Hubárska sezóna nekončí: Vyskúšajte podpňovky na rôzne spôsoby a neobanujete

podpňovky

thinkstockphotos.com

Aj keď sa za hlavnú sezónu zberu húb a hríbov považujú teplé letné mesiace, s príchodom jesene sa potuliek po lese s košíkom v ruke vzdať nemusíte. Práve koncom septembra totiž nebýva núdza o podpňovky obyčajné, ktoré niektorí hubári zbožňujú, iní nedoceňujú. Zistite, kde sa vyskytujú a ktoré lahodné variácie si z nich dokážete vyčariť na tanieri aj v zaváraninovom pohári.

Škodca v lese, poklad v kuchyni

Aby podpňovka obyčajná mohla vyrásť do plnej krásy, potrebuje k tomu živé alebo mŕtve drevo. Už podľa samotného názvu je zrejmé, že obľubuje najmä pníky listnatých a ihličnatých drevín. Uchytí sa však aj na kmeňoch živých stromov, kde pôsobí ako nebezpečný parazit. Oslabuje koreňové systémy predovšetkým smreku a borovice, čím pripravuje živnú pôdu pre druhotných škodcov. Na tohto záškodníka našich lesov pritom mnohí hubári nedajú dopustiť a nosia si ho domov v plných košíkoch.

Pri zbere nájdete celé rodiny

Obrovskou výhodou podpňoviek je, že nerastú jednotlivo, ale v pomerne bohatých trsoch. Pre zber sú ideálne tie huby, ktoré majú priemer klobúka od 5 do 7 centimetrov. Typické je medovožlté až hrdzavohnedé sfarbenie, ktoré dopĺňajú hnedé až čiernohnedé šupinky. V lesoch sa sezóna podpňoviek začína v závere leta, pričom najväčší rozmach dosahuje od konca septembra do polovice októbra. V našich končinách sa spájajú s dátum v kalendári, v rámci ktorého oslavujú meniny všetci Michalovia. Aj preto si vyslúžili prezývku michalky alebo václavky. Druhé pomenovanie má pôvod v českom názve václavka obecná.


Mohlo by vás zaujímať: Zdravá jesenná hostina: Vyskúšajte niektoré z našich hubových receptov


Tepelnú úpravu nepodceňujte

Surová podpňovka je pre náš žalúdok naozaj ťažko stráviteľným kúskom potravy a v krajných prípadoch dokonca môže spôsobovať ľahké otravy. Je preto mimoriadne dôležité, aby ste ju pred konzumáciou tepelne upravovali minimálne 20-30 minút. Pri zbere nie je ničím ojedinelým, že michalky sú zamenené s inými druhmi húb. Z nich je najnebezpečnejšia strapcovka zväzkovitá, ktorú však, našťastie, celkom ľahko odlíšite. Táto mierne jedovatá huba totiž zanecháva na jazyku výrazne horkú chuť.

Vyskúšajte raňajkovú klasiku

Hoci miešané vajíčka s hubami nepatria práve k ľahkým a diétnym jedlám, pokiaľ vás čaká fyzicky náročný deň, rozhodne im dajte šancu.

Ingrediencie: vajíčka podľa počtu stravníkov, primerané množstvo michaliek, cibuľa, slanina s dostatočným podielom tuku, štipka soli

Postup: Michalky pozdĺžne nakrájajte na plátky a aspoň pol hodinu povarte vo vode. Na panvici nechajte roztopiť na kocky nakrájanú slaninu, na ktorej následne opražíte nadrobno posekanú cibuľu. Pridajte uvarené michalky a hodnú chvíľu ešte restujte. Následne zamiešajte  vajíčka a mierne osoľte. Keď vám vznikne primeraná konzistencia praženice, môžete servírovať. Dozdobiť môžete čerstvou pažítkou, podávajte s čerstvým pečivom.


Mohlo by vás zaujímať: Jednotka medzi liečivými hubami rastie aj na Slovensku: Viete, ktorá to je?


Držková polievka bez držiek

Ingrediencie: 250g michaliek, cibuľa, 2PL hladkej múky, kocka bujónu (napríklad masox), 2-3 strúčiky cesnaku, koreniny podľa chuti (soľ, mletá sladká paprika, mletá štipľavá paprika, mleté čierne korenie, majoránka, mletá rasca)

Postup: Michalky pokrájame na pásiky, zalejeme vodou tak, aby boli ponorené. Pridáme soľ a rascu, varíme približne pol hodinu. Na oleji opražíme nadrobno pokrájanú cibuľu a vyrobíme zásmažku pridaním hladkej múky aj papriky. Prilejeme približne liter vody, vhodíme kocku bujónu a pridáme mleté čierne korenie. Chvíľu povaríme a následne pridáme michalky aj s vodou, v ktorej sa varili. Dochutíme majoránkou, štipľavou paprikou a pretlačeným cesnakom. Necháme prevrieť, odstavíme a môžeme servírovať. Dozdobíme petržlenovou vňaťou.


Mohlo by vás zaujímať: Budú vám huby v zime chýbať? Vychutnajte si ich nakladané či nasolené


Zásoby na zimu

Ak si chcete dopriať tieto huby aj v chladných zimných mesiacoch, neostáva vám nič iné, ako ich zavariť. Spôsobov takejto úpravy je naozaj veľa a záleží len na vašich chuťových pohárikoch. Na zaváranie sú potrebné iba očistené a prekrojené klobúčiky, ktoré je vhodné vopred obvariť 3 minúty v slanej vode. Blanšírované michalky následne poukladajte do pripravených pohárov a zalejte klasickým sladko-kyslým nálevom. Pridať môžete aj kúsky cibule, guličky nového a čierneho korenia či menší bobkový list. Ak chcete docieliť pikantnejšiu chuť, vyskúšajte feferónku alebo baranie rohy. Pripravené poháre dôkladne uzatvorte a sterilizujte.


Máte skúsenosti s prípravou michaliek? Podeľte sa o ne s ostatnými čitateľmi v diskusii pod článkom.

Zdroj: thinkstockphotos.com, Thinkstock, Emília G.
Odporúčame