Mäsové klasiky bez mäsa: Skúste držkovú či stejk po vegetariánsky

Poľská držková polievka so zeleninou

thinkstockphotos.com

Pre množstvo z nás je mäso ešte stále základnou potravinou, bez ktorej si nevieme predstaviť chutný obed. Vegetariánska kuchyňa nás však dokáže ľahko presvedčiť o opaku. Aj klasicky mäsové jedlá, akými sú tatarský biftek alebo steak, si dokážete pripraviť v bezmäsitej verzii. A keďže taká držková či surové mäso v tataráku nepatria k pokrmom, ktoré by obľubovali úplne všetci, možno objavíte aj celkom nové chute.

Tatarák zo zemiaku

Potrebujeme:

  • 2 väčšie zemiaky
  • 1 vajce
  • 1 cibuľu
  • 2 strúčiky cesnaku
  • štipku mletej papriky
  • 1 ČL čierneho korenia
  • soľ
  • 1 PL kečupu
  • 1 PL horčice
  • 3 PL oleja

Postup: V šupke uvarené zemiaky necháme trocha vychladnúť a následne ošúpeme a postrúhame, prípadne roztlačíme vidličkou. Pridáme na jemno nakrájanú cibuľu, prelisovaný cesnak a ostatné ingrediencie vrátane kečupu, horčice a surového vajca. Všetko dobre premiešame a necháme chvíľu oddýchnuť v chlade. Podávame k hriankam.


Mohlo by vás zaujímať: Deň ako vegetarián, vegán či vitarián: Skúste naše menu!


Držková polievka z hlivy

Potrebujeme:

  • 400 g hlivy
  • olej
  • 2 kocky zeleninového bujónu
  • hrsť ovsených vločiek
  • 3 ČL papriky
  • 1 cibuľu
  • 2 väčšie zemiaky
  • 3 strúčiky cesnaku
  • soľ
  • čierne korenie
  • bobkový list

Postup: Očistenú hlivu nakrájame na prúžky podobné držkám. V hrnci ju asi 5 minút restujeme na rozpálenom oleji spolu s na jemno nakrájanou cibuľou a cesnakom, následne ju zalejeme horúcou vodou. Pridáme kocky bujónu. Po chvíli dodáme očistené zemiaky – jeden nakrájaný na kocky, druhý na maličké kúsky, ktoré sa rozvaria a zahustia nám polievku. Okoreníme bobkovým listom, 3 čajovými lyžičkami mletej papriky, soľou a čiernym korením. Na záver, keď už budú väčšie kúsky zemiaku uvarené, zahustíme hrsťou ovsených vločiek.


Mohlo by vás zaujímať: Famózny burger bez mäsa? Poradíme, ako na to! Je jednoduchý a chutí výborne


Vegánsky stejk z melóna

Potrebujeme:

  • Červený melón
  • 2 ČL balzamika
  • 1 ČL medu
  • soľ
  • čierne korenie
  • olivový olej

Postup: Červený melón konzistenciou no i chuťou pripomína pekne šťavnatý a krvavý stejk. Najskôr si melón narežeme na rovné trojuholníčky, hrubé asi 3-5 cm. Odrežeme z nich okraje. Na panvicu pridáme pár kvapiek olivového oleja a na miernom ohni restujeme melón z každej strany asi 5 minút. Počas toho ho posypeme štipkou soli a čierneho korenia. Následne na silnom ohni opečieme každú stranu ešte asi 1-2 minúty, aby melón chytil hnedastý nádych. Podávame poliate dresingom z balzamika a medu k opečenému chlebu, zemiaku alebo šalátu.


Ako výživné bezmäsité jedlá si doma pripravujete vy? Napíšte ostatným čitateľom do diskusie pod článkom.

Zdroj: thinkstockphotos.com, thinkstockphotos.com, Filip
Odporúčame