Sushi neobsahuje cholesterol a výborne chutí: Vyskúšať sa ho naozaj oplatí

Sushi set

thinkstockphotos.com

Japonské jedlo menom sushi je špecialitou, na ktorej si čoraz častejšie pochutnávajú aj Slováci. Hoci u nás patrí ešte stále k pomerne exotickým pokrmom, stojí za to si ho z času na čas dopriať. Okrem toho, že neobsahuje žiadny cholesterol, má v sebe rôzne morské minerály, antioxidanty a tiež pre telo dôležité omega-6 mastné kyseliny.

Obrovský počet možností

Existuje nespočetné množstvo variant, z ktorých si stačí vybrať tú, ktorá vám chutí najviac. Okrem kombinácií najrôznejších chutí sa sushi majstri zameriavajú aj na vizuálnu stránku. Dobré sushi nielen úžasne chutí, ale aj vyzerá.

V reštauráciách patrí medzi najbežnejší druh nigiri. Sú to zväzky lepkavej ryže zabalené alebo vrstvené s precízne odrezaným plátkom ryby. Populárne je tiež maki, ktoré sa skladá z ryby, zeleniny a ryže zrolovanej v riase. Ďalším známym typom je aj sashimi, čo sú plátky surovej ryby podávané chladené a dôkladne naaranžované s rôznymi koreninami.


Mohlo by vás zaujímať: Milujete sushi? Takto si ho pripravíte doma – a ešte aj ušetríte!


Čo všetko sushi obsahuje?

Sushi je diétne jedlo, ktoré má len minimum kalórií. Neobsahuje žiadny cholesterol a takisto minimum nezdravých tukov. Organizmus z neho čerpá dôležité morské minerály, ktoré sa v iných potravinách hľadajú len veľmi ťažko. Plusom je aj prítomnosť ryžového octu, ktorý pomáha zahnať únavu, znižuje riziko vysokého krvného tlaku, podporuje sexuálny apetít a vďaka zinku v ňom pôsobí aj na ozdravenie vlasov. Sushi je bohaté aj na bielkoviny, antioxidanty a omega-6 mastné kyseliny.

Čo o sushi možno ešte neviete?

  • Je to najznámejšie a najobľúbenejšie japonské jedlo.
  • Jeho história siaha až do siedmeho storočia.
  • Kedysi sa sushi považovala za lacné jedlo, ktoré sa konzumovalo napríklad v divadle alebo kine.
  • Dnes sa jeho príprava študuje v Tokiu na vysokých školách. Takéto štúdium môže trvať niekedy aj desať rokov.
  • Japonskí majstri sushi sú vyškolení na to, aby rozpoznali čerstvú rybu od pokazenej. Dôkladne vždy prezrú každú, ktorú si kúpili na trhu, aby sa uistili, že neobsahuje žiadne nebezpečné parazity. Nepokojnosť zákazníkov by bola v Japonsku vnímaná ako obrovská hanba a potupa.
  • Sushi by sa malo jesť rukami a nie paličkami. Správne by ste ho mali držať medzi palcom a ukazovákom.
  • Výborné je v kombinácií so sójovou omáčkou, zázvorom a wasabi pastou.

Mohlo by vás zaujímať: Recept na sushi: Pripravte si doma tradičné japonské jedlo podľa VIDEA


Ako si maki sushi pripraviť doma?

Na približne 20 ks potrebujeme:

  • 300 g okrúhlej lepkavej ryže na sushi
  • 60 ml ryžového octu
  • morské riasy
  • plátky lososa
  • 1 avokádo
  • 1 uhorku
  • wasabi pastu
  • sójovú omáčku
  • zázvor

Postup: Ryžu uvarte podľa návodu na obale. Ak je správne urobená, mala by byť lepkavá a ľahko tvarovateľná. Nechajte ju vychladnúť a potom ju zmiešajte s ryžovým otcom. Ďalej si nakrájajte avokádo a uhorku. Na podložku položte morskú riasu a navrstvite na ňu ryžu. Pozor na to, aby ryža nešla až po okraj riasy, lebo by sa vám ťažko vyrábala rolka. Na ryžu uložte uhorku, avokádo a lososa. Riasu následne zviňte, pričom dbajte na to, aby neboli v rolke dutiny. Rolku nakrájajte na kúsky a podávajte so sójovou omáčkou, wasabi pastou a zázvorom.


Máte radi sushi? Pripravujete si ho aj sami doma? Napíšte ostatným čitateľom v diskusii pod článkom.

Zdroj: thinkstockphotos.com, thinkstockphotos.com, Lenka
Odporúčame