Jednoduché a chutné: Očarte návštevu domácimi likérmi!

likér

thinkstockphotos.com

Podávanie pohárikov alkoholu sa stalo súčasťou nielen osláv, ale aj bežných návštev či posedení. Túžite prekvapiť svojich známych likérom vlastnej výroby? Vyskúšajte niektorý z našich tipov – sú nenáročné na suroviny a jednoduché na prípravu.

Mätový likér

Potrebujeme:

  • 0,75 l vodky, slivovice alebo koňaku
  • mätové listy
  • 200 g cukru

Postup:

Do prázdnej litrovej sklenenej fľaše vlejte vybraný alkohol a doplňte listami mäty. Fľašu dôkladne uzavrite a nechajte odstáť tri týždne na slnku. Počas tohto obdobia fľašu niekoľkokrát premiešajte. Potom tekutinu preceďte a zmiešajte s 200 g cukru rozmiešaného v troche vody. Vytvorený likér uchovávajte v chlade.


Mohlo by vás zaujímať: Štamperlíky od babičky: Likéry, ktoré skvele chutia a liečia zároveň!


Kávový likér

Potrebujeme:

  • 120 g čerstvo pomletej kávy
  • vanilkový cukor
  • 800 ml liehu
  • 650 g cukru

Postup:

Pomletú kávu zalejeme litrom vriacej vody a po vychladnutí ju precedíme. V 200 ml vody povaríme cukor spolu s vanilkovým cukrom a tiež necháme vychladnúť. Následne zmiešame kávu so sirupom a prilejeme lieh. Zmes dôkladne pretrepeme a precedíme cez plátno do fliaš. Tie uzavrieme a na 4 týždne uložíme do chladu.


Mohlo by vás zaujímať: Vianočná klasika u vás doma: Vaječný likér, grog či hriatô zahrejú a povzbudia


Citrónový likér

Potrebujeme:

  • 2 citróny
  • 100 g cukru
  • 500 ml vodky

Postup:

Citróny omyjeme horúcou vodou, oškrabeme z nich tenké plátky kôry a vytlačíme šťavu. Kôru aj šťavu zmiešame s vodkou a 1 litrom vody. Zmes nalejeme do väčšej nádoby. Cukor uvaríme spolu so 125 ml vody a po vychladnutí pridáme do likéru. Všetko poriadne pretrepeme a nádobu uzatvoríme. Necháme odstáť v chladničke po dobu 24 hodín a precedíme cez sitko vystlané gázou do fliaš a dobre ich uzavrieme.


Mohlo by vás zaujímať: Bylinný likér alebo borovička: Ktorý digestív na dobré trávenie si dáte vy?


Pomarančový likér

Potrebujeme:

  • kôru z 8 veľkých pomarančov
  • šťavu z 1 pomaranča
  • kúsok škorice
  • 5 klinčekov
  • 700 ml liehu
  • 600 g cukru

Postup:

Čerstvo olúpanú kôru z pomaranča zbavíme spodnej bielej vrstvy a nakrájame na tenké prúžky. Zalejeme liehom a pomarančovou šťavou, pridáme škoricu a klinčeky. Pohár uzavrieme a necháme stáť 3-4 týždne. Potom zvaríme cukor s 800 ml vody, po vychladnutí ho zmiešame s pomarančovým extraktom a nalejeme do fliaš. Tie uzavrieme a na 4 týždne uložíme do tmavej a chladnej miestnosti.


Mohlo by vás zaujímať: Pravá škótska whisky oslavuje 520 rokov: Spoznajte jej históriu


Čokoládový likér

Potrebujeme:

  • 150 g čokolády na varenie
  • 50 g cukru
  • 3 dcl mlieka
  • 2,5 dcl rumu

Postup:

Čokoládu polámeme do hrnčeka, pridáme cukor a necháme zmäknúť vo vodnom kúpeli. Primiešame mlieko, povaríme a necháme vychladnúť. Následne k tomu prilejeme rum. Zmes precedíme, nalejeme do fľašiek a necháme niekoľko dní odležať na chladnom mieste.


Pripravujete si doma likéry vlastnej výroby? Podeľte sa o recept s ostatnými čitateľmi v diskusii pod článkom.

Zdroj: thinkstockphotos.com, Thinkstock, mb
Odporúčame