Bravčové karé na originálne spôsoby: Pripravte si falošnú sviečkovú či mäso s ovocím

Obrázok dňa

Ďalšie obrázky
Foto
Ilustračné foto

Dostali ste chuť na bravčové karé, no chýba vám inšpirácia na jeho chutnú a originálnu prípravu? Spôsobov je množstvo. Môžete ho upiecť s bylinkami, zázvorom, kurkumou a dokonca aj s ovocím. Stačí si vybrať recept podľa vašej chuti a nedeľný obed bude výnimočný.


Restované bravčové karé s bylinkami

Potrebujeme:

  • 10 plátkov bravčového karé (alebo iný počet podľa potreby)
  • 10 plátkov prosciutta
  • soľ
  • čierne korenie
  • 1 citrón
  • olivový olej
  • čerstvé bylinky (bazalka, tymian, pažítka, rozmarín)

Postup: Umyté a osušené plátky bravčového karé narežeme na okraji na dvoch miestach, aby držali tvar. Okoreníme, osolíme a pridáme nastrúhanú kôru z jedného citróna. Ďalej pokvapkáme olivovým olejom a posypeme nadrobno nasekanými bylinkami podľa chuti. Môže to byť tymian, bazalka, ale aj rozmarín či pažítka. Necháme aspoň desať hodín marinovať. Neskôr plátky karé restujeme na grilovacej panvici na masle približne tri minúty z každej strany. Po chvíli pridáme na panvicu plátky prosciutta. Keď je mäso orestované do zlatista, pridáme aj šťavu z celého citróna a stiahneme z ohňa. Podávame so zemiakovým pyré a zeleninovou oblohou.


Mohlo by vás zaujímať: FOTORECEPT Zapekané bravčové karé: Šťavnatá pikantná dobrota zachutí aj vám


Bravčové karé so slivkami a jablkami

Potrebujeme:

  • 600 g bravčového karé
  • 100 g sušených sliviek
  • 5 jabĺk
  • soľ
  • čierne korenie
  • štipku mletej červenej papriky
  • 2 PL olivového oleja

Postup: Mäso najprv umyjeme a osušíme. Následne v  jeho strede vyrežeme otvor a varechou alebo inou pomôckou urobíme tunel. Naplníme ho sušenými slivkami bez kôstok. Mäso prudko opečieme na horúcom tuku z oboch strán, osolíme, okoreníme, podlejeme vodou, prikryjeme a dáme piecť. Pečieme do polomäkka. Vtedy k mäsu pridáme jablká, ktoré sme predtým zbavili kôstok a nakrájali na kúsky. Prisypeme tiež zvyšok sušených sliviek, podlejeme vodou a necháme piecť. Počas pečenia mäso potierame olejom, v ktorom sme rozmiešali mletú štipľavú červenú papriku, ktorá zaručí jemne pikantnú chuť.


Mohlo by vás zaujímať: Bravčové karé či panenka: Ideálny tip na víkendový obed


Bravčové karé s kurkumou

Potrebujeme:

  • 600 g bravčového karé bez kosti
  • kúsok čerstvého zázvoru
  • 5 strúčikov cesnaku
  • 2 cibule
  • soľ
  • čierne korenie
  • 3 PL oleja
  • 1 ČL kurkumy

Postup: Bravčové rezne naklepeme, posolíme, posypeme čiernym mletým korením a malými kúskami zázvoru. Na každý rezeň pretlačíme strúčik cesnaku. Ďalej potrieme olejom a dáme do chladničky aspoň na desať hodín, aby sa chute dobre spojili. Potom rezne smažíme približne štyri minúty z každej strany. Vo výpeku orestujeme na drobno nakrájanú cibuľku. Pridáme kurkumu, opäť vložíme rezne a podlejeme malým množstvom vody. Prikryjeme a dusíme zhruba 15 minút. Podávame so zemiakmi alebo ryžou.


Mohlo by vás zaujímať: Slanina! 9 chlapských super receptov, ktoré musíte skúsiť!


Falošná sviečková s brusnicami

Potrebujeme:

  • 1 kg bravčového karé bez kosti
  • 2 PL plnotučnej horčice
  • mleté čierne korenie
  • 3 mrkvy
  • 2 petržleny
  • 3 strúčiky cesnaku
  • 1 cibuľu
  • soľ
  • 1 dl studenej vody
  • 1 PL hladkej múky
  • 2 ks bobkového listu
  • smotanu na šľahanie
  • 1 knedľu
  • brusnice

Postup: Bravčové v celku očistíme a dobre umyjeme. Okoreníme, potrieme horčicou a vložíme do nádoby, ktorú dobre uzavrieme. Dáme do chladničky na pár hodín alebo ideálne na celú noc. Na oleji spražíme cibuľku spolu s cesnakom a celý kus mäsa opražíme z každej strany. Zalejeme vriacou vodou a pridáme bobkové listy, očistené mrkvy a petržleny. Varíme približne 1 až 1,5 hodiny. Mäso vyberieme a nakrájame na plátky. Vývar z hrnca rozmixujeme a pridáme smotanu. Vrátime na sporák, zohrejeme a zahustíme vodou a múkou. Osolíme podľa chuti a podávame s knedľou a brusnicami.


Na aké originálne spôsoby si bravčové karé doma pripravujete vy? Napíšte ostatným čitateľom do diskusie pod článkom.

Zdielať na Facebooku

Diskusia (0)

Žiadne komentáre


Pridať komentár