Dezerty, z ktorých si vyberie každý: Skúsite palacinkovú tortu či mrkvové šatôčky?

Koláč

thinkstockphotos.com

Určite sa vám už stalo, že ste čakali dôležitú návštevu a chceli zabodovať nejakým skvelým dezertom. Prinášame vám recepty, vďaka ktorým sa budú vaši hostia ešte dlho zalizovať. Nájdete medzi nimi sladké dobroty s mrkvou, granátovým jablkom či lesným ovocím.

Privítajte jar mrkvovými šatôčkami

Potrebujeme:

  • 300 g mrkvy
  • 300 g polohrubej múky
  • 300 g tuku
  • 1/3 prášku do pečiva
  • ríbezľový lekvár
  • práškový cukor na posypanie

Postup: Očistenú a na jemno nastrúhanú mrkvu, múku, prášok do pečiva a zmäknutý tuk zmiešame tak, aby nám vzniklo cesto.To necháme odležať 30 minút v chladničke. Na pomúčenej doske ho neskôr vyvaľkáme a rozrežeme na väčšie štvorce. Do stredu štvorčekov dáme trochu lekváru a preložime ich po uhlopriečke. Okraje dobre pritlačíme, aby nám lekvár nevytiekol a na strednej teplote upečieme do chrumkava.


Mohlo by vás zaujímať: Limetkové, jahodové či malinové: Ľahké ovocné dezerty spríjemnia víkend aj vám


Osviežte sa nanukmi z granátového jablka

Potrebujeme:

  • 4 granátové jablká
  • 2 citróny
  • 100 ml kyslej smotany
  • 200 ml smotany na šľahanie
  • 5 PL práškového cukru

Postup: Postup je veľmi jednoduchý. Do misky vytlačíme šťavu z granátových jabĺk spolu so šťavou z citrónov. Ďalej vyšľaháme šľahačkovú smotanu s cukrom, nie však príliš do tuha, a zmiešame s kyslou smotanou. Nakoniec pridáme šťavu z citrónov a jabĺk. Zmes nalejeme do nanukových foriem a dáme stuhnúť do mrazničky na minimálne päť hodín. Recept môžeme obmieňať podľa chuti a pripraviť tak nanuky aj z pomarančov, melónu, jahôd či malín.


Mohlo by vás zaujímať: Megarýchly a jednoduchý dezert: 4 ingrediencie, 15 minút a maškrta je na svete


Spríjemnite si chladnejšie dni palacinkovou tortou

Potrebujeme:

  • 400 g hladkej múky
  • 800 ml mlieka
  • 2 vajcia
  • štipku soli
  • 150 g mletých orechov
  • 200 g práškového cukru
  • 2 lyžice kakaa
  • 2 lyžice džemu
  • ovocie podľa chuti

Postup: Z múky, mlieka, vajec a soli spravíme riedke cesto, z ktorého na panvici pripravíme približne 20 palaciniek. Keď sú palacinky hotové, tri z nich zvinieme a pokrájame. Následne si vymastíme tortovú formu a na jej spodok poukladáme nakrájané palacinky. Posypeme ich orechmi a kakaom zmiešaným s cukrom. Na to uložíme celú palacinku, ktorú opäť posypeme zmesou. Vrstvy striedame až kým neskončíme poslednou palacinkou. Nakoniec si vyšľaháme z bielkov sneh, do ktorého primiešame dve lyžice lekváru. Penu rovnomerne rozotrieme na vrchnú palacinku a dáme zapiecť na päťnásť minút do rúry. Vrch môžeme ozdobiťlesným ovocím.


Aké chutné dezerty si doma pripravujete vy? Napíšte a poraďte ostatným čitateľom svoje tipy v diskusii pod článkom.

Zdroj: thinkstockphotos.com, thinkstockphotos.com, Lenka
Odporúčame