Pre množstvo z nás je mäso ešte stále základnou potravinou, bez ktorej si nevieme predstaviť chutný obed. Vegetariánska kuchyňa nás však dokáže ľahko presvedčiť o opaku. Aj klasicky mäsové jedlá, akými sú tatarský biftek alebo steak, si dokážete pripraviť v bezmäsitej verzii. A keďže taká držková či surové mäso v tataráku nepatria k pokrmom, ktoré by obľubovali úplne všetci, možno objavíte aj celkom nové chute.
Tatarák zo zemiaku
Potrebujeme:
- 2 väčšie zemiaky
- 1 vajce
- 1 cibuľu
- 2 strúčiky cesnaku
- štipku mletej papriky
- 1 ČL čierneho korenia
- soľ
- 1 PL kečupu
- 1 PL horčice
- 3 PL oleja
Postup: V šupke uvarené zemiaky necháme trocha vychladnúť a následne ošúpeme a postrúhame, prípadne roztlačíme vidličkou. Pridáme na jemno nakrájanú cibuľu, prelisovaný cesnak a ostatné ingrediencie vrátane kečupu, horčice a surového vajca. Všetko dobre premiešame a necháme chvíľu oddýchnuť v chlade. Podávame k hriankam.
Mohlo by vás zaujímať: Deň ako vegetarián, vegán či vitarián: Skúste naše menu!
Držková polievka z hlivy
Potrebujeme:
- 400 g hlivy
- olej
- 2 kocky zeleninového bujónu
- hrsť ovsených vločiek
- 3 ČL papriky
- 1 cibuľu
- 2 väčšie zemiaky
- 3 strúčiky cesnaku
- soľ
- čierne korenie
- bobkový list
Postup: Očistenú hlivu nakrájame na prúžky podobné držkám. V hrnci ju asi 5 minút restujeme na rozpálenom oleji spolu s na jemno nakrájanou cibuľou a cesnakom, následne ju zalejeme horúcou vodou. Pridáme kocky bujónu. Po chvíli dodáme očistené zemiaky – jeden nakrájaný na kocky, druhý na maličké kúsky, ktoré sa rozvaria a zahustia nám polievku. Okoreníme bobkovým listom, 3 čajovými lyžičkami mletej papriky, soľou a čiernym korením. Na záver, keď už budú väčšie kúsky zemiaku uvarené, zahustíme hrsťou ovsených vločiek.
Mohlo by vás zaujímať: Famózny burger bez mäsa? Poradíme, ako na to! Je jednoduchý a chutí výborne
Vegánsky stejk z melóna
Potrebujeme:
- Červený melón
- 2 ČL balzamika
- 1 ČL medu
- soľ
- čierne korenie
- olivový olej
Postup: Červený melón konzistenciou no i chuťou pripomína pekne šťavnatý a krvavý stejk. Najskôr si melón narežeme na rovné trojuholníčky, hrubé asi 3-5 cm. Odrežeme z nich okraje. Na panvicu pridáme pár kvapiek olivového oleja a na miernom ohni restujeme melón z každej strany asi 5 minút. Počas toho ho posypeme štipkou soli a čierneho korenia. Následne na silnom ohni opečieme každú stranu ešte asi 1-2 minúty, aby melón chytil hnedastý nádych. Podávame poliate dresingom z balzamika a medu k opečenému chlebu, zemiaku alebo šalátu.
Ako výživné bezmäsité jedlá si doma pripravujete vy? Napíšte ostatným čitateľom do diskusie pod článkom.
Zdieľať na