Ryby trikrát inak: Inšpirujte sa rýchlymi receptami pre celú rodinu

Obrázok dňa

Ďalšie obrázky
Foto
Ilustračné foto

Ryby sú zdravé, chutné a na obed pre celú rodinu ich dokážete pripraviť pomerne rýchlo. No chuť a čas nie sú jedinými plusmi. Obsahujú omega-3 a omega-6 mastné kyseliny a tak sú výborné pre kardiovaskulárny systém. Priaznivo vplývajú na pamäť, sú plné jódu a vitamínu D, ktoré pomáhajú bojovať proti osteoporóze. Aj preto ich odporúčajú starším ľuďom. Recepty, ktorými sa môžete nechať inšpirovať, sú však ideálne nielen pre nich, ale pre celú rodinu.


Pár dobrých rád pred tým, než rybu pripravíte:

  • Ak pripravujete rybu bez kože, neobracajte ju príliš často, aby sa vám nerozpadla.
  • Ak pripravujete rybu s kožou, najprv ju potrite olejom a koreninami. Následne ju položte na panvicu, ktorá je už rozpálená kožou nadol a pečte ju, kým nebude takmer hotová. Pár minút pred dokončením ju obráťte na druhú stranu a máte hotovo.
  • Ak pripravujete kapra, používajte bylinky, ktoré rastú v lokalite, kde táto ryba žije. Použite teda radšej petržlen alebo kôpor namiesto bazalky.

Mohlo by vás zaujímať: Makrela je mastná, ale zdravá: V čom všetkom môže vášmu telu prospieť?


Kapor s bylinkami

Potrebujeme:

  • 1 kapra
  • mlieko
  • 5 PL olivového oleja
  • maslo
  • štipku soli
  • čierne korenie
  • bylinky
  • citrón
  • 1 kg  zemiakov
  • 2 ks mrkvy
  • zeleninu na šalát

Postup: Kapra si pred každou prípravou namočíme do mlieka aspoň na pár hodín, ideálne na celú noc. Potom ho dobre umyjeme, posolíme a pokvapkáme citrónom. Zemiaky aj mrkvu si ošúpeme, nakrájame na malé kúsky a spolu uvaríme do mäkka. Kapra si popri kostiach prekrojíme na 6 rovnakých plátkov. Posypeme čiernym korením a pridáme aj čerstvé bylinky. Na panvicu nalejeme olivový olej a rybu na prudšom ohni opekáme z každej strany päť minút. Medzitým si zlejeme zemiaky s mrkvou, prihodíme k nim kus masla, citrónovú šťavu, petržlenovú vňať, štipku soli a dobre premiešame. Podávame s citrónom a sviežim zeleninovým šalátom.


Mohlo by vás zaujímať: Vianočnou rybou nemusí byť iba kapor: Inšpirujte sa týmito tipmi


Zubáč s bylinkami

Potrebujeme:

  • 4 filety zubáča
  • 5 PL olivového oleja
  • 100 g mrazeného hrášku
  • pol balíka špargle
  • citrón
  • bylinky
  • muškátový oriešok
  • štipku soli
  • 1 kg zemiakov

Postup: Špargľu si očistíme, odrežeme z nej drevnaté konce a opláchneme pod vodou. Následne umyjeme aj zubáča, vysušíme ho pomocou kuchynských utierok a z oboch strán pokvapkáme citrónom. Posypeme ho bylinkami podľa chuti, či už petržlenom, kôprom, tymianom alebo aj bazalkou. Na panvici zatiaľ rozpálime olivový olej a položíme rybu kožou dole. Necháme ju päť minút piecť, až kým sa nestiahne a koža sa pekne nesfarbí. Otočíme na druhú stranu, pridáme kus masla a necháme ešte tri minúty piecť. Medzitým pripravíme zemiaky, 3 minúty pred ich dovarením k nim vložíme špargľu a mrazený hrášok. Potom špargľu vyberieme, vodu zo zemiakov zlejeme, pridáme maslo, zamiešame a prikryjeme. Špargľu ešte sprudka minútku restujeme na panvici, posolíme ju a posypeme postrúhaným muškátovým orechom.


Mohlo by vás zaujímať: Recept na sushi: Pripravte si doma tradičné japonské jedlo podľa videa


Grilovaný losos s cherry paradajkami

Potrebujeme:

  • 4 plátky lososa
  • 5 PL olivového oleja
  • štipku soli
  • štipku čierneho korenia
  • nasekanú pažítku
  • štipku cukru
  • trošku citrónovej šťavy
  • 100 g cherry paradajok
  • plátok citrónu
  • 1 kg zemiakov

Postup: Lososa osolíme, okoreníme a opečieme na panvici na rozohriatom olivovom oleji. Najprv ho položíme kožou dole, a čakáme, až kým nebude mať zlatistú farbu. Potom ho otočíme a počkáme pár minút, kým sa ľahko dopečie. Ak chceme, aby si zachoval svoju chuť, musí zostať vnútri ružový a neprepečený. Ku koncu pridáme na panvicu aj cherry paradajky, ktoré jemne opečieme. Potom rybku s paradajkami vyberieme a necháme pár minút odležať. Nakoniec posypeme pažítkou, pokvapkáme citrónom a podávame so zemiakovým pyré.


Aké ryby máte najradšej vy? Na aké spôsoby si ich doma pripravujete? Podeľte sa o recepty s ostatnými čitateľmi v diskusii pod článkom.

Zdielať na Facebooku

Diskusia (0)

Žiadne komentáre


Pridať komentár