Domáca pekáreň: Čerstvý a voňavý chlieb môžete mať každé ráno

Obrázok dňa

Ďalšie obrázky
Foto
Chlieb

Zbožňujete čerstvý chrumkavý chlieb? Ak je jeho vôňa práve to, čo vás ráno dokáže správne naladiť, mali by ste v kuchyni spraviť miesto domácej pekárni na chlieb!


Tak si môžete veľmi pohodlne pochutnať na čerstvom chlebíku, kedy sa vám len zachce. A to pohodlne je myslené doslova. S domácou pekárňou totiž chrumkavému chlebu nebude predchádzať spúšť v kuchyni, ktorú môžeme vidieť už takmer v každom supermarkete - všetko zaprášené od múky a kam sa len pozriete kopec rozvlečených plechov.

Ide to aj bez špiny

Upiecť chlieb v rúre nie je až také umenie, s domácou pekárničkou je však príprava čerstvého chleba úplná hračka. Do šikovného robota sa nasypú všetky suroviny a zvyšok už spraví za vás. Cesto si vymiesi, nechá ho v správnej teplote nakysnúť, potom ho upečie - a deň sa môže začať voňavými raňajkami. „Dlho som piekla doma chlieb len tak v rúre. Ale vždy si to vyžadovalo svoj čas. S pekárničkou popri tom, ako pečiem chlieb stihnem aj povysávať, poumývať a poprať – šetrí mi čas a chlieb je rovnako chutný ako z rúry,“ vysvetľuje Zuzka.


Tiež by vás mohlo zaujať: Maslo alebo margarín: Nech vyhrá lepší!


Dokáže aj viac

Zatiaľ čo prvé exempláre sa držali svojho názvu a piekli výlučne chlieb, dnes už dostať pekárničky, ktoré vám dokážu pripraviť aj džem či cesto na cestoviny, pizzu, lievance... Vyššie rady majú dokonca bezlepkový program. Ak máte v rodine takúto diagnózu, tak je pekáreň na chlieb s týmto programom naozaj skvelým darčekom. Stačia iba tri hodiny a máte na stole chlieb bez toho, aby ste si prezliekli pyžamu.

Podľa čoho vyberať

Asi najdôležitejším kritériom je počet a typ chlebových stravníkov v rodine. Ak ste dvaja, postačí vám malá pekáreň na maximálne kilo múky (cena cca od 40 eur vyššie). No ak ste štyria už je lepšie vybrať radšej väčšiu pekáreň s obsahom 1200 – 1500 gramov múky (cca od 54 eur nahor). Potom sa pekárničky líšia už len počtom programov a hnetacích hákov. „Ja som si domácu pekáreň kúpila počas materskej dovolenky s dvoma deťmi. Jednoducho som nestíhala chodiť po čerstvý chlieb, ktorý milujem. Je to pohodlné a praktické. Akurát, že som kúpila tú najmenšiu, ktorá nám prestala stačiť, keď chlieb začali jesť aj decká. Nakoniec sme ju posunuli starým rodičom a kúpili väčšiu,“ vysvetľuje Mirka.


Tiež by vás mohlo zaujať: Najlepší prírodný liek: Cibuľa zničí virózy a poteší vaše chuťové bunky


Odložený štart skvelý na ráno

Nadšené gazdinky sa isto potešia programom aj na iné ako chlebové cestá. V takej potom možno piecť aj bagety. Tým zaneprázdeným zrejme bude stačiť iba pekáreň, vďaka ktorej budú mať doma chlieb aj keď sa sem-tam zdržia v práci. Ideálna je funkcia odloženého štartu. „Čerstvé pečivo mám na starosti u nás doma ja. Tak som si na narodeniny zaželal takúto pomocníčku. Večer do nej nasypem suroviny a ráno máme chutný chlieb bez toho, aby som chodil do obchodu,“ hovorí Jozef.

Pokiaľ ide o hnetacie háky, menšie pekárne si vystačia aj s jedným. no tie väčšie sú určite lepšie s dvoma. Tak máte záruku, že cesto dobre vymiesia a nemôže sa stať, že chlieb zostane na jednej strane sypký.

Chlieb na mieru

Pre začiatočníkov sú najlepšie hotové zmesy na chlieb v obchodoch. Výrobcovia sa pretekajú v počte druhov, takže si môžete vyberať od bieleho až po tmavý alebo celozrnný chlieb. Ak sa po čase odvážite experimentovať, vyskúšajte recepty z internetu alebo si upečte svoj chlieb podľa chuti presne na mieru. Výhoda je, že doma si do chlebu môžete pridať z každej suroviny presne toľko, koľko máte radi.


Tiež by vás mohlo zaujať: Tajomstvo olivového oleja: Prospieva telu zvnútra aj zvonku


Aby z chrum nebolo „gumené brum“

Na záver ešte jedna rada z praxe. Keďže domáca pekáreň je menšia ako trúba a chlieb je v nej na tesno, ak ho včas nevyberiete, môže sa stať, že „zgumovatie“. Jeho dotyk o steny pekárne chrumkavú kôrku sparí. Preto je dobré chlieb po dopečení hneď vybrať a položiť na mriežku, aby chladol bez dotyku a na vzduchu.

