Mýty a fakty o mliečnych výrobkoch: Viete o nich naozaj všetko?

Mlieko

thinkstockphotos.com

V chladničke ich má asi každý, no na tom, či sú zdraviu prospešné alebo škodlivé, sa nevedia zhodnúť ani najväčší odborníci. Mlieko, syry či jogurty sú potraviny opradené mnohými mýtami a polopravdami. Niektorým mliečne produkty škodia, iným zase pomáhajú. A pravda sa nachádza asi niekde uprostred.

Mýtus: Mlieko a hlieny

Najväčším mýtom o mlieku je, že vytvára alebo obsahuje hlieny. Ľudia zvyknú pripisovať ochorenia dýchacích ciest práve bielemu nápoju. Táto skutočnosť nikdy nebola dokázaná a preto ju nemôžeme považovať za pravdivú. Mliečny tuk môže po vypití vyvolať pocit hlienu, ktorý vytvorí slabý povlak v ústnej dutine. Tento pocit trvá len krátko.

Mýtus: Nízkotučné je zdravšie

Niektorí si myslia, že nízkotučné mlieko je zdravšie ako plnotučné. Opak je však pravdou a ak si chcete vybrať zdravšiu verziu, siahnite po tom plnotučnom. Obsahuje množstvo vitamínov a dokáže lepšie uspokojiť pocit hladu ako nízkotučné. Nezabudnite však, že najmä v tomto prípade treba mlieko brať viac ako jedlo než ako nápoj.


Mohlo by vás zaujímať: Čo ste o sójovom mlieku možno nevedeli: Zdraviu môže prospievať, ale aj škodiť!


Mýtus: Mlieko obsahuje najviac vápnika

Mieko je dobrým zdrojom vápnika a dlho sa hovorilo o jeho dôležitosti napríklad pri posilňovaní kostí. Nie nadarmo odborúčaný denný príjem vápnika pri ľuďoch nad 65 rokov stúpa. Niekoľkonásobne bohatším zdrojom vápnika ako mlieko sú tvrdé syry – napríkad parmezán, ementál či eidam, ale aj feta či niva.

Fakt: Je plné dôležitých látok

Mlieko obsahuje množstvo dôležitých látok. Je výborným zdrojom vitamínov A, D, E, C, B1, B2, B6, B12 a takisto aj vápnika, sodíka, horčíka, draslíka, kazeínu, solí. Cukor v ňom sa nazýva laktóza a jeho intolerancia je dnes veľmi častá. K príznakom patria časté vetry, nadúvanie a hnačky. Ak teda máte podozrenie, že intoleranciou trpíte, po mlieku sa u vás zrejme objavujú vyššie spomínané príznaky.


Mohlo by vás zaujímať: 6 mýtov o cvičení a zdravej strave: O tomto počúvate celý čas, no nie je to pravda


Fakt: Ozdravuje pleť

Mlieko dokáže s pleťou zázraky. Má schopnosť ju rozžiariť, ozdraviť a navyše jej dodáva potrebnú dávku hydratácie. Preto je súčasťou mnohých kozmetických prípravkov. Stačí s ním pokvapkať vatový tampón a vyčistiť pleť. Taktiež pomôže spálenej pokožke po nadmernom opaľovaní.

Fakt: Univerzálny tvaroh

Tvaroh sa odjakživa používal pri zápale priedušiek, uvoľňovaní dýchacích ciest, zmierňovaní opuchov a bolestiach. Ďalej pomáha pri bolestivých kĺboch, vyvrtnutiach, zapálených kŕčových žilách, ekzéme alebo spálenej pokožke. Je rýchlou pomocou aj po prebdenej noci, keď sú naše očné viečka opuchnuté. Stačí trocha tvarohu zmiešaného s lyžicou mlieka a citrónovou šťavou. Túto zmes priložíme na viečka a oddychujeme aspoň dvadsať minút.

Náš tip: Pri opuchoch a vyvrtnutiach tvaroh izbovej teploty rovnomerne rozotrite po gáze alebo ľanovej textílií a pokvapkajte pár kvapkami arnikovej tinktúry. Priložte na postihnuté miesto, zaviažte a nechajte hodinu pôsobiť. Potom treba pokožku dobre umyť.


Ktoré mliečne výrobky konzumujete vy? Napíšte ostatným čitateľom do diskusie pod článkom.

Zdroj: thinkstockphotos.com, thinkstockphotos.com, Lenka
Odporúčame