Čokoláda propieva srdcu, mozgu aj psychike: Ktorú si však vybrať a koľko jej zjesť?

Čokoláda

thinkstockphotos.com

Kto by ju nemiloval? Lahodnej sladkej chuti kakaovej maškrty už podľahol takmer každý. Pri jej konzumácií sa totiž do tela vyplavuje hormón serotonín, vďaka ktorému sa cítime šťastnejší a spokojnejší. Príjemné pocity spojené s konzumáciou čokolády si náš mozog ľahko zapamätá, a tak sa vytvára závislosť. Kvalitná čokoláda v primeranom množstve má však na organizmus aj pozitívne účinky.

Dôležitá je však v tomto prípade schopnosť vybrať si naozaj kvalitnú, ktorú za istých podmienok možno nazvať dokonca zdravou pochúťkou. Čokoláda sa totiž vyrába z pražených kakaových bôbov, cukru, mliečnych zložiek, tuku a rôznych prísad ako sú orechy či ovocie. Platí pritom pravidlo, že čím viac kakaa obsahuje, tým menej cukru sa do nej pridáva. Práve podiel kakaa v čokoláde určuje jej kvalitu a zároveň aj jej účinky na organizmus.

Čokoláda, ktorá obsahuje od 70 do 99 percent kakaa, sa považuje za najkvalitnejšiu a zároveň aj najzdravšiu. Je totiž bohatým zdrojom antioxidantov, ale aj draslíka, zinku, medi, horčíka a železa, rozpustnej vlákniny. Pravú tmavú, alebo ak chcete horkú čokoládu si môžeme dopriať vo väčšom množstve než mliečnu či bielu verziu. Má totiž nízky glykemický index a jeden riadok obsahuje niečo vyše sto kalórií. Aj tak je však najideálnejšia striedmosť.

S čokoládou proti stresu

Horká čokoláda pôsobí ako prírodné antidepresívum. K úľave od stresu napomáha tým, že zvyšuje produkciu hormónu serotonínu, ktorý pozitívne vplýva na našu náladu a celkový duševný stav. Výskum vedcov z Nestlé Research Center vo Švajčiarsku potvrdil, že chemické zlúčeniny v čokoláde s vyšším obsahom kakaa výrazne zlepšujú stav ľudí, ktorí žijú pod permanentným stresom. Už 40 gramov horkej čokolády denne po dobu dvoch týždňov dokáže výrazne znížiť sekréciu kortizolu v organizme. Navyše obsahuje aj horčík, ktorý pomáha lepšie zvládať stres, únavu, depresiu aj podráždenosť.


Mohlo by vás zaujať: Zázrak menom čokoláda: Skvelá na mozog, nervy aj proti infarktu


Znižuje hladinu cholesterolu v krvi

Čokoláda so 70 percentným (alebo vyšším) obsahom kakaa obsahuje vysoké množstvo rastlinných sterolov a flavonoidov. Ide o látky, ktoré znižujú hladinu zlého LDL cholesterolu v krvi. S touto informáciou prišli odborníci z University of Illinois. Z ich štúdie rovnako vyplýva, že kakao môže zároveň zvyšovať dobrý HDL cholesterol, no nie je jasné, či je to vďaka vplyvu flavonoidov alebo látky zvanej teobromín. Isté je, že čokoláda obsahuje látky, ktoré môžu znížiť riziko srdcového ochorenia, najmä koronárnej aterosklerózy a srdcových záchvatov.

Znižuje riziko mŕtvice

Pravidelná konzumácia tmavej čokolády znižuje riziko cievnej mozgovej príhody u ľudí vo vyššom veku. Vyplýva to zo štúdie vedcov z Karolinska Institutet v Štokholme. Tí sledovali vplyv tmavej čokolády na 37 000 mužov vo veku medzi 45 až 79 rokov. Zistili, že tím, ktorí pravidelne jedli 60 gramov tmavej čokolády týždenne, sa až o 17 percent znížilo riziko mozgovej mŕtvice. Ide o vplyv veľkého množstva flavonoidov, ktoré znižujú krvnú lepivosť a zrážanlivosť krvi. Jedzte denne pásik tmavej čokolády s vysokým obsahom kakaa.

Chráni srdce

Pravá čokoláda s vyšším obsahom kakaa môže pomáhať pri hypertenzii a zlepšovať prietok krvi do srdca. Flavonoidy prítomné v kakau totiž stimulujú výstelku ciev a prispievajú k produkcii oxidu dusnatého. Jeho úlohou je vyslať tepnám signál na relaxáciu, vďaka čomu sa znižuje odpor voči prietoku krvi a tým znižuje krvný tlak. S nižším krvným tlakom je spojená menšia pravdepodobnosť vzniku rôznych ochorení srdca ako je jeho zlyhávanie, fibrilácia predsiení a ateroskleróza. Stačí jesť malý kúsok čokolády s minimálne 70 percentným obsahom kakaa denne.


Mohlo by vás zaujať: Čokoláda ako liek aj škodca: Spoznajte všetky jej účinky!


Zlepšuje funkciu mozgu

Horká čokoláda priaznivo pôsobí na funkciu mozgu. Naznačuje to štúdia uskutočnená na University of  Nottingham. Jej konzumácia totiž zvyšuje prietok krvi v mozgu. To má za následok zlepšenie funkcie mozgu u ľudí, ktorí trpia nedostatkom spánku, zlepšenie koncentrácie a krátkodobej pamäte. Aj v tomto prípade je ideálna pravidelná konzumácia menšieho množstva tmavej čokolády s vysokým obsahom kakaa.

Chráni pokožku pred starnutím

Pravidelná konzumácia niekoľkých kociek horkej čokolády môže chrániť pokožku pred starnutím. Flavonoidy ju chránia pred poškodením voľnými radikálmi, ktoré spôsobujú oxidačné poškodenie buniek. Voľné radikály navyše môžu urýchliť proces starnutia. Čokoláda zlepšuje prekrvenie pokožky a navyše udržiava ju hydratovanú.


Máte radi čokoládu? Aké druhy a ako často si ju doprajete? Napíšte ostatným čitateľom v diskusii pod článkom.

Zdroj: thinkstockphotos.com, thinkstockphotos.com, Lucia
Odporúčame