Denný prídel ovocia a zeleniny: Koľko čoho treba zjesť, aby ste sa vyhli rakovine?

Obrázok dňa

Ďalšie obrázky
Foto

Anketa

Máte radi ovocie a zeleninu?

Ovocie a zelenina by mali byť bežnou súčasťou nášho jedálnička

Jesť veľa ovocia a zeleniny – tak znie odporúčanie odborníkov ohľadne výživy. Pri akom množstve sa však naozaj reálne odrazí na našom zdravotnom stave? A existuje aj možnosť, že ho niekedy jeme dokonca priveľa?


Už roky sa hovorí, že máme denne zjesť päť porcií, respektíve 40 dekagramov ovocia a zeleniny. Na stránkach International Journal of Epidemiology je dokonca uvedené, že optimálny účinok ovocia a zeleniny na zdravie má desať porcií, teda 80 dekagramov denne.
 
Medzinárodný tím vedený nórskymi výskumníkmi porovnával 95 štúdií, ktoré boli publikované vo vedeckých časopisoch. Cieľom bolo osvetliť vzťah medzi konzumáciou ovocia a zeleniny a nebezpečenstvom vzniku kardiovaskulárnych chorôb, rakoviny a úmrtnosti, ako aj zvláštne účinky ovocia a zeleniny.

Takmer kilo ovocia a zeleniny denne

Pokiaľ ide o dávky s ochrannými účinkami, sú výsledky trochu beznádejné pre tých, ktorí sotva zjedia oných päť odporúčaných porcií. ,,U rakoviny bolo najnižšie riziko ochorenia pozorované u 60 dekagramov ovocia a zeleniny denne, zatiaľ čo u kardiovaskulárnych chorôb a úmrtnosti to bolo 80 dekagramov denne," uviedli autori komparatívneho výskumu.

,,Ak sa uspokojíte s piatimi porciami denne, ani to nie je zbytočné," spresnili autori. Podľa nich je ale potrebné snažiť sa viac. Spočítali totiž, že 7,8 milióna ľudí vo svete by v roku 2013 nemuselo zomrieť, keby denne jedli 80 dekagramov ovocia a zeleniny. Ich závery však počítajú s tým, že zníženie rizika úmrtia je späté iba s významným množstvom zjedenej zeleniny a ovocia. Avšak osoby konzumujúce viac týchto produktov majú zároveň lepšiu životnú hygienu.

Názory odborníkov sú však rôzne

,,Tieto počty nemajú žiadny zmysel. Päť porcií ovocia a zeleniny denne je predovšetkým pekný slogan. Desať kusov ovocia a zeleniny denne je veľmi ťažké zjesť a nemusí to byť ten najlepší nápad z hľadiska trávenia. Ani tu nie je spoľahlivo preukázaný úžitok," hovorí doktor Laurent Chevallier, expert na klinickú výživu z Montpellier.

Všetko ale záleží predovšetkým na jednotlivcovi, na druhu zvoleného ovocia a zeleniny a na spôsobe, ako sú konzumované. Pozor napríklad na ovocné džúsy, ktoré obsahujú veľa cukrov a trochu utišujú hlad. Surové produkty sa tiež niekedy ťažko trávia. Lekár sa pravidelne stretáva s pacientmi, ktorých žalúdok trpí nadmierou surovej stravy.

,,Z historického hľadiska ľudia skôr jedli viac varenej stravy, pretože ovocie a zelenina, ktoré mali k dispozícii, boli dosť tvrdé. Tendencia jesť surové potraviny sa zrodila v minulom storočí, v súvislosti so záujmom o vitamíny. Tie však teplo nemusí nutne ničiť. Dva kusy ovocia denne stačia na to, aby sa pokryla potreba vitamínu C," hovorí Chevallier.

Stanoviť optimálne množstvo ovocia a zeleniny, ktoré treba denne zjesť, možno len ťažko, pretože ich kvalita je veľmi rozdielna. "Napríklad hrozno a čučoriedky majú väčší antioxidačný účinok ako jablká," uvádza lekár.


Mohlo by vás zaujímať: Ovocie a zelenina v zime: Je zdravšie mrazené, sterilizované či dovážané čerstvé?


A ktoré ovocie je podľa nórskych vedcov najlepšie na prevenciu konkrétneho zdravotného problému?

Proti kardiovaskulárnym chorobám:

  • hrušky a jablká
  • hlúbová zelenina - kapusta, brokolica, žerucha či karfiol
  • listová zelenina - hlávkový šalát, špenát
  • paradajky
  • ďalšie ovocie a zelenina bohaté na betakarotén a vitamín C

Proti rakovine:

  • hlúbová zelenina - kapusta, brokolica, žerucha či karfiol
  • zelenina zelenej a žltej farby

Proti úmrtiam na všetky choroby všeobecne:

Je potrebné pridať k predošlému zoznamu ešte bobuľoviny, varenú zeleninu a zemiaky. Naopak konzervované ovocie je podľa nich spájané so zvýšením rizika kardiovaskulárnych chorôb a s úmrtnosťou.


Ktoré druhy ovocia a zeleniny si najčastejšie doprajete vy? Napíšte ostatným čitateľom v diskusii pod článkom.

Zdielať na Facebooku

Diskusia (2)

  • Barbora 24.03.2017, 11:33

    je potrebne do uvahy zobrat aj to, ze v tejto dobe, aby sa vyprodukovali "dokonale" kusky ovocia a zeleniny, su postrekovane, hnojene...a nestaci len umyt zeleninu a ovocie, pretoze tieto latky idu do pody a z nej rastliny tahaju ziviny

  • evelina 20.03.2017, 21:14

    ,,Tieto počty nemajú žiadny zmysel. Päť porcií ovocia a zeleniny denne je predovšetkým pekný slogan. Desať kusov ovocia a zeleniny denne je veľmi ťažké zjesť a nemusí to byť ten najlepší nápad z hľadiska trávenia. Ani tu nie je spoľahlivo preukázaný úžitok," hovorí doktor Laurent Chevallier, expert na klinickú výživu z Montpellier.... no keď to povedal odborník, čo už máme my laici :)

1

Pridať komentár