Káva, víno alebo čokoláda: Tieto potraviny vás udržia vo forme

Víno a jablko

photl.com

Antioxidanty sú látky, ktoré dokážu účinne likvidovať voľné radikály, spôsobujúce poškodenie buniek. Práve oni nás chránia pred niektorými druhmi rakoviny, vznikom cukrovky alebo pred vznikom srdcovo-cievnych ochorení. Pýtate sa, ktoré látky to teda vlastne sú a ako sa k nim dostať aj počas bežného dňa? Máme pre vás odpoveď!

Antioxidanty môžeme všeobecne rozdeliť na prírodné a umelé. Prírodné antioxidanty sú pre naše zdravie určite najlepšie a sú prítomné v čerstvej zelenine, ovocí a čerstvých potravinách. Aj umelé, ktoré sa pridávajú  do potravín, však prospievajú  k tomu, aby sme svoje telo udržali vo forme.

Najvýznamnejšie antioxidanty:

  • vitamín C (kyselina L-askorbová), nachádza sa napr. v citrusových plodoch, zemiakoch, brokolici, jahodách, kiwi, paradajkách, alebo paprike.
  • vitamín E (tokoferoly), ktorý nájdeme vo vaječných žĺtkoch, rybách, orechoch, sóji, šaláte, pečeni, alebo v mlieku.
  • selén, ktorý sa nachádza napríklad v rybacom mäse, červenou mäse, obilninách, vajciach, cesnaku alebo napríklad aj v orechoch.
  • karotenoidy, ktoré sa nachádzajú v žltých, zelených a tiež červených druhoch zeleniny a ovocia (napr. v mrkve, marhuliach, špenáte, alebo šípkach).
  • flavonoidy, môžeme nájsť napríklad v bobuľovitom ovocí, ale aj červenom víne, zelenom čaji, zeleri, alebo v petržlene.
  • Koenzým Q 10

Tiež by vás mohlo zaujať: Nápoj bohov slúži aj ľuďom: Toto všetko pre vás urobí červené víno!


Bežné  domáce potraviny s vysokým obsahom antioxidantov:

  • Káva V súčasnosti sa považuje za najväčší zdroj príjmu antioxidantov z bežne prijímanej dennej potravy. Obsahuje ich okolo 1300 druhov.  Dve až tri šálky kávy denne, môžu mať veľmi priaznivé účinky pre váš organizmus. Káva pomáha zabraňovať vzniku Parkinsonovej a Alzheimerovej choroby, zvyšuje duševnú pohodu, bdelosť a fyzickú výdrž, zabraňuje vzniku obličkových a žlčníkových kameňov. Taktiež pomáha pri stavoch úzkosti, strese a depresívnych stavoch.
  • Červené víno – Ak patríte medzi milovníkov červeného moku, vedzte, že dva poháre červeného vína denne pôsobia na vaše zdravie ako liek. Víno nielenže uvoľňuje napätie a odbúrava stres, ale je všeobecne známe, že podstatne znižuje riziko srdcovo-cievnych ochorení. Avšak len pri odporúčanom množstve. Obsahuje veľa antioxidantov, medzi nimi vitamíny C, E, A, flavonoidy, či selén. Je nesmierne zdraviu prospešné a obsahuje také typy antioxidantov (kvercetín), u ktorých bol vedecky dokázaný a potvrdený protirakovinový účinok.
  • Zelený čaj – znižuje cholesterol, pomáha v prevencii pred vznikom cukrovky a rakoviny, čo je vedecky dokázané a tiež zabraňuje aj vzniku zubného kazu. Taktiež urýchľuje spaľovanie tukov.
  • Pivo – jedno pivko denne prospieva zdraviu. Aj ono obsahuje antioxidanty vďaka chmeľu, z ktorého sa vyrába a prispieva tak k zdravým obličkám, zabezpečuje prevenciu pred osteoporózou, rakovinou a dokonca aj Alzheimerovou chorobou.
  • Tmavá čokoláda – s vysokým obsahom kakaa (min. 70% ), prospieva ľudskému zdraviu, podľa najnovších štúdií amerických vedcov, dokonca väčšmi ako ovocie.  Do značnej miery znižuje riziko srdcovo-cievnych ochorení. Optimálna denná dávka, ktorá priaznivo pôsobí na naše zdravie, je vraj okolo 7 gramov.
  • Cibuľa – liek našich starých mám, ktorý používali na liečbu kašľa, či prechladnutia. Žltý a červený druh cibule znižuje riziko vzniku rakoviny, no okrem iného pôsobí antibakteriálne a priaznivo aj na trávenie, kosti a krv.
  • Cesnak – prírodné antibiotikum, ktoré má blahodarné účinky na ľudský organizmus. Okrem toho, že pomáha chrániť pred vznikom rakoviny, chráni aj pred vznikom srdcovo-cievnych ochorení, znižuje krvný tlak a je vynikajúcim pomocníkom v prevencii pred chrípkou a nachladnutím.
  • Strukoviny – sú veľmi bohaté na antioxidanty. Ich konzumáciou sa môžete chrániť pred osteoporózou, srdcovo-cievnymi ochoreniami, rakovinou a vysokým cholesterolom.
Zdroj: photl.com, photl.com, Nela
Odporúčame