Tofu nie je len pre vegetariánov: Pripravte si z neho chutné menu

Tofu

thinkstockphotos.com

Keď sa povie tofu, mnohí si vybavia vegetariánske jedlo nevýraznej chute. Stačí však trochu gurmánskej fantázie a aj z neho sa stane pochúťka, ktorá ulahodí nejednému fanúšikovi mäsa.

Tofu pochádza z Ázie a kým v tejto oblasti je súčasťou kuchyne už viac ako 2000 rokov, v Európe mu postupne prichádzame na chuť len posledných 400 rokov. Ide o výrobok, ktorý sa získava zrážaním sójového mlieka. V našich končinách sa stal akousi náhradou mäsa pre vegetariánov a vegánov, keďže rovnako obsahuje veľké množstvo bielkovín. Podľa toho, aké zrážadlo je na jeho výrobu použité, môže byť aj zdrojom železa, vápnika a horčíka. Neobsahuje cholesterol a má schopnosť pohltiť chuť ingrediencií, s ktorými je kombinované. Práve preto by si ho mohli obľúbiť i fanúšikovia tradičnej mäsitej stravy. Vyskúšajte naše tofu menu a objavte potenciál tejto delikatesy.

Thajská zeleninová polievka s tofu

Potrebujeme:

  • 5 strúčikov cesnaku
  • 1 čajovú lyžičku olivového oleja
  • 2 litre zeleninového vývaru
  • 2 polievkové lyžice sójovej omáčky
  • 30 g tvrdého tofu (nakrájame na kocky)
  • 500 g obľúbenej zeleninovej zmesi (skvelá je mrkva, brokolica, karfiol, ružičkový kel, zelené fazuľové struky, šampiňóny)
  • čerstvý koriander (alebo mleté korenie)
  • mleté čierne korenie

Postup: V hlbokom hrnci si zahrejeme olej a dozlatista opražíme pretlačený cesnak. Pridáme sójovú omáčku a keď začne vrieť, pridáme horúci zeleninový vývar. Ten privedieme do varu. Následne uberieme oheň a pridáme aj zvyšné ingrediencie. Varíme, kým zelenina nezmäkne, no ideálna je trochu chrumkavá. V prípade potreby ešte dosolíme soľou alebo vegetou.


Mohlo by vás zaujať: Zdravá strava, ktorá chutí: Vyskúšajte tieto originálne recepty s tofu


Kuracie soté s tofu

Potrebujeme:

  • 1 kg kuracích pŕs
  • 250 g tvrdého tofu
  • 1 väčší pór
  • 1 konzervu kukurice
  • 3 menšie strúčiky cesnaku
  • 4 polievkové lyžice zemiakového škrobu
  • 1 polievkovú lyžicu sójovej omáčky
  • 1 polievkovú lyžicu worchesterovej omáčky
  • korenie štyroch farieb (mleté)
  • karí korenie
  • soľ
  • mleté čierne korenie
  • ½ čajovej lyžičky mletej rasce

Postup: Najskôr si menšie kocky nakrájame tofu. Kocky vložíme do misky a pridáme karí korenie, sójovú aj worchesterovú omáčku, mletú rascu, prelisovaný cesnak a jednu polievkovú lyžicu zemiakového škrobu. Premiešame, misku prekryjeme potravinárskou fóliou a necháme v chlade odstáť. Medzitým si na rezance alebo menšie kocky nakrájame kuracie prsia. Tie si opražíme na oleji, osolíme, okoreníme, štipku mletého korenia štyroch farieb, 3 lyžice zemiakového škrobu a štipku karí korenia. Všetko spolu premiešame a chvíľu opekáme. Medzitým si na druhej panvici opečieme tofu. Kým sa mäso i tofu opeká, umytý pór si nakrájame si na kolieska (využijeme aj zelenú časť). Teraz pridáme tofu k mäsu, prisypeme aj pór a kukuricu, podlejeme trochou vody a necháme dusiť. Keď sú mäso aj pór zmäknuté, môžeme vypnúť. Podávame s ryžou.


Mohlo by vás zaujať: Jarné rolky či kung pao: Pripravte si chutnú „čínu“ aj u seba doma


Rýchly malinový tofu dezert

Potrebujeme:

  • 225 g čerstvých malín
  • 350 g mäkkého tofu
  • ½ čajovej lyžičky vanilkového extraktu
  • 3 čajové lyžičky tekutého medu

Postup: Odložíme si 12 čerstvých malín, ktoré neskôr použijeme na ozdobenie. Všetky ostatné ingrediencie spolu dôkladne zmiešame. Keď je zmes hotová a všetky prísady sa spojili do jednoliatej hmoty, rozdelíme ich do štyroch dezertných misiek. Každý pohár ozdobíme tromi malinami a dáme do chladničky aspoň na dve hodiny.

Poznámka: Použiť môžete i mrazené maliny. V takom prípade ich ale pred použitím nechajte roztopiť a prebytočnú šťavu vylejte preč.


Máte radi tofu? Aké chutné dobroty si z neho pripravujete vy? Napíšte ostatným čitateľom v diskusii pod článkom.

Zdroj: thinkstockphotos.com, thinkstockphotos.com, Lucia
Odporúčame