FOTORECEPT Dajte šancu farebnému karfiolu: Pestrosť na tanieri zaručená!

karfiol

thinkstockphotos.com

Na Slovensku sme síce zvyknutí na tradičný biely karfiol, no existujú aj oveľa farebnejšie variácie, ktoré vyzerajú na tanieri veľmi efektne. Hoci ich dopestovanie nie je jednoduché, za námahu rozhodne stojí. Ak chcete očariť svojich blízkych, vyskúšajte nasledujúce recepty. Jesenný zber karfiolu práve vrcholí, preto sme pre vás pripravili inšpirácie z vlastnej úrody. Ak farebný karfiol v špecializovaných predajniach nezoženiete, môžete použiť aj bielu klasiku.

Vitamínová bomba z fialového karfiolu

Ingrediencie:  hlávka fialového karfiolu, pór, 2 až 3 zemiaky, stopkový zeler, strúčiky cesnaku podľa chuti (4-5), čierne korenie, kari korenie, sušená bazalka, soľ, citrónová šťava, kokosový olej

Postup:

1. Pór a 3 stopky zeleru si nakrájame na prúžky. V hrnci rozpálime kokosový olej a prichystanú zeleninu restujeme do sklovita.

Mohlo by vás zaujímať: Karfiol trikrát inak: Chutná a zdravá večera pre celú rodinu


2. Pridáme ošúpané zemiaky nakrájané na kocky a takisto chvíľu restujeme. Ich množstvo voľte podľa toho, akú hustú chcete mať polievku (postačia len 2 zemiaky). Vyumývaný karfiol podelíme na menšie ružičky a pridáme do hrnca. Všetky prísady zalejeme vodou. Opäť platí, že množstvo vody určuje výslednú hustotu polievky. Ideálne je, ak voda zakrýva zeleninu. Dusíme do zmäknutia a následne pridáme koreniny spolu s prelisovaným cesnakom. Bazalkou šetriť nemusíte, no kari korenia stačí pol lyžičky.
3. Zmes dobre rozmixujeme ponorným mixérom, čím získame krémovú konzistenciu. Polievku naservíjueme do misky a pokvapkáme citrónovou šťavou. Tá polievku pekne odfarbí doružova. Ozdobíme petržlenovou vňaťou a môžeme konzumovať.

Mohlo by vás zaujímať: FOTORECEPT: Výborná a rýchla pôstna dobrota: Karfiol na rímsky spôsob


Viacfarebné cestoviny

Ingrediencie: cibuľa, 2 malé hlávky zeleného a žltého karfiolu, 250 g farebných cestovín z tvrdenej pšenice, 100 g syra v črievku, 100 g slaniny, 250 ml smotany 33%, 250 ml mlieka, strúčiky cesnaku podľa chuti (3-4), vegeta bez glutamanu, mletý muškátový orech, štvorfarebné korenie v mlynčeku, sušená bazalka, tvrdý syr ementálového typu, kokosový olej

Pomôcky: veľká panvica typu wok, zapekacia misa

1. Slaninu aj cibuľu si pokrájame na kocky a spolu opražíme na panvici. Keď je cibuľka udusená do sklovita, pridáme na plátky pokrájaný cesnak a krátko restujeme, aby sa uvoľnila jeho aróma.

Mohlo by vás zaujímať: Karfiol proti rakovine: Urobte si z neho cesto na pizzu alebo omáčku k mäsu


2. Následne pridáme syr v črievku, ktorý za stáleho miešania rozpustíme. Zmes zalejeme plnotučným mliekom a smotanou. Všetko dobre okoreníme a dochutíme vegetou. Bazalkou ani v tomto prípade nemusíme šetriť, môžeme použiť až dve lyžičky, no s muškátovým orechom opatrne. Omáčku necháme prevrieť, aby mierne zhustla. Do hotovej omáčky pridáme vyumývaný a na malé ružičky prerozdelený karfiol. Prisypeme predvarené cestoviny (al dente) a všetko spolu dobre premiešame.
3. Cestoviny premiestnime do zapekacej misy vymastenej kokosovým olejom. Zakryjeme vekom a vložíme do vyhriatej rúry. Pečieme pri teplote okolo 170°C približne pol hodinu, kým karfiol zmäkne. Následne cestoviny posypeme postrúhaným syrom a odkryté dopečieme.
4. Cestoviny servírujeme do hlbokého taniera tak, aby vynikla farebnosť aj rozpustený syr. Dobrú chuť!

Aké jedlá z karfiolu najradšej pripravujete vy? Napíšte ostatným čitateľom v diskusii pod článkom.

Zdroj: thinkstockphotos.com, plnielanu.sk/Emília G., Emília G.
Odporúčame