Skvelé slané pochúťky: Hodia sa na grilovačky aj rodinnú oslavu

Slané koláčiky

thinkstockphotos.com

Nie ste práve fanúšikom sladkých koláčikov, no občas si radi pomaškrtíte? Pripravili sme pre vás niekoľko skvelých receptov na slané pochúťky, ktorými môžete ponúknuť hostí, no skvele sa hodia aj k letným grilovačkám a na rodinné oslavy ako malé občerstvenie.

Cesnakové trojuholníky

Potrebujeme:

  • 800 g polohrubej múky
  • 1 kocku droždia
  • ½ litra mlieka
  • 1 dl repkového oleja
  • 1 čajovú lyžičku cukru
  • 2 čajové lyžičky soli
  • 250 g hery
  • 6 strúčikov cesnaku
  • 2 žĺtka
  • 1 celé vajíčko
  • sezam

Postup: Z deci mlieka, droždia a trochy cukru si pripravíme kvások. Vo väčšej miske si z múky, pripraveného kvásku, zvyšného mlieka, oleja, zvyšného cukru a soli vymiesime vláčne a nadýchané cesto, ktoré odložíme na teplejšie miesto a necháme kysnúť asi hodinu. Medzitým si pripravíme cesnakovú plnku. Vymiešame heru, pretlačené cesnakové strúčiky, 2 žĺtka a soľ tak, aby vznikol krém. Keď je cesto nakysnuté, rozdelíme ho na 3 časti a každú postupne vyvaľkáme na tenko. Potom asi tretinu plnky rozotrieme na prvé rozvaľkané cesto a stočíme do rolády. Teraz roládu krájame na trojuholníky. Rovnaký postup spravíme aj so zvyšnými cestami. Na plech vystlaný papierom poukladáme nakrájané trojuholníky, každý potom potrieme rozšľahaným vajíčkom a posypeme štipkou sezamových zrniečok. Pečieme v predhriatej rúry dozlatista asi 20 minút pri 200 stupňoch.


Mohlo by vás zaujať: Domáce rožky či pletenky sú ozajstnou pochúťkou: Upečte si ich aj vy!


Pizza slimáky

Potrebujeme:

  • 1 balenie lístkového cesta
  • kečup
  • 100 g nakrájanej šunkovej salámy
  • 100 g na tenké plátky nakrájaného tvrdého syra
  • 1 črievko taveného syra
  • oregano
  • bazalku
  • 1 vajíčko

Postup: Lístkové cesto rozvaľkáme na tenko, naň rozotrieme kečup. Na jednej dlhšej strane cesta necháme pás cesta, ktorý nepotrieme, budeme ho s vajíčkom lepiť o zvyšné cesto. Po celej kečupom potretej ploche cesta poukladáme najskôr plátky šunky a potom aj syra. Cesto pevne skrútime do rolády a suchý pás pretrieme rozšľahaným vajíčkom, potom ho prilepíme o zvyšnú rolku. Teraz opatrne nakrájame cesto na kolieska tak, aby sa nám nedeformovalo. Kolieska poukladáme na plech vystlaný papierom. Každé jedno potrieme rozšľahaným vajíčkom a posypeme troškou bazalky a oregana, ktoré sme si zmiešali dokopy. Na záver ešte vytlačíme kúsok syra v črievku. Dáme piecť do predhriatej rúry, pečieme asi 12 minút pri teplote 200 stupňov.


Mohlo by vás zaujať: Recepty z lístkového cesta: Skvelé chuťovky vykúzlite za pár minút


Zemiakové pagáčiky

Potrebujeme:

  • 350 g zemiakov
  • 600 g hladkej múky
  • 50 ml vlažného mlieka
  • 7 g sušeného droždia
  • 2 vajíčka
  • 250 g hery
  • 175 ml kyslej smotany
  • 1 čajovú lyžičku cukru
  • soľ

Postup: Zemiaky očistíme, umyjeme a uvaríme v osolenej vode. Keď sú mäkké, vodu vylejeme a zemiaky necháme vychladnúť. Potom ich nastrúhame na jemnejšom strúhadle. Postupne pridáme vajce, mlieko, kyslú smotanu, zmäknutú heru a všetko spolu dôkladne premiešame rukou. Cesto musí byť hladké. Keď také je, prisypeme aj múku, cukor, sušené droždie a soľ a znovu rukou miešame dovtedy, kým nevznikne mäkké a hladké cesto. Ak sa cesto lepí, nezľaknite sa, tak je to správne. Cesto uhladíme do bochníka, posypeme trochou múky a necháme na teplom mieste kysnúť. Po asi polhodine, ak je už cesto nakysnuté, môžeme na pomúčenej doske rozvaľkať na centimetrovú hrúbku. Cesto z viacerých strán preložíme, pomúčime a necháme odpočívať ešte 10 minút. Znovu rozvaľkáme a znovu preložíme a necháme odpočívať. Teraz cesto znovu rozvaľkáme na centimetrovú hrúbku. Pomocou vykrajovacej formičky v tvare kruhu si pripravíme pagáčiky. Následne ich poukladáme na plech vystlaný papierom a potrieme rozšľahaným vajíčkom. Podľa chuti ich môžete ešte posypať nastrúhaným tvrdým syrom, či sezamom. Pečieme vo vyhriatej rúre dozlatista asi 15 minút pri teplote 170 stupňov.


Mohlo by vás zaujať: Slané pečivo: Zahreje vás počas chladných večerov


Brokolicovo-syrové muffinky

Potrebujeme:

  • 200 g brokolice
  • 120 g hrubej múky
  • 60 g polohrubej múky
  • 1 menšiu cibuľu
  • 3 vajíčka
  • 100 ml vody
  • 100 g tvrdého syra
  • 7 polievkových lyžíc olivového oleja (2 z nich na praženie cibule)
  • 1 čajovú lyžičku kypriaceho prášku
  • 1 čajovú lyžičku solčanky
  • 1 čajovú lyžičku mletého koriandra
  • 2  čajové lyžičky petržlenovej vňate

Postup: Na dvoch polievkových lyžiciach olivového oleja si opražíme nadrobno nakrájanú cibuľu. Keď má cibuľa zlatistú farbu, pridáme umytú a naružičkovanú brokolicu. Po asi 2 minútach pridáme vlažnú vodu, prikryjeme pokrievkou a necháme dusiť do polomäkka. Potom vodu zlejeme, brokolicu odstavíme zo sporáka a necháme vychladnúť. Medzitým si vo väčšej miske zmiešame múku s kypriacim práškom. V ďalšej miske rozšľaháme žĺtky, pridáme olej, 100 ml vody a koreniny a všetko spolu zmiešame. Tekuté prísady následne zmiešame s múkou a do cesta pridáme aj vychladnutú brokolicu a syr, ktorý sme si nakrájali na malé kocky. Z bielok si vyšľaháme tuhý sneh a úplne na záver ho ešte opatrne primiešame k cestu. Pomocou lyžičky rozdelíme cesto do foriem na muffiny a pečieme v predhriatej rúre asi 25 minút pri teplote 150 stupňov.


Aké slané dobroty si doma pripravujete vy? Napíšte ostatným čitateľom v diskusii pod článkom.

Zdroj: thinkstockphotos.com, thinkstockphotos.com, Lucia
Odporúčame