomocník pri príprave večere: Oživte svoje menu rýchlovkami z lístkového cesta


Dobrú chuť!

Na čo všetko využívate rebarboru vy? Napíšte a ostatným čitateľom v diskusii pod článkom.

Zdroj: plnielanu.sk/Michaela, thinkstockphotos.com, Michaela
Odporúčame