Jednou z potravín, ktoré v našich kuchyniach najčastejšie používame, sú nepochybne zemiaky. Používame ich ako prílohu, robíme z nich hlavné jedlo, sú súčasťou šalátov či polievok. Jednoducho hodia sa ku všetkému. Čo tak si ich pripraviť trochu inak? Vyskúšajte naše rýchle a jednoduché recepty, ktoré potešia chuťové bunky vaše aj vašej návštevy.
Plnené zemiaky
Potrebujeme:
- 5 väčších zemiakov
- bryndzu
- slaninu
- cibuľu
- 2 PL kyslej smotany
- maslo
- drvenú rascu
- petržlenovú vňať
- údený syr
Postup:
- Zemiaky v šupke povarte vo vriacej vode. Nie úplne domäkka. Potom z nich odkrojte asi polcentimetrový plátok a vydlabte vnútro.
- Zemiaky poukladajte na vymastený plech a nasoľte.
- Slaninu nakrájajte na drobné kúsky a opražte do chrumkava.
- Zmiešajte vnútro zemiakov, bryndzu, popraženú slaninku, kyslú smotanu, rascu a petržlenovú vňať. Kto má rád, tak aj opraženú cibuľku.
- Touto zmesou naplňte zemiaky a dajte zapiecť. Podávajte posypané údeným syrom či s kyslou smotanou.
- Do týchto zemiakov si však môžete pripraviť plnku podľa toho, čo vám chutí. Napríklad pridáte vajce, mäso či zeleninu.
Mohlo by vás zaujímať: Jednoduché a chutné: Na týchto zemiakových dobrotách si pochutnáte aj vy
Slané pusinky
Ostala vám z obeda zemiaková kaša? Nemusíte ju vyhadzovať! Vytvorte z nej netradičnú prílohu k hlavnému jedlu.
Potrebujeme:
- zvyšok zemiakovej kaše (alebo 4 zemiaky, kúsok masla a asi 2 dcl mlieka)
- 2 vajcia
- 4-5 PL polohrubej múky
Postup:
- Do vychladnutej zemiakovej kaše zamiešajte vajcia a múku a dôkladne dohladka vymiešajte.
- Pomocou cukrárskeho vrecka nastriekajte hmotu na plech vystlaný papierom na pečenie. Vytvorte pusinky s priemerom 2-3 cm.
- Pečte vo vyhriatej rúre na 200°C 10-15 min. Dávajte však pozor, veľmi rýchlo sa spália.
- Podávajte ako prílohu k mäsitým pokrmom, syrom či zelenine.
Mohlo by vás zaujímať: Minútky zo zemiakov je niečo pre každého Slováka: Vyskúšate ich aj vy?
Veronské zemiaky
Aj so zemiakmi si môžete privodiť atmosféru Talianska. Vyskúšajte naše zemiaky z Verony.
Potrebujeme:
- 1 kg v šupke uvarených menších zemiakov
- 8 ošúpaných paradajok
- 1 cibuľu
- olej
- čierne korenie
- soľ
- bazalku
- 2 lyžice sójovej omáčky
- 100 g tvrdého syra
Postup:
- Cibuľu nakrájajte nadrobno a opražte na oleji.
- Medzitým si pripravte paradajky – narežte ich a na chvíľu ponorte do vriacej vody. Ošúpte, pokrájajte na kocky a pridajte k cibuli. Osoľte, okoreňte a dochuťte sójovou omáčkou a duste 10 minút.
- Do zmesi vmiešajte na kolieska nakrájané zemiaky a celé trochu prehrejte.
- Nakoniec pridajte bazalku.
- Servírujte s postrúhaným syrom.
Aké chutné dobroty zo zemiakov si pripravujete vy? Napíšte ostatným čitateľom v diskusii.
Zdieľať na