Nazbierajte si malinové listy: Pomáhajú dobrému tráveniu aj pri kŕčových žilách

Obrázok dňa

Ďalšie obrázky
Foto

Anketa

Pijete čaj z malinových listov?

Listy ostružiny malinovej (Rubus idaeus) sú výborné na prípravu osviežujúceho čaju s množstvom priaznivých účinkov na zdravie

Listy ostružiny malinovej (Rubus idaeus) sú výborné na prípravu osviežujúceho čaju s množstvom priaznivých účinkov na zdravie. Pomáha pri tráviacich problémoch, znižuje horúčku, podporuje potenie a pôsobí protizápalovo.


Čaj z listov maliny sa neraz nazýva aj „najlepším priateľom žien“, pretože zaberá pri menštruačných problémoch a uľahčuje pôrod. Ak chcete využiť pozitívne účinky malinových listov, nazbierajte si vlastné, alebo si ich zakúpte v lekárňach vo forme sypaného čaju.

Aké má malinový list vlastnosti?

  • Poskytne úľavu pri vírusových ochoreniach a horúčke, stimuluje vylučovanie potu a moču, čím napomáha vyplavovaniu toxínov z tela.
  • Eliminuje bolesť a kŕče, ktoré súvisia s menštruáciou.
  • Je vhodný pri rozličných zápaloch v ústnej dutine, ale aj na kožné problémy, nakoľko má protizápalové účinky.
  • Poskytne úľavu pri hnačke.
  • Urýchľuje hojenie rán a možno ho aplikovať aj na boľavé kŕčové žily.
  • Priaznivo vplýva na trávenie a uľahčuje pôrod. Je vhodný pre tehotné ženy vo vysokom štádiu tehotenstva, pretože stimuluje maternicové svaly.

Mohlo by vás zaujímať: Pomáha pri rakovine, cukrovke aj chudnutí: Skúsite alkalickú stravu aj vy?


Ako na zber malinových listov?

Ostružinu malinovú nájdete v prírode na rúbaniskách a pestuje sa aj v záhradách. Na zber sú ideálne malinové listy z prírody, pričom ich možno zbierať od mája až do jesene. Avšak najlepšie je zvoliť si obdobie, keď ostružina malinová kvitne. Vtedy listy obsahujú najviac účinných látok. Najlepšie sa sušia v tieni s dostatočným prísunom vzduchu. Možné je využiť aj sušičku, pričom pri sušení nesmie teplota presiahnuť 40°C.

Ideálna je fermentácia

Proces fermentácie znásobí prospešné účinky listov maliny, ktoré získajú ešte lákavejšiu arómu. Pri fermentovaní postupujeme tak, že čerstvé listy necháme zvädnúť na tienistom mieste zhruba, čo zaberie približne 10 – 12 hodín. Potom po nich prejdeme valčekom a dáme do plátenného vrecka. To umiestnime do tepla na 24 – 48 hodín. Potom postupujeme ako pri bežnom sušení.


Mohlo by vás zaujímať: Tri top potraviny s protiinfekčnými účinkami: Doprajte si ich každý deň!


Malinový čaj

Na prípravu čaju treba 1 ½ – 3 polievkové lyžice čerstvo narezaných listov, ktoré sa zalejú 2,5 dcl vriacej vody a nechajú sa lúhovať 10 – 15 minút. V prípade kupovaných sušených zmesí sa používa na jednu šálku čaju 1 čajová lyžička drogy.

Malinový čaj sa môže piť pri vyššie uvedených zdravotných ťažkostiach, alebo iba ako nápoj v rámci denného pitného režimu. Vedľajšie účinky známe nie sú, avšak ženám v prvom trimestri sa neodporúča piť viac, ako jednu šálku denne, pretože stimuluje maternicové svaly.

Malinová tinktúra

Z malinových listov sa dá poľahky pripraviť tinktúra, ktorú možno užívať pri zdravotných problémoch v množstve 3 ml tri razy denne. Pri vonkajšom použití sa aplikuje na postihnuté miesto (kŕčové žily, kožné problémy). Výborná je aj do kúpeľa.

Ako na to? Najskôr si pripravte čerstvé malinové listy, kvalitnú pálenku a sklenenú fľašu. Čo sa týka množstva, závisí od vás, ale riaďte sa pomerom 1:5, čiže na jeden diel rastliny použijeme 5 dielov alkoholu. Napríklad na 200 g listov potrebujeme liter pálenky. Listy najskôr dôkladne umyjeme a narežeme. Dáme do fľaše a zalejeme pálenkou cca 1 cm nad listy. Ak treba, pálenku dolievame. Uzatvorenú fľašu dáme na tmavé miesto a necháme macerovať 14 dní. Priebežne premiešavame. Po uplynutí doby lúhovania tinktúru precedíme a skladujeme v tmavej nádobe.


Čo si pripravujete z malinových listov vy? Napíšte ostatným čitateľom v diskusii pod článkom.

Zdielať na Facebooku

Diskusia (0)

Žiadne komentáre


Pridať komentár