Dobré víno doladí chuť skvelej večere: Ako vybrať ten správny druh?

Vino

thinkstockphotos.com

Orientovať sa v množstve vín je umenie. To, že v rukách držíte fľašku červeného ešte nemusí znamenať, že bude sedieť ku každému mäsovému pokrmu. Hoci poznáme aj univerzálne odrody, ktoré sa hodia takmer ku všetkému, je lepšie doladiť skvelý obed či večeru tým najvhodnejším vínom a pripraviť tak ideálnu hostinu.

Hovädzie mäso

Existujú rôzne druhy prípravy hovädzieho mäsa, a tak výber vždy záleží práve od nej. Všeobecne však platí, že sa k nemu hodia červené vína, ako napríklad Cabernet Sauvignon, Frankovka, Dunaj alebo Vavrinecké.

Víno a hovädzina je ideálnou kombináciou, treba však brať ohľad na chuť omáčky a príloh, prípadne použité koreniny. Napríklad stejky z grilu, ktoré majú minimum omáčky a spoliehame predovšetkým na ich prirodzenú chuť, je ideálne skombinovať so silnými a výraznými trieslovinovými vínami. Triesloviny sa vo víne vyskytujú prirodzene, ide o pozostatky šupiek z viniča. K takýmto vínam patrí napríklad známy Cabernet Sauvignon, nič nepokazíte ani Frankovkou. Tá vám bude výborne pasovať aj ku gulášu. K pečeni alebo výrazne koreneným pokrmom sa odporúča napríklad moravské Zweigeltrebe.

Ak máte po ruke iba biele, siahnite po suchom Chardonnay, dobre pasuje aj ružové víno, predovšetkým kvôli svojej univerzálnosti.


Mohlo by vás zaujať: Lepšia postava vďaka vínu: Znie to neuveriteľne, ale je to tak!


Hydina

Zjednodušene sa dá povedať, že k červenému mäsu patrí červené víno, k bielemu biele. Z bielych vín fungujú predovšetkým mierne aromatické akým napríklad Müller Thurgau, Rulandské biele, ale aj Devín, Chardonnay alebo Tramín červený. Opäť však závisí od prípravy.

Pokiaľ pripravujete napríklad biele mäso z pŕs, výborne k nemu bude sedieť suchý Sauvignon. K plnenej pečenej hydine pasuje aj ružové víno, z bielych to je Chardonnay alebo Rulandské šedé. K pečenej kačici sedia zrelšie vína, napríklad Veltlínske zelené alebo Rizling rýnsky. K šalátom z bieleho mäsa podávame mladé biele vína z odrôd, akou je zmieňovaný Müller Thurgau, Veltlínske zelené alebo Rulandské biele.

Bravčové mäso

Pri bravčovom mäsa sa môžete ísť podobným smerom, ako pri hovädzom. Kľúčová je totiž opäť omáčka, druh prípravy jedla a nie samotné mäso. Napríklad grilovaná krkovička pôjde dobre s Merlotom alebo Rizlingom. Všeobecne si bravčové vyžaduje červené plnšie a mladšie vína. Rovnako ako pri hovädzom, aj k bravčovému dobre pasuje Frankovka modrá prípadne Modrý Portugal.


Mohlo by vás zaujať: Všetko čo (ne)viete o víne: Poznáte históriu aj typy nápoja bohov?


Ryby

Vína výborne dopĺňajú aj ryby, no ide ešte o väčšiu vedu, ako pri mäse. Ryby v tomto prípade totiž rozdeľujeme na morské, sladkovodné riečne a sladkovodné z jazier. Platí, že k sladkovodným rybám idú korenisté biele vína, napríklad Rizling vlašský. K riečnemu pstruhovi pasuje napríklad mladšie biele, ako spomínaný Rizling či Neuburské. Ku kaprovi alebo sumcovi sedí tiež ružové víno, ako overené univerzálne víno.

Losos, čiastočne sladkovodná a čiastočne morská ryba, ide výborne k vínu, všeobecne sa k nemu odporúča Chardonnay, Rulandské biele, Rizling rýnsky… Univerzálny je aj tuniak. Ako vždy pri ňom nic nepokazíte ružovým vínom, pasuje však aj biele Chardonnay alebo červené Rulandské modré.

Malé zhrnutie

Biele teda funguje k ľahkým jedlám a ladí tiež s rybami a hydinou. Červené vína sú lepšie k ťažším jedlám – zverina, kačica, hus ale aj sviečkovica či steak. Univerzálom je ružové, sedí takmer ku každému pokrmu. Aby sme nazabudli na dezertné vína, dobre známe portské je  predovšetkým vhodným aperitívom, ale podáva sa aj k zákusku či ovociu.

Pamätať si všetky vína a ich ideálnu kombináciu s pokrmom je takmer nemožné, ak nie ste somelier, ktorý trávi roky cibrením svojej chuti. Preto sa nebojte dopasovať k vínu, na ktoré máte práve chuť, samotnú prípravu jedla.


Ktoré druhy vín sa najlepšie osvedčili vám? Odporučte ostatným čitateľom v diskusii pod článkom.

Zdroj: thinkstockphotos.com, thinkstockphotos.com, Filip
Odporúčame