Domáca pekáreň: Čerstvý a voňavý chlieb môžete mať každé ráno

Najčítanejšie dnes
3 dni
Týždeň

Obrázok dňa

Ďalšie obrázky
Foto
Chlieb

Zbožňujete čerstvý chrumkavý chlieb? Ak je jeho vôňa práve to, čo vás ráno dokáže správne naladiť, mali by ste v kuchyni spraviť miesto domácej pekárni na chlieb!


Tak si môžete veľmi pohodlne pochutnať na čerstvom chlebíku, kedy sa vám len zachce. A to pohodlne je myslené doslova. S domácou pekárňou totiž chrumkavému chlebu nebude predchádzať spúšť v kuchyni, ktorú môžeme vidieť už takmer v každom supermarkete - všetko zaprášené od múky a kam sa len pozriete kopec rozvlečených plechov.

Ide to aj bez špiny

Upiecť chlieb v rúre nie je až také umenie, s domácou pekárničkou je však príprava čerstvého chleba úplná hračka. Do šikovného robota sa nasypú všetky suroviny a zvyšok už spraví za vás. Cesto si vymiesi, nechá ho v správnej teplote nakysnúť, potom ho upečie - a deň sa môže začať voňavými raňajkami. „Dlho som piekla doma chlieb len tak v rúre. Ale vždy si to vyžadovalo svoj čas. S pekárničkou popri tom, ako pečiem chlieb stihnem aj povysávať, poumývať a poprať – šetrí mi čas a chlieb je rovnako chutný ako z rúry,“ vysvetľuje Zuzka.


Tiež by vás mohlo zaujať: Maslo alebo margarín: Nech vyhrá lepší!


Dokáže aj viac

Zatiaľ čo prvé exempláre sa držali svojho názvu a piekli výlučne chlieb, dnes už dostať pekárničky, ktoré vám dokážu pripraviť aj džem či cesto na cestoviny, pizzu, lievance... Vyššie rady majú dokonca bezlepkový program. Ak máte v rodine takúto diagnózu, tak je pekáreň na chlieb s týmto programom naozaj skvelým darčekom. Stačia iba tri hodiny a máte na stole chlieb bez toho, aby ste si prezliekli pyžamu.

Podľa čoho vyberať

Asi najdôležitejším kritériom je počet a typ chlebových stravníkov v rodine. Ak ste dvaja, postačí vám malá pekáreň na maximálne kilo múky (cena cca od 40 eur vyššie). No ak ste štyria už je lepšie vybrať radšej väčšiu pekáreň s obsahom 1200 – 1500 gramov múky (cca od 54 eur nahor). Potom sa pekárničky líšia už len počtom programov a hnetacích hákov. „Ja som si domácu pekáreň kúpila počas materskej dovolenky s dvoma deťmi. Jednoducho som nestíhala chodiť po čerstvý chlieb, ktorý milujem. Je to pohodlné a praktické. Akurát, že som kúpila tú najmenšiu, ktorá nám prestala stačiť, keď chlieb začali jesť aj decká. Nakoniec sme ju posunuli starým rodičom a kúpili väčšiu,“ vysvetľuje Mirka.


Tiež by vás mohlo zaujať: Najlepší prírodný liek: Cibuľa zničí virózy a poteší vaše chuťové bunky


Odložený štart skvelý na ráno

Nadšené gazdinky sa isto potešia programom aj na iné ako chlebové cestá. V takej potom možno piecť aj bagety. Tým zaneprázdeným zrejme bude stačiť iba pekáreň, vďaka ktorej budú mať doma chlieb aj keď sa sem-tam zdržia v práci. Ideálna je funkcia odloženého štartu. „Čerstvé pečivo mám na starosti u nás doma ja. Tak som si na narodeniny zaželal takúto pomocníčku. Večer do nej nasypem suroviny a ráno máme chutný chlieb bez toho, aby som chodil do obchodu,“ hovorí Jozef.

Pokiaľ ide o hnetacie háky, menšie pekárne si vystačia aj s jedným. no tie väčšie sú určite lepšie s dvoma. Tak máte záruku, že cesto dobre vymiesia a nemôže sa stať, že chlieb zostane na jednej strane sypký.

Chlieb na mieru

Pre začiatočníkov sú najlepšie hotové zmesy na chlieb v obchodoch. Výrobcovia sa pretekajú v počte druhov, takže si môžete vyberať od bieleho až po tmavý alebo celozrnný chlieb. Ak sa po čase odvážite experimentovať, vyskúšajte recepty z internetu alebo si upečte svoj chlieb podľa chuti presne na mieru. Výhoda je, že doma si do chlebu môžete pridať z každej suroviny presne toľko, koľko máte radi.


Tiež by vás mohlo zaujať: Tajomstvo olivového oleja: Prospieva telu zvnútra aj zvonku


Aby z chrum nebolo „gumené brum“

Na záver ešte jedna rada z praxe. Keďže domáca pekáreň je menšia ako trúba a chlieb je v nej na tesno, ak ho včas nevyberiete, môže sa stať, že „zgumovatie“. Jeho dotyk o steny pekárne chrumkavú kôrku sparí. Preto je dobré chlieb po dopečení hneď vybrať a položiť na mriežku, aby chladol bez dotyku a na vzduchu.

