Zabudnite na kečup či tatársku: 6 super tipov nielen na grilovaciu sezónu

Cesnakový dip

thinkstockphotos.com

Chystáte záhradnú oslavu a plánujete grilovať mäso? Nahraďte tradičnú horčicu či tatársku omáčku skutočne lahodnými dresingom. Zvýrazní chuť vášho výtvoru a ozvláštni ho. Navyše, mnohé majú menej kalórií ako napríklad klasická tatárska omáčka či sladký kečup. Z našej ponuky si určite vyberiete.

Bylinkovo-cesnakový dip

Potrebujeme:

  • 250 g bieleho jogurtu
  • 3 lístky čerstvej bazalky
  • niekoľko stebiel čerstvej pažítky
  • 2 menšie strúčiky cesnaku
  • soľ
  • mletú červenú sladkú papriku

Postup: Bylinky nadrobno nakrájame a rozmiešame ich v miske spolu s bielym jogurtom. K zmesi pretlačíme aj cesnak a dochutíme soľou a štipkou červenej papriky. K dipu môžeme podľa chuti primiešať aj dve polievkové lyžice tatárskej omáčky, no pôvodná verzia je zdravšia. Všetko spolu premiešame, podľa potreby ešte dosolíme a môžeme podávať.

Francúzsky dresing

Potrebujeme:

  • 1 čajovú lyžičku plnotučnej horčice
  • 1 čajovú lyžičku medu
  • 150 ml olivového oleja
  • 2 čajové lyžičky vínneho octu
  • 1 menší strúčik cesnaku
  • štipku soli
  • štipku mletého čierneho korenia

Postup: Pomocou ponorného mixéra rozmixujeme všetky suroviny. Dochutíme soľou a mletým čiernym korením. Ak je dresing príliš riedky, pridáme čajovú lyžičku horčice, ak je príliš hustý, pridáme pár kvapiek oleja a následne znovu dochutíme.


Mohlo by vás zaujať: Omáčka spraví aj z jednoduchého jedla delikatesu: Vyskúšajte naše tipy!


Paradajkový dresing

Potrebujeme:

  • 2 veľké čerstvé paradajky
  • 2 šálky podrveného syra tofu
  • 2 polievkové lyžice olivového oleja
  • ½ šálky čistej vody
  • 1 polievkovú lyžicu čerstvej citrónovej šťavy
  • 2 strúčiky cesnaku
  • štipku soli
  • štipku cukru

Postup: Ingrediencie spolu mixujeme ponorným mixérom dovtedy, kým nevznikne jednoliata hmota. V prípade potreby dochutíme soľou či cukrom. Výborne sa hodí najmä ku kuracím rezňom pripraveným naprírodno.


Mohlo by vás zaujať: Dajte zbohom nezdravej tatárskej omáčke: Vyskúšajte tieto domáce dresingy


Syrový dip

Potrebujeme:

  • téglik kyslej smotany
  • 50 g taveného smotanového syra
  • 100 g parmezánu
  • štipku soli
  • štipku mletého čierneho korenia

Postup: V miske spolu rozmiešame smotanu a tavený syr. Môže to trvať dlhšie, keďže syr z chladničky je trochu stuhnutejší. Keď je vymiešaný, pridáme najemno nastrúhaný parmezán a dochutíme soľou a korením. Pokiaľ máte radi cesnak, môžete pridať aj štipku sušeného cesnaku.


Mohlo by vás zaujať: Cesnakové recepty: Pripravte si zdravé pochúťky hotové za pár minút


Kôprový dresing

Potrebujeme:

  • 1 téglik kyslej smotany
  • 1 jarnú cibuľku
  • čerstvú šťavu z polky citróna
  • 1 čajovú lyžičku medu
  • hrsť čerstvého kôpru
  • štipku soli
  • štipku mletého čierneho korenia

Postup: Jarnú cibuľku nakrájame najemno, rovnako aj kôpor. Všetky ingrediencie spolu vymiešame a dochutíme soľou a korením. Dresing podávame chladený.


Mohlo by vás zaujať: Chystáte grilovačku? Zistite, kedy ochucovať mäso a čím!


Pikantný dresing

Potrebujeme:

  • 2 menšie cibule
  • ½ väčšej paradajky
  • 1 čili papričku
  • hrsť kôpru
  • 2 polievkové lyžice olivového oleja
  • 2 polievkové lyžice čerstvej citrónovej šťavy
  • 1 čajovú lyžičku mletého koriandru
  • štipku soli
  • štipku mletého čierneho korenia
  • štipku mletej červenej sladkej papriky

Postup: Cibuľu ošúpeme a umyjeme. Nakrájame ju aj s šili papričkou na menšie kúsky a pomocou ponorného mixéra všetky ingrediencie okrem oleja spolu rozmixujeme na hladkú kašovitú hmotu. Nakoniec ešte pridáme olivový olej a rozmiešame pomocou lyžice.


Aké dipy a dresingy si doma pripravujete vy? Napíšte ostatným čitateľom v diskusii pod článkom.

Zdroj: thinkstockphotos.com, thinkstockphotos.com, Lucia
Odporúčame