Vychutnávajte si horkú čokoládu každý deň: Prospieva zdraviu i kráse

Čokoláda

thinkstockphotos.com

Je pre vás deň bez sladkostí nepredstaviteľný, ale ste si vedomí toho, že bežné cukrovinky vášmu zdraviu a ani figúre neprospievajú? V tom prípade ich skúste nahradiť kvalitnou horkou čokoládou.

Zvyčajne obsahuje kakaovú sušinu v množstve minimálne 65 percent, kakaové maslo, ale aj trstinový cukor či vanilku. Ak na obale nájdete aj iné zložky, ako napríklad rozličné dochucovadlá či ďalšie pridané látky, nechajte ju radšej v obchode.

Čo všetko horká čokoláda obsahuje?

V 30 g horkej čokolády sa nachádza okolo 160 kcal. Tuky tvoria 12 g, proteíny 2,2 g, sacharidy 13 g – z toho 3 g patria vláknine. Z vitamínov sú zastúpené tie zo skupiny B a vitamín K. Horká čokoláda má tiež veľmi slušné zastúpenie minerálov a stopových prvkov. Mangán v tomto množstve čokolády tvorí 27 % odporúčanej dennej dávky (ODD), meď 25 % ODD, železo 19 % ODD, horčík 16 % ODD, fosfor 9 %. V menších množstvách sú obsiahnuté vápnik, draslík, zinok a selén.. Nechýba ani menšia dávka kofeínu a teobromínu so stimulačnými účinkami.

Hlavnú úlohu zohrávajú antioxidanty

Samozrejme, jedným z najväčších bohatstiev tejto sladkej pochúťky sú flavonoidy, ktoré pochádzajú z kakaových bôbov. Odborníci z Yale University Prevention Research Center sú toho názoru, že kakao obsahuje viac fenolových antioxidantov, ako väčšina potravín. Podľa časopisu Nutrition & Metabolism má horká čokoláda dokonca viac polyfenolov a flavonoidov, ako víno a čaj.

Flavonoidom sa pripisuje protivírusový, protizápalový a antioxidačný účinok. Podľa štúdií chránia pred srdcovými chorobami a eliminujú vznik cukrovky. Podľa vedcov z Yale majú tiež priaznivé účinky na sýtosť, kognitívne funkcie a náladu. Upozorňujú však aj na to, že flavonoidy väčšina z nás konzumuje skôr v podobe čokolády, ako samotného kakaa, a preto môže byť táto dobrota potenciálne nebezpečná. Aspoň čo sa týka prírastku na hmotnosti.


Mohlo by vás zaujímať: Čokoláda ako liek aj škodca: Spoznajte všetky jej účinky!


Čokoládou proti rakovine

Rakovina je strašiakom dnešnej doby a kľúčová je prevencia. Aj v tomto smere zohrávajú primárnu úlohu antioxidanty zastúpené v horkej čokoláde. Podľa American Cancer Institute má horká čokoláda silné antioxidačné účinky a môže predstavovať prevenciu proti rakovinovým ochoreniam. Samozrejme v primeranom množstve.

Priaznivo vplýva na kardiovaskulárny systém

Podľa odborníkov z Cleveland Clinic flavonoidy prospievajú srdcu, pretože znižujú krvný tlak a zlepšujú prietok krvi. Takisto eliminujú riziko vzniku krvných zrazenín a mozgovej príhody. Podľa iránskych vedcov tiež konzumácia čokolády znižuje krvný tlak u ľudí s hypertenziou a cukrovkou a to bez toho, aby negatívne ovplyvnila hmotnosť, zápalové markery alebo glykémiu.

Zlepšuje kognitívne funkcie a náladu

Na účinky horkej čokolády si posvietili aj nórski vedci. Pokusu sa zúčastnilo dvetisíc ľudí nad 70 rokov, ktorí konzumovali čokoládu, víno, alebo čaj. Aký bol výsledok? Vedci skonštatovali, že príjem týchto potravín je spojený s lepším kognitívnym výkonom.


Mohlo by vás zaujímať: Kvalitná čokoláda ochráni vaše zdravie: Pre lepšiu náladu a proti infarktu


Je pokladom pre pokožku

Predstava, že maškrtíte a robíte niečo pre svoje zdravie a krásu, je minimálne lákavá. Nuž a v prípade horkej čokolády je realitou. Podľa Institut für Experimentelle Dermatologie, Universität Witten-Herdecke horká čokoláda chráni pokožku pred poškodením slnkom a podieľa sa na jej hydratovaní.

Koľko horkej čokolády si denne dopriať?

Podľa odborníkov je zdraviu prospešné množstvo do 20 – 30 g horkej čokolády denne. Avšak je to individuálne a závisí to napríklad od životného štýlu. Horkú čokoládu môžeme jesť samotnú, použiť ju na ochutenie ovsených vločiek, jogurtov, ovocných šalátov alebo na prípravu fit dezertov.


Máte radi čokoládu? Aké jej druhy si najčastejšie doprajete? Napíšte ostatným čitateľom do diskusie pod článkom.

Zdroj: thinkstockphotos.com, thinkstockphotos.com, Mirka
Odporúčame