Zdielať na Facebooku

Diskusia (15)

  • Zdenka 25.07.2012, 20:54

    pekáreň mám od novembra a tiež som spočiatku na nej maturovala. Postupne som vychytala"muchy", ktoré som robila, overila som si jeden recept, ktorý stále pečiem.Chlieb je veľmi chutný, netvrdne a kupovaný už nezjem. Múku si zarábam, sama, žiadne zmesi na chleba nekupujem, veď tých éčiek zjeme aj tak dosť, nie ešte v chlebe. Nevymenila by som moju pekáreň - mám Moulinex. Robím v nej aj džem, miesim si tam cesto, pripravujem cesto na knedle - skrátka pomocník na nezaplatenie.

  • jamilla 07.05.2012, 19:05

    mne pekarnicka uz asi rok zabera len miesto v kuchyni. Ked som v nej zacala piect, bola som unesena, potom som si spravila "ozajstny" chlieb upeceny v trube, ziadne kupovane zmesy a je to neporovnatelny rozdiel. Od vtedy som pekarnicku uz nepouzila nikdy.

  • Viera 07.05.2012, 07:58

    Uplne suhlasim s okolosediacim.Aj ja,aj moja suseda mame pekaren Moulinex a obidve sme sa zhodli,ze to boli vyhodene peniaze.A to sme pekaren obidve testovali a skusali zo vsetkych stran.To znamena rozne sposoby,rozne programy,suroviny.Akurat,co mi to zabera miesto.A to som si kupila tu vacsiu a najdrahsiu.Ved nech uz to stoji za to.Tak mi treba:)

  • Janka 06.03.2012, 14:15

    Ja som si kúpila pekárničku v Lidli asi pred mesiacom a nemôžem na ňu dopustiť. Použila som hotovú zmes, ktorú som tiež kúpila v Lidli. Vydaril sa mi na prvý pokus sediacký, ciabata aj slnečnicový. Prvý celozrný mi spľasol, ale v druhom pokuse som dala menej vody a vyšiel super. Dokonca som v nej už piekla aj bábovku a ako bonbónik je lekvár, ktorý je špicový. Srdečne doporučujem.

  • Katarína 04.03.2012, 00:47

    Aj ja mám Moulinex, tiež mi to robilo ,že chlieb krásne vykysol a pri pečení splasol. Mam aj druhú pekáreň a u tej ten istý recept a chlieb je krásne klenutý a žiaden ušiak. U tejto pekárne je dlhá doba kysnutia. Ale už som na to prišla.Musíš dať len sušené drožie a to len jednu malú odmerku.potom je to už v poriadku a chleba je krásne klenutý. Treba len skúšať. Pozri si na www.dama.cz diskusiu o domácich pekárňach tam máš všetko ,recepty ,rady pri pečení, návody a pod.

  • Tony 03.03.2012, 19:23

    herdo... cesto musí byť hustejšie ,lebo keď je redšie tak cesto pekne nakysne a pri pečení spľasne......a počas pečenia neotvárať pekárničku,najlepšie na začiatku dohustiť aby bolo husté......mam to odškúšané....

  • ňaňa 22.02.2012, 14:00

    no aby si bol v obraze okolosediaci,tak vôbec to nezožerie tolko elektiny,odvážiš(kto to má v oku nemusí) zapneš,ani riad ani čas a kedy chceš máš čerstvý chlieb. Samozrejme,že ho neupečieč za ten čas čo odbehneš do obchodu alebo pekárne.Musíš dopredu aspon 2- 2 1/2hod.,čo chceš konzumovať,ale zas nekúpiš aj to čo nepotrebuješ, ako často nakupujeme v obchodoch,keď už sme tam.

  • ňaňa 22.02.2012, 13:49

    najskôr vyskúšaj múku z Lídla,ja nedávam 500g ale 750g múky a nezabudni pridať v rovnakom prepočte aj vodu na 750g múky asi 425 vody podľa druhu múky,my kupujeme najčastejšie slnečnicovú zmes.Ak nerobím zo zmesi,tak používam čerstvé droždie,ale iba 1/4 podľa velkosti chleba,cesto musí byť tuhšie,isto má Mulinex 2 háky,tak nebude mať problém miesiť aj tuhšie cesto.

  • milan 22.02.2012, 12:32

    pekarnička je takmer dobrá vec,iba vrchná strana zvyčajne znehodnocuje celkovú hodnotu finálneho výrobku (bledší farebný odtieň) nevyzerá porovnateľne tak uspokojivo , ako chuť chlebika ktorú si tvorime podľa vlastných predstav.Všetky ostatne funkcie pekárničky v pohode

  • pavel 22.02.2012, 11:28

    herdo nesmieš ju zbytočne otvárať

1 2 >

Pridať komentár