Ubráňte sa salmonelóze: Stačí dodržať niekoľko základných pravidiel

Najčítanejšie dnes
3 dni
Týždeň

Obrázok dňa

Ďalšie obrázky
Foto

Anketa

Mali ste už salmonelózu?

Surové kuracie mäso môže byť zdrojom nákazy nepríjemnou salmonelózou

Salmonelóza sa zväčša spája skôr s letným obdobím, „vďaka“ kuraciemu mäsu z Brazílie sa však oplatí byť na pozore už teraz. Aké zásady treba dodržiavať, aby sa vám nákaza vyhla?


Spotrebitelia by mali pri spracovaní mäsa dôkladne dbať na hygienické zásady. Radí to Úrad verejného zdravotníctva (ÚVZ) SR v čase, keď na Slovensku potvrdili v brazílskom mäse ďalší typ salmonely. Takisto sa blíži letné obdobie, baktéria salmonela sa počas tepla rozmnožuje rýchlejšie.

Umývanie rúk nepodceňujte

,,Pred manipuláciou s potravinami si treba pravidelne a často umývať ruky, a to aj počas prípravy jedla," povedala Iveta Trusková z ÚVZ SR. Takisto je dôležité čistiť všetky pracovné plochy, pomôcky na prípravu jedla a chrániť jedlo a priestory kuchyne pred hmyzom, hlodavcami a inými zvieratami.

Kuchynské pomôcky na citlivé suroviny

Trusková odporúča oddeľovať surové mäso, hydinu a morské živočíchy od ostatných potravín, obzvlášť, ak sa už ďalej tepelne nespracúvajú. Pre prácu so surovým mäsom by mali mať gazdiné špeciálne vyhradené kuchynské pomôcky.


Mohlo by vás zaujať: Imunita je základ zdravia: Ako sa prejavuje jej porucha a ako ju posilniť?


Ako správne uchovávať potraviny?

Potraviny treba variť pri teplote nad 70 stupňov Celzia. Uvarené jedlá je dôležité dôkladne pred konzumáciou prihrievať. Nemožno ich nechať viac ako dve hodiny pri izbovej teplote. ,,Treba rýchlo schladiť všetky uvarené a skaze podliehajúce potraviny a následne uchovať v chladničke," povedala Trusková. Neodporúča rozmrazovať potraviny pri izbovej teplote.,,Rozmrazené potraviny by spotrebitelia nemali opakovane zmrazovať," podotkla.

Dbajte na kvalitu

Pri príprave jedál treba používať pitnú vodu a čerstvé suroviny, umývať ovocie a zeleninu. Neradí používať potraviny, ktorým uplynul dátum spotreby a odporúča vyberať potraviny vyrobené bezpečnými postupmi. Slepačie vajcia v jedlách musia byť dôkladne tepelne spracované.


Máte vlastné skúsenosti so salmonelózou? Napíšte ich ostatným čitateľom v diskusii pod článkom.

Zdielať na Facebooku

Diskusia (0)

Žiadne komentáre


Pridať komentár