Nátierka z lieskovcov a kakaa alebo arašidové maslo je pre mnohých nepostrádateľnou súčasťou životov a občas dokonca až príjemnou závislosťou. Samozrejme, sladká chuť dodáva nutelle ťažko odolateľnú chuť. No takýto druh sladkých dobrôt si veľmi jednoducho dokážete vytvoriť aj doma. Netreba na to žiadne špeciálne ingrediencie, nástroje a ani veľa času. A ich chuť je rozhodne iná, ako pri tých kupovaných.
Domáca nutella
Potrebujeme:
- 200 g lieskových orieškov
- 2 PL kakaa
- konzervu kokosového mlieka
- štipku soli
- 3 PL medu
- 1 PL olivového oleja
- pol balenia horkej čokolády
Postup: Orechy najskôr necháme asi 10 minút opiecť v rúre na 180°C. Ešte teplé ich pomelieme v kuchynskom robote na čo najjemnejšie kúsky. Medzitým si na panvici na veľmi miernom plameni zohrejeme kokosové mlieko, do ktorého pridáme nalámané kúsky horkej čokolády. K orechom pridáme olivový olej, soľ, kakao, dôkladne premiešame a následne spojíme s kokosovo-čokoládovou masou. Vymiešame do hladka a necháme odpočívať v chladničke, kým hmota nestuhne. Skladujte v chlade.
Mohlo by vás zaujímať: Kupované už nebudete chcieť: Pripravte si obľúbené sladkosti vo vašej kuchyni
Domáce arašidové maslo
Potrebujeme:
- 200 g nesolených a nepražených arašidov
- 2 PL olivového oleja
- štipka soli
- 1 PL medu
Postup: Arašidy si najskôr opečieme asi 10 minút v rúre. Keďže sa pomerne rýchlo pália, nezabudnite ich z času na čas premiešať. Po miernom vychladení ich spracujte v kuchynskom robote na jemnú hmotu. Ak preferujete maslo s kúskami orechov, počas mixovania vyberte niekoľko lyžíc s nepomletými arašidmi a do masy ich vrátite na koniec. Postupne pridávajte olivový olej, med a soľ, až dokým nebude arašidové maslo úplne hladké. Skladujte v chladničke.
Mohlo by vás zaujímať: Megarýchly a jednoduchý dezert: 4 ingrediencie, 15 minút a maškrta je na svete
Nátierka zo sušienok
Potrebujeme:
- 200 g sušienok (cookies, BEBE, čajové pečivo…)
- 20 g masla
- ½ pohára mlieka
- vodu
Postup: Sušienky podľa vlastného výberu pomeliete na jemný prášok v kuchynskom robote. Medzitým nechajte na miernom plameni na panvici roztopiť maslo, do ktorého pomaličky vlejete mlieko. Nechajte spoločne chvíľku povariť a následne nalejte do nádoby so sušienkovým práškom. Poriadne rozmiešajte a nechajte v chladničke tuhnúť aspoň 1-2 hodiny. Po vybratí vlejte podľa potreby troška vody a trpezlivo miešajte. Masa dostane konzistenciu nátierky a bude sa ľahšie používať.
Aké sladké nátierky si doma pripravujete vy? Napíšte ostatným čitateľom svoje tipy v diskusii pod článkom.
Zdieľať na