Zdielať na Facebooku

Diskusia (15)

  • Zdenka 25.07.2012, 20:54

    pekáreň mám od novembra a tiež som spočiatku na nej maturovala. Postupne som vychytala"muchy", ktoré som robila, overila som si jeden recept, ktorý stále pečiem.Chlieb je veľmi chutný, netvrdne a kupovaný už nezjem. Múku si zarábam, sama, žiadne zmesi na chleba nekupujem, veď tých éčiek zjeme aj tak dosť, nie ešte v chlebe. Nevymenila by som moju pekáreň - mám Moulinex. Robím v nej aj džem, miesim si tam cesto, pripravujem cesto na knedle - skrátka pomocník na nezaplatenie.

  • jamilla 07.05.2012, 19:05

    mne pekarnicka uz asi rok zabera len miesto v kuchyni. Ked som v nej zacala piect, bola som unesena, potom som si spravila "ozajstny" chlieb upeceny v trube, ziadne kupovane zmesy a je to neporovnatelny rozdiel. Od vtedy som pekarnicku uz nepouzila nikdy.

  • Viera 07.05.2012, 07:58

    Uplne suhlasim s okolosediacim.Aj ja,aj moja suseda mame pekaren Moulinex a obidve sme sa zhodli,ze to boli vyhodene peniaze.A to sme pekaren obidve testovali a skusali zo vsetkych stran.To znamena rozne sposoby,rozne programy,suroviny.Akurat,co mi to zabera miesto.A to som si kupila tu vacsiu a najdrahsiu.Ved nech uz to stoji za to.Tak mi treba:)

  • Janka 06.03.2012, 14:15

    Ja som si kúpila pekárničku v Lidli asi pred mesiacom a nemôžem na ňu dopustiť. Použila som hotovú zmes, ktorú som tiež kúpila v Lidli. Vydaril sa mi na prvý pokus sediacký, ciabata aj slnečnicový. Prvý celozrný mi spľasol, ale v druhom pokuse som dala menej vody a vyšiel super. Dokonca som v nej už piekla aj bábovku a ako bonbónik je lekvár, ktorý je špicový. Srdečne doporučujem.

  • Katarína 04.03.2012, 00:47

    Aj ja mám Moulinex, tiež mi to robilo ,že chlieb krásne vykysol a pri pečení splasol. Mam aj druhú pekáreň a u tej ten istý recept a chlieb je krásne klenutý a žiaden ušiak. U tejto pekárne je dlhá doba kysnutia. Ale už som na to prišla.Musíš dať len sušené drožie a to len jednu malú odmerku.potom je to už v poriadku a chleba je krásne klenutý. Treba len skúšať. Pozri si na www.dama.cz diskusiu o domácich pekárňach tam máš všetko ,recepty ,rady pri pečení, návody a pod.

  • Tony 03.03.2012, 19:23

    herdo... cesto musí byť hustejšie ,lebo keď je redšie tak cesto pekne nakysne a pri pečení spľasne......a počas pečenia neotvárať pekárničku,najlepšie na začiatku dohustiť aby bolo husté......mam to odškúšané....

  • ňaňa 22.02.2012, 14:00

    no aby si bol v obraze okolosediaci,tak vôbec to nezožerie tolko elektiny,odvážiš(kto to má v oku nemusí) zapneš,ani riad ani čas a kedy chceš máš čerstvý chlieb. Samozrejme,že ho neupečieč za ten čas čo odbehneš do obchodu alebo pekárne.Musíš dopredu aspon 2- 2 1/2hod.,čo chceš konzumovať,ale zas nekúpiš aj to čo nepotrebuješ, ako často nakupujeme v obchodoch,keď už sme tam.

  • ňaňa 22.02.2012, 13:49

    najskôr vyskúšaj múku z Lídla,ja nedávam 500g ale 750g múky a nezabudni pridať v rovnakom prepočte aj vodu na 750g múky asi 425 vody podľa druhu múky,my kupujeme najčastejšie slnečnicovú zmes.Ak nerobím zo zmesi,tak používam čerstvé droždie,ale iba 1/4 podľa velkosti chleba,cesto musí byť tuhšie,isto má Mulinex 2 háky,tak nebude mať problém miesiť aj tuhšie cesto.

  • milan 22.02.2012, 12:32

    pekarnička je takmer dobrá vec,iba vrchná strana zvyčajne znehodnocuje celkovú hodnotu finálneho výrobku (bledší farebný odtieň) nevyzerá porovnateľne tak uspokojivo , ako chuť chlebika ktorú si tvorime podľa vlastných predstav.Všetky ostatne funkcie pekárničky v pohode

  • pavel 22.02.2012, 11:28

    herdo nesmieš ju zbytočne otvárať

1 2 >

Pridať komentár