Keď sa povie tofu, mnohí si vybavia vegetariánske jedlo nevýraznej chute. Stačí však trochu gurmánskej fantázie a aj z neho sa stane pochúťka, ktorá ulahodí nejednému fanúšikovi mäsa.
Tofu pochádza z Ázie a kým v tejto oblasti je súčasťou kuchyne už viac ako 2000 rokov, v Európe mu postupne prichádzame na chuť len posledných 400 rokov. Ide o výrobok, ktorý sa získava zrážaním sójového mlieka. V našich končinách sa stal akousi náhradou mäsa pre vegetariánov a vegánov, keďže rovnako obsahuje veľké množstvo bielkovín. Podľa toho, aké zrážadlo je na jeho výrobu použité, môže byť aj zdrojom železa, vápnika a horčíka. Neobsahuje cholesterol a má schopnosť pohltiť chuť ingrediencií, s ktorými je kombinované. Práve preto by si ho mohli obľúbiť i fanúšikovia tradičnej mäsitej stravy. Vyskúšajte naše tofu menu a objavte potenciál tejto delikatesy.
Thajská zeleninová polievka s tofu
Potrebujeme:
- 5 strúčikov cesnaku
- 1 čajovú lyžičku olivového oleja
- 2 litre zeleninového vývaru
- 2 polievkové lyžice sójovej omáčky
- 30 g tvrdého tofu (nakrájame na kocky)
- 500 g obľúbenej zeleninovej zmesi (skvelá je mrkva, brokolica, karfiol, ružičkový kel, zelené fazuľové struky, šampiňóny)
- čerstvý koriander (alebo mleté korenie)
- mleté čierne korenie
Postup: V hlbokom hrnci si zahrejeme olej a dozlatista opražíme pretlačený cesnak. Pridáme sójovú omáčku a keď začne vrieť, pridáme horúci zeleninový vývar. Ten privedieme do varu. Následne uberieme oheň a pridáme aj zvyšné ingrediencie. Varíme, kým zelenina nezmäkne, no ideálna je trochu chrumkavá. V prípade potreby ešte dosolíme soľou alebo vegetou.
Mohlo by vás zaujať: Zdravá strava, ktorá chutí: Vyskúšajte tieto originálne recepty s tofu
Kuracie soté s tofu
Potrebujeme:
- 1 kg kuracích pŕs
- 250 g tvrdého tofu
- 1 väčší pór
- 1 konzervu kukurice
- 3 menšie strúčiky cesnaku
- 4 polievkové lyžice zemiakového škrobu
- 1 polievkovú lyžicu sójovej omáčky
- 1 polievkovú lyžicu worchesterovej omáčky
- korenie štyroch farieb (mleté)
- karí korenie
- soľ
- mleté čierne korenie
- ½ čajovej lyžičky mletej rasce
Postup: Najskôr si menšie kocky nakrájame tofu. Kocky vložíme do misky a pridáme karí korenie, sójovú aj worchesterovú omáčku, mletú rascu, prelisovaný cesnak a jednu polievkovú lyžicu zemiakového škrobu. Premiešame, misku prekryjeme potravinárskou fóliou a necháme v chlade odstáť. Medzitým si na rezance alebo menšie kocky nakrájame kuracie prsia. Tie si opražíme na oleji, osolíme, okoreníme, štipku mletého korenia štyroch farieb, 3 lyžice zemiakového škrobu a štipku karí korenia. Všetko spolu premiešame a chvíľu opekáme. Medzitým si na druhej panvici opečieme tofu. Kým sa mäso i tofu opeká, umytý pór si nakrájame si na kolieska (využijeme aj zelenú časť). Teraz pridáme tofu k mäsu, prisypeme aj pór a kukuricu, podlejeme trochou vody a necháme dusiť. Keď sú mäso aj pór zmäknuté, môžeme vypnúť. Podávame s ryžou.
Mohlo by vás zaujať: Jarné rolky či kung pao: Pripravte si chutnú „čínu“ aj u seba doma
Rýchly malinový tofu dezert
Potrebujeme:
- 225 g čerstvých malín
- 350 g mäkkého tofu
- ½ čajovej lyžičky vanilkového extraktu
- 3 čajové lyžičky tekutého medu
Postup: Odložíme si 12 čerstvých malín, ktoré neskôr použijeme na ozdobenie. Všetky ostatné ingrediencie spolu dôkladne zmiešame. Keď je zmes hotová a všetky prísady sa spojili do jednoliatej hmoty, rozdelíme ich do štyroch dezertných misiek. Každý pohár ozdobíme tromi malinami a dáme do chladničky aspoň na dve hodiny.
Poznámka: Použiť môžete i mrazené maliny. V takom prípade ich ale pred použitím nechajte roztopiť a prebytočnú šťavu vylejte preč.
Máte radi tofu? Aké chutné dobroty si z neho pripravujete vy? Napíšte ostatným čitateľom v diskusii pod článkom.
Zdieľať na