Zdravé a vynikajúce zároveň: Tieto sladké dobroty by ste mali ochutnať

Puding

thinkstockphotos.com

Rozhodli ste sa stravovať o čosi zdravšie, avšak nedokážete sa vzdať koláčov? Máme pre vás spôsob ako si ich dopriať, no pripravovať ich o čosi zdravšie. A možno vám zachutia oveľa viac ako tie, na ktoré ste doteraz boli zvyknutí, kto vie…

Ryžový puding

Potrebujeme:

  • 1,5 šálky arborio ryže
  • 1/3 šálky kokosového cukru
  • 6 šálok mlieka
  • 1 vanilkový lusk
  • štipku soli
  • ovocie na ozdobenie

Postup: Ryžu poriadne premyjeme a potom ju nasypeme do hlbokej panvice. Pridáme cukor, vanilku, soľ a 1 šálku rastlinného mlieka. Toto všetko varíme na miernom ohni a premiešavame pokiaľ sa mlieko neabsorbuje (cca 5 minút). Pridávame ďalších 5 šálok mlieka, postupne po 1/2 šálkach. Predtým, ako pridáme ďalšie mlieko, predošlé už musí byť vstrebané. Asi po 25 minútach bude puding krémový a hustý. Vtedy ho dajte preč z ohňa, nechajte vychladnúť, odstráňte vanilkový lusk. Môžete ho navrchu ešte ozdobiť škoricou alebo ovocím a podávajte.


Mohlo by vás zaujímať: Zostali vám uvarené zemiaky? Vyčarujte z nich celkom nové jedlo!


Višnová pochúťka

Potrebujeme:

Cesto:

  • 4 PL ovsených vločiek
  • 4 PL medu
  • 4 PL kokosu
  • 70 g masla
  • 2 žĺtka
  • 2 bielka-sneh

Plnka

  • 250 g jemného tvarohu
  • 1 celé vajce
  • 3 PL medu
  • višne na ozdobenie

Postup: Zmiešame ovsené vločky s kokosom, pridáme maslo, med a vajíčka. Ak bude zmes príliš sypká, môžeme pridať trocha vody. Vyšľaháme dve bielka a opatrne primiešame k vločkovej zmesi. Zmes vylejeme na plech vystlaný papierom na pečenie. Potom vymiešame tvaroh, vajce a med a vylejeme na surové cesto. Na vrch poukladáme umyté a odkôstkované višne. Môžeme posypať trochou trstinového cukru. Pečieme asi 25-30 minút pri teplote 170°C.


Mohlo by vás zaujímať: Skvelé slané pochúťky: Hodia sa na grilovačky aj rodinnú oslavu


Zdravý kakaový koláč s kyslým mliekom

Potrebujeme:

  • 2 hrnčeky ovsenej múky (pomletých ovsených vločiek)
  • 1,5 hrnčeka kyslého mlieka
  • 3/4 hrnčeka kakaa
  • 5-6 PL medu
  • 1 ČL prášku do pečiva
  • kus horkej čokolády alebo nakrájané vlašské orechy (nemusí byť)

Postup: Všetky suroviny spolu poriadne rozmiešame. Do cesta môžeme pridať aj kúsok nastrúhanej horkej čokolády alebo nakrájaných vlašských orechov. Cesto vylejeme na vopred vymastený plech a koláč pečieme 40-45 minút pri 180 stupňoch Celzia.


Mohlo by vás zaujímať: Hriech, ktorý stojí za to: Mňam, megaútok na vaše chuťové poháriky


Orechovo-tvarohová pochúťka

Potrebujeme:

Cesto:

  • 8 vajec
  • 5 PL trstinového cukru
  • 1 PL medu
  • 220 g mletých orechov

Tvarohová náplň

  • 500 g jemného tvarohu
  • 250 g mascarpone
  • 250 ml šľahačkovej smotany
  • 2 PL medu
  • 3 ks žĺtka
  • 50 g 80% čokolády

Postup:

Cesto: Bielka a žĺtka vyšľahajme zvlášť, do každého pridáme polovicu cukru a medu. Potom spojíme všetko dohromady a pridáme ďalšie ingrediencie. Na záver pridáme k vyšľahaným vajíčkam mleté orechy, zľahka premiešame a rozotrieme na plech, ktorý je vopred vymastený. Pečieme pri teplote 180°C asi 20 minút.

Náplň: Šľahačkovú smotanu uvaríme so žĺtkami vo vodnom kúpeli za stáleho miešania. Keď nám vznikne redšia kaša, zmes necháme vychladnúť. Mascarpone vymiešame s tvarohom a medom na hladký krém. Nakoniec primiešame vychladenú šľahačku so žĺtkami. Hotový krém rozotrieme na korpus. Navrch môžeme dať nastrúhanú čokoládu s vysokým percentom kakaa a necháme aspoň hodinu stuhnúť v chladničke.


Aké chutné dobroty si doma pripravujete vy? Napíšte ostatným čitateľom do diskusie pod článkom.

Zdroj: thinkstockphotos.com, thinkstockphotos.com, Diana
Odporúčame