Obľúbené vajíčka sú výborné nielen na raňajky: Pripravte si tieto pochúťky!

Omeleta

thinkstockphotos.com

Vajíčka sú obľúbenou ingredienciou pri príprave raňajok. Pre telo predstavujú zdroj mnohých prospešných látok vrátane vitamínu A, selénu, ale aj luteínu a zeaxantínu, ktoré sú potrebné napríklad pre zachovanie zdravého zraku. Jedno vajíčko má okolo 70 kalórií, takže ho môžete dopriať aj keď túžite nejaké to kilo zhodiť. Ponúkame vám hneď niekoľko tipov na prípravu tejto všestrannej potraviny!

Španielska omeleta

Potrebujeme:

  • 2 vajcia  (pri malej panvici, pri väčšej aspoň 4)
  • cibuľu
  • asi dva-tri uvarené zemiaky nakrájané na malé kocky
  • zeleninu podľa chuti: paprika, mrazený hrášok či kukurica…
  • trochu šunky či prerastenej slaninky (nemusí byť)
  • olej
  • 2 lyžice strúhaného parmezánu prípadne iného podobného syra

Postup: Cibuľu si nakrájame nadrobno a so zemiakmi opekáme na oleji na teflónovej panvici. Po asi piatich minútach pridáme papriku a mrazenú zeleninu. Spracovávame ešte asi 10 minút. Medzitým vajcia rozšľaháme s lyžicou vody a mletým parmezánom, osolíme a okoreníme. Môžeme pridať aj bylinky, napríklad pažítku. Hmotou zalejeme zeleninu a necháme na platni na miernom plameni, kým omeleta nestuhne. Ak chceme, môžeme dať ešte na tri minúty do rúry na grilovací program, aby omeleta bola zvrchu pekne zlatistá. Prípadne ju môžeme vyklopiť na tanier a opiecť na panvici aj z druhej strany. Následne ju krájame podobne ako tortu.


Mohlo by vás zaujímať: Omeleta trikrát inak: Rytierska, syrová či talianska – ktorú ochutnáte vy? 


Plnené vajíčka

Potrebujeme:

  • 4 natvrdo uvarené vajcia
  • lyžičku horčice
  • lyžičku masla
  • lyžicu kyslej smotany
  • soľ
  • korenie
  • 2-3 plátky šunky

Postup: Vajíčka prekrojíme na polovicu a vyberieme žĺtky. Spodné časti zrežeme, aby vajíčka stáli. Žĺtka vymiešame s horčicou, kyslou smotanou a maslom. Pridáme soľ a korenie podľa chuti. Šunku pokrájame nadrobno a pridáme do zmesi, ktorou potom vrchovato naplníme bielka. môžeme ozdobiť petržlenouvou vňaťou alebo paprikovou pastou.


Mohlo by vás zaujímať: Hriech, ktorý stojí za to: Mňam, megaútok na vaše chuťové poháriky


Syrové soufflé

Potrebujeme:

  • 2 vajíčka
  • 150 g tvrdého syra (napríklad výrazný čedar)
  • 50 g masla
  • 50 g hladkej múky
  • pohár mlieka

Postup: V hrnci rozpustíme maslo a za stáleho miešania pridávame múku. Pomaly pridávame aj mlieko a miešame do zahustenia. Potom pridáme postrúhaný syr, miešame, kým sa nerozpustí. Odstavíme z platne a necháme trochu vychladnúť. Pridáme žĺtka. Bielka vyšľaháme a potom zapracujeme do zmesi. Tú potom premiestnime do maslom vymastenej strúhankou vysypanej nádoby alebo nádobiek. Pečieme na 200 stupňoch (v teplovzdušnej rúre na 180) podľa veľkosti nádoby od 15 – 30 minút, kým nákyp nestúpne a nezozlatne. Vrch by mal jemne pružiť.


Máte radi vajíčka? Aké dobroty si z nich pripravujete vy? Napíšte ostatným čitateľom do diskusie pod článkom.

Zdroj: thinkstockphotos.com, thinkstockphotos.com, Zora
Odporúčame