Výživné a chutné jedlá aj bez mäsa: Ochutnajte ich a neoľutujete!

Najčítanejšie dnes
3 dni
Týždeň

Obrázok dňa

Ďalšie obrázky
Foto
Fazuľový hamburger je chutnou a aj zdravšou alternatívou klasického mäsového burgra

Možno mäso nejete, alebo jednoducho máte chuť na zmenu a s blížiacou sa jarou sa vám žiada viac zeleniny. Ponúkame vám niekoľko tipov na chutný obed alebo večeru. Chutný pokrm si pripravíte aj bez kuraciny či hovädziny. Presvedčte sa sami!


Fazuľové hamburgery s avokádovo-bazalkovým krémom

Potrebujeme:

  • 1 plechovku čiernych fazulí (zbavených vody a opláchnutých)
  • 1 plechovku canellini fazulí (bielych fazulí - taktiež zbavených vody a opláchnutých)
  • 1 veľké vajce alebo 2 malé vajíčka 
  • 1/2 hrnčeka strúhanky
  • 3 PL olivového oleja
  • 3 PL čerstvého koriandru (nakrájaný)
  • 4 strúčky cesnaku (nadrvený alebo lisovaný)
  • 1/2 ČL mletej papriky
  • 1/2 ČL mletej cibule (korenie)
  • 1/4 ČL soli
  • 1/4 ČL čierneho korenia
  • 6 celých celozrných žemlí

Na avokádovo-bazalkový krém:

  • 2/3 hrnčeka kyslej smotany
  • 1 avokádo (nakrájané)
  • 10 stredne veľkých bazalkových listkov (nakrájané)
  • 1/4 ČL soli
  • štipku čierneho korenia

Postup: Vo veľkej miske rozpučíme fazuľu vidličkou. Pridáme koriander, cesnak, mletú papriku a cibuľu, soľ, čierne korenie a zmiešame dokopy. Do o niečo menšej misky dáme veľké vajíčko a 2 PL olivového oleja so strúhankou. Zmiešame na kašu. Zmes pridáme do rozpučenej fazule a zmiešame. Ak je to nutné, použijeme pri tom aj ruky, aby zmes spolu pevne držala pokope. Následne ju rozdelíme na 6 rovnomerných kôpok a vytvoríme z nich placky (malé okrúhle placky, ktoré budú v hamburgery nahrádzať mäso). Nahrejeme si veľkú panvicu na miernom ohni a pridáme 1 PL olivového oleja (ak potrebujete, tak aj viac). Pridáme predom pripravené fazuľové placky a pražíme pokiaľ nie sú z oboch strán dozlata, čo znamená cca 5 minút. Potom placky z panvice vyberte.

Avokádovo-bazalkový krém

Rozmixujeme avokádo spolu s bazalkou na jemnú kašu. Následne pridáme kyslú smotanu a znova rozmixujeme. Nakoniec pridáme soľ a podľa chuti aj čierne korenie.

Na záver už len položíme fazuľové placky na rozkrojenú celozrnú žemľu, potrieme avokádovo-bazalkovým krémom a ak chceme, pridáme zeleninu, napríklad paradajku. Potom priložíme vrchnú časť žemle. A hamburger sa môže podávať!


Mohlo by vás zaujať: FOTORECEPT Fazuľová polievka s údenými rebierkami: Zasýti celú rodinu


Fazuľová polievka z 5 surovín

Potrebujeme:

  • 3 plechovky čiernej fazule, aj s omáčkou
  • 2 a pol hrnčeka salsy
  • 1/3 nakrájaného čerstvého koriandru
  • 2 PL mletej rasce
  • 1 strúčik cesnaku (mletý)

Postup: Je celkom jednoduchý. Zmiešame všetky igredience dokopy v stredne veľkom hrnci. Varíme na miernom ohni, až pokiaľ voda nezačne vrieť. Plameň stíšime, hrniec prikryjeme a necháme pomaly vrieť nasledujúcich 10 minút za občasného miešania. Následne polievku podávame za tepla s troškou koriandru na vrchu ako oblohou. A táto jednoduchá polievka, vhodná pre všetkých milovníkov fazulí, je hotová.


Mohlo by vás zaujať: Burger je fantastický aj bez mäsa: Pozrite si ako ľahko sa robí dokonalý vegeburger


Syrový sendvič + guacamole

Potrebujeme:

  • 2 krajce chleba
  • niekoľko plátkov avokáda
  • 5 čerstvých listov koriandru
  • 2 kúsky paradajky
  • 1/3 hrnčeka strúhaného čedaru
  • 1/2 PL masla

Postup: Vezmeme 2 krajce chleba a položíme ich na pekáč vystlaný papierom na pečenie. Na chlieb dáme trochu syra, koriander a paradajky a posypeme zvyšným syrom. Dáme pekáč do rúry a necháme chvíľku piecť - pokiaľ sa syr dostatočne neroztopí, čo znamená približne 30 sekúnd až minútu. Potom pekáč vytiahneme von a položíme na chlieb kúsky avokáda a obe polovice spojíme. Na panvicu dáme 1/2 PL masla a necháme ho roztopiť na miernom ohni. Potom na panvicu položíme sendvič a pripečieme z oboch strán dozlata. Potom ho už iba rozrežeme na polovicu a hostina samôže začať. 


Aké bezmäsité pochúťky si doma pripravujete vy? Napíšte ostatným čitateľom v diskusii pod článkom.

Zdielať na Facebooku

Diskusia (5)

  • biba 19.03.2017, 11:28

    kutil - strukoviny sú plnohodnotným zdrojom bielkovín - teda striedať maso so strukovinami je v poriadku... fero -konzervované strukoviny sú ok - napríklad spomínaná fazuľa je varená fazuľa s vodou, soľou a kyselinou l-askorbovou (vit.C). pre obsah vyplavených oligosacharidov vo vode sa odporúča túto fazuľu premyť, ale ak je naše telo zvyknuté na príjem strukovín, nie je to nevyhnutné... problémom môž byť obsah soli v konzerve - ale v rozumnej miere nie je u zdravého človeka problém ani konzervovaná fazuľa...

  • biba 19.03.2017, 11:14

    evelina, hamburger nie je ani náhodou faširka! hamburger je z hovadzieho masa - ale hlavne je to čisté mleté maso!!! bez strúhanky a vajíčka...

  • evelina 16.03.2017, 20:39

    Občas robím hamburger (po slovensky fašírku) aj z ovsených vločiek. Neuveríte, ale nikto netuší, že to nie je z mäsa, recept preto nemôžem prezradiť :)

  • KUTIL 15.03.2017, 20:13

    Slováčisko potrebuje kus mäsa, tanier gulášu, alebo kapustnice, nie takéto buriny.

  • fero 15.03.2017, 08:14

    Hamburger musí byť z mäsa. Pokiaľ nie je z mäsa tak to nie je hamburger, je to placka z niečoho...z čohokoľvek. To je taká istá hovadina ako viedenský rezeň zo sóje. No a tá fazuľová polievka z konzervy nemá chybu. Kde na tie sprostosti chodíte ?

1

Pridať komentár