V chladných mesiacoch je dôležité telu dopriať čo najviac prospešných látok, aby sa ubránilo chrípke a iným chorobám. Nedá sa poprieť, že ponuka ovocia či zeleniny je v zime o niečo menej pestrá, ako v lete. Vybrať sa však dá všeličo, presvedčte sa sami.
Je možné, že sa nám v zimnom období zdá, že kvalita ovocia a zeleniny klesá. V obchodoch môžeme podľahnúť pokušeniu kúpiť si čučoriedky alebo papriky, ktoré zvyčajne jeme v lete, pretože ich považujeme za veľmi prospešné pre zdravie. V skutočnosti však je možné ušetriť peniaze a konzumovať sezónne produkty.
Mohlo by vás zaujímať: Zdravá strava nemusí byť drahá: Čo si dopriať aj pri obmedzenom rozpočte?
Koreňovej zelenine vládne cvikla
Mnoho druhov ovocia a zeleniny, ktoré máme k dispozícii v zime, nám poskytuje bohatý zdroj výživných látok. Mnohá koreňová zelenina sa zbiera v zime. Napríklad červená repa je známa vysokým obsahom vitamínov, minerálov a karotenoidov, je významným zdrojom vlákniny, kyseliny listovej a vitamínov C, E a K. ,,Koreňová zelenina je odolná, a je oveľa ťažšie jej živiny pri varení zničiť,“ vysvetľuje hovorkyňa Americkej akadémie výživy a dietetiky Sara Haasová. Repa je vynikajúca ako šalát s olivovým olejom, pretože tak sa absorbujú vitamíny rozpustné v tukoch.
Ďalším významným zdrojom živín je fenikel. Obsahuje vitamín C, draslík, vlákninu a kyselinu listovú. Môže sa jesť surový alebo pripravovaný za nízkej teploty do zmäknutia, kedy sa stáva ľahko sladkým.
Stavte na zelenú
Ružičkový kel nájdeme v obchodoch po celý rok. Je vynikajúcim zdrojom vitamínu C, vlákniny a antioxidantov. Aby si zachoval svoje výživné látky a absorboval sa vitamín A, je vhodné piecť ho s olivovým olejom. Veľmi zdravá je zelenina so zelenými listami. Kapusta, brokolica, špenát a ďalšia zelenina so zelenými listami sú výbornou alternatívou mliečnych výrobkov ako zdroj vápnika, ale aj kyseliny listovej a železa, ktoré sú zvlášť významné pre tehotné ženy.
Mohlo by vás zaujímať: Stravovacie návyky, ktoré vás spravia silným, svalnatým a namakaným!
Nezabudnite na citrusy
Citrusové plody máme k dispozícii po celý rok, ale niektoré ich druhy sú lepšie v zime, pretože vtedy vrcholí ich dozrievanie. Pomaranče, grapefruity a mandarínky sú zásobníkmi vitamínu C, vitamínu A a vlákniny.
Skúste aj trochu exotiky
Odporučiť možno aj konzumáciu granátových jabĺk, ktorých hlavná sezóna je v neskorej jeseni a na začiatku zimy. Sú významným zdrojom antioxidantov, betakaroténu, draslíka a vitamínu C. Jadierka je možné jesť za surova ako prídavok do nízkotučného jogurtu alebo sa môžu vymačkať a piť ako ovocný džús.
Aké ovocie a zeleninu si v zimnom období najviac doprajete vy? Napíšte ostatným čitateľom do diskusie pod článkom.
Zdieľať na