Rozhodli ste sa stravovať o čosi zdravšie, avšak nedokážete sa vzdať koláčov? Máme pre vás spôsob ako si ich dopriať, no pripravovať ich o čosi zdravšie. A možno vám zachutia oveľa viac ako tie, na ktoré ste doteraz boli zvyknutí, kto vie…
Ryžový puding
Potrebujeme:
- 1,5 šálky arborio ryže
- 1/3 šálky kokosového cukru
- 6 šálok mlieka
- 1 vanilkový lusk
- štipku soli
- ovocie na ozdobenie
Postup: Ryžu poriadne premyjeme a potom ju nasypeme do hlbokej panvice. Pridáme cukor, vanilku, soľ a 1 šálku rastlinného mlieka. Toto všetko varíme na miernom ohni a premiešavame pokiaľ sa mlieko neabsorbuje (cca 5 minút). Pridávame ďalších 5 šálok mlieka, postupne po 1/2 šálkach. Predtým, ako pridáme ďalšie mlieko, predošlé už musí byť vstrebané. Asi po 25 minútach bude puding krémový a hustý. Vtedy ho dajte preč z ohňa, nechajte vychladnúť, odstráňte vanilkový lusk. Môžete ho navrchu ešte ozdobiť škoricou alebo ovocím a podávajte.
Mohlo by vás zaujímať: Zostali vám uvarené zemiaky? Vyčarujte z nich celkom nové jedlo!
Višnová pochúťka
Potrebujeme:
Cesto:
- 4 PL ovsených vločiek
- 4 PL medu
- 4 PL kokosu
- 70 g masla
- 2 žĺtka
- 2 bielka-sneh
Plnka
- 250 g jemného tvarohu
- 1 celé vajce
- 3 PL medu
- višne na ozdobenie
Postup: Zmiešame ovsené vločky s kokosom, pridáme maslo, med a vajíčka. Ak bude zmes príliš sypká, môžeme pridať trocha vody. Vyšľaháme dve bielka a opatrne primiešame k vločkovej zmesi. Zmes vylejeme na plech vystlaný papierom na pečenie. Potom vymiešame tvaroh, vajce a med a vylejeme na surové cesto. Na vrch poukladáme umyté a odkôstkované višne. Môžeme posypať trochou trstinového cukru. Pečieme asi 25-30 minút pri teplote 170°C.
Mohlo by vás zaujímať: Skvelé slané pochúťky: Hodia sa na grilovačky aj rodinnú oslavu
Zdravý kakaový koláč s kyslým mliekom
Potrebujeme:
- 2 hrnčeky ovsenej múky (pomletých ovsených vločiek)
- 1,5 hrnčeka kyslého mlieka
- 3/4 hrnčeka kakaa
- 5-6 PL medu
- 1 ČL prášku do pečiva
- kus horkej čokolády alebo nakrájané vlašské orechy (nemusí byť)
Postup: Všetky suroviny spolu poriadne rozmiešame. Do cesta môžeme pridať aj kúsok nastrúhanej horkej čokolády alebo nakrájaných vlašských orechov. Cesto vylejeme na vopred vymastený plech a koláč pečieme 40-45 minút pri 180 stupňoch Celzia.
Mohlo by vás zaujímať: Hriech, ktorý stojí za to: Mňam, megaútok na vaše chuťové poháriky
Orechovo-tvarohová pochúťka
Potrebujeme:
Cesto:
- 8 vajec
- 5 PL trstinového cukru
- 1 PL medu
- 220 g mletých orechov
Tvarohová náplň
- 500 g jemného tvarohu
- 250 g mascarpone
- 250 ml šľahačkovej smotany
- 2 PL medu
- 3 ks žĺtka
- 50 g 80% čokolády
Postup:
Cesto: Bielka a žĺtka vyšľahajme zvlášť, do každého pridáme polovicu cukru a medu. Potom spojíme všetko dohromady a pridáme ďalšie ingrediencie. Na záver pridáme k vyšľahaným vajíčkam mleté orechy, zľahka premiešame a rozotrieme na plech, ktorý je vopred vymastený. Pečieme pri teplote 180°C asi 20 minút.
Náplň: Šľahačkovú smotanu uvaríme so žĺtkami vo vodnom kúpeli za stáleho miešania. Keď nám vznikne redšia kaša, zmes necháme vychladnúť. Mascarpone vymiešame s tvarohom a medom na hladký krém. Nakoniec primiešame vychladenú šľahačku so žĺtkami. Hotový krém rozotrieme na korpus. Navrch môžeme dať nastrúhanú čokoládu s vysokým percentom kakaa a necháme aspoň hodinu stuhnúť v chladničke.
Aké chutné dobroty si doma pripravujete vy? Napíšte ostatným čitateľom do diskusie pod článkom.
Zdieľať na