Určite sa vám už stalo, že ste čakali dôležitú návštevu a chceli zabodovať nejakým skvelým dezertom. Prinášame vám recepty, vďaka ktorým sa budú vaši hostia ešte dlho zalizovať. Nájdete medzi nimi sladké dobroty s mrkvou, granátovým jablkom či lesným ovocím.
Privítajte jar mrkvovými šatôčkami
Potrebujeme:
- 300 g mrkvy
- 300 g polohrubej múky
- 300 g tuku
- 1/3 prášku do pečiva
- ríbezľový lekvár
- práškový cukor na posypanie
Postup: Očistenú a na jemno nastrúhanú mrkvu, múku, prášok do pečiva a zmäknutý tuk zmiešame tak, aby nám vzniklo cesto.To necháme odležať 30 minút v chladničke. Na pomúčenej doske ho neskôr vyvaľkáme a rozrežeme na väčšie štvorce. Do stredu štvorčekov dáme trochu lekváru a preložime ich po uhlopriečke. Okraje dobre pritlačíme, aby nám lekvár nevytiekol a na strednej teplote upečieme do chrumkava.
Mohlo by vás zaujímať: Limetkové, jahodové či malinové: Ľahké ovocné dezerty spríjemnia víkend aj vám
Osviežte sa nanukmi z granátového jablka
Potrebujeme:
- 4 granátové jablká
- 2 citróny
- 100 ml kyslej smotany
- 200 ml smotany na šľahanie
- 5 PL práškového cukru
Postup: Postup je veľmi jednoduchý. Do misky vytlačíme šťavu z granátových jabĺk spolu so šťavou z citrónov. Ďalej vyšľaháme šľahačkovú smotanu s cukrom, nie však príliš do tuha, a zmiešame s kyslou smotanou. Nakoniec pridáme šťavu z citrónov a jabĺk. Zmes nalejeme do nanukových foriem a dáme stuhnúť do mrazničky na minimálne päť hodín. Recept môžeme obmieňať podľa chuti a pripraviť tak nanuky aj z pomarančov, melónu, jahôd či malín.
Mohlo by vás zaujímať: Megarýchly a jednoduchý dezert: 4 ingrediencie, 15 minút a maškrta je na svete
Spríjemnite si chladnejšie dni palacinkovou tortou
Potrebujeme:
- 400 g hladkej múky
- 800 ml mlieka
- 2 vajcia
- štipku soli
- 150 g mletých orechov
- 200 g práškového cukru
- 2 lyžice kakaa
- 2 lyžice džemu
- ovocie podľa chuti
Postup: Z múky, mlieka, vajec a soli spravíme riedke cesto, z ktorého na panvici pripravíme približne 20 palaciniek. Keď sú palacinky hotové, tri z nich zvinieme a pokrájame. Následne si vymastíme tortovú formu a na jej spodok poukladáme nakrájané palacinky. Posypeme ich orechmi a kakaom zmiešaným s cukrom. Na to uložíme celú palacinku, ktorú opäť posypeme zmesou. Vrstvy striedame až kým neskončíme poslednou palacinkou. Nakoniec si vyšľaháme z bielkov sneh, do ktorého primiešame dve lyžice lekváru. Penu rovnomerne rozotrieme na vrchnú palacinku a dáme zapiecť na päťnásť minút do rúry. Vrch môžeme ozdobiťlesným ovocím.
Aké chutné dezerty si doma pripravujete vy? Napíšte a poraďte ostatným čitateľom svoje tipy v diskusii pod článkom.
Zdieľať na