Ako si vybrať tú najlepšiu kávu? Na toto by ste mali myslieť pri kúpe

Obrázok dňa

Ďalšie obrázky
Foto

Anketa

Pijete kávu každý deň?

Existuje množstvo faktorov, ktoré ovplyvňujú výslednú chuť a konzistenciu obľúbenej kávy

Mnohí z nás kávu pijú každé ráno či po každom obede. Pre ľudí je to často rituál či gurmánsky zážitok. Existuje však množstvo faktorov, ktoré ovplyvňujú výslednú chuť alebo konzistenciu. Môže to byť zloženie kávovej zmesi, hrúbka mletia či spôsob prípravy. Na to všetko by kávičkári mali pri kúpe myslieť.


Z čoho sa skladajú kávové zmesi?

Kávovník má množstvo druhov, no na výrobu kávy sa využívajú len dva. Ide o známe typy arabica a robusta. Najčastejšie sa v obchodoch dostávame k zmesiam práve z týchto dvoch rastlín. Aký je medzi nimi rozdiel? Lacnejšia a častejšie sa vyskytujúca sa robusta dodáva káve charakteristické zafarbenie, krémovosť a horkosť.

Naopak, arabica sa stará o chuť a vôňu. Čím viac jej v zmesi nájdeme, tým stúpa jej kvalita a je označovaná za prémiovú odrodovú kávu. Arabica je zároveň vzácnejšia a náročnejšia na pestovanie, napriek tomu je jej v zmesiach viac. Má väčšie rozpätie chutí a má tiež menej kofeínu. Jeho priemerný obsah sa pohybuje od 0,8 do 1,4%, v robuste od 1,7 až do 4%.

Bežné dostupné kvalitné kávové zmesi sú tak kombináciou zŕn oboch druhov. Tradičné talianske majú 70% arabiky a 30% robusty, exkluzívnejšie kávy naopak pridávajú len trocha kvalitnej robusty. Najdrahšie pochádzajú výlučne z arabiky, majú preto nízky obsah kofeínu.


Mohlo by vás zaujímať: Milujete kávu? Gurmáni si v našich obchodoch na svoje neprídu


Dôležitý je typ mletia

Ďalším elementom, ktorý sa výrazne podpisuje pod chuťou kávy je jej mletie. Na základe neho si môžeme vybrať ideálny spôsob prípravy nápoja. Najčastejšie sa klasifikujú tri až štyri druhy.

Turecké práškové mletie: Ide o mimoriadne jemný prášok, ktorý pripomína hrúbkou hladkú múku. Je vhodný na prípravu tureckej alebo arabskej kávy. Pri takzvanom turkovi sa káva ideálne usádza v šálke. Zároveň je bohatá na chuť, ktorú prebúdza práve práškové mletie.

Jemné mletie: Tento typ je vhodný na prípravu v papierových filtroch a tiež v espresso pákových kávovaroch. A to v domácich aj profesionálnych podmienkach. Takisto je vhodná na prípravu zalievanej kávy.

Stredné až hrubé mletie: Posledné dva druhy sa vo svojom využití prelínajú. Vhodné sú najmä pre mokka konvice (známe aj ako koťogo) a tiež do takzvaného french pressu. Ak by sme pri príprave mokky zvolili jemnejšie namletú kávu, voda by nevyvinula dostatočný tlak, aby cez ňu prešla. Vo french presse by zase maličké častice prenikli cez sitko do nápoja. Hrubo namletú kávu používajú tiež pri alternatívnych metódach, akými je aeropress či chemex.


Mohlo by vás zaujímať: Životabudič káva: Poznáme ju na milión spôsobov, ale to, čo dokážu niektorí s ňou je umenie!


Na čo myslieť

  • V káve rozoznávame tri chute: kyslú, horkú a sladkú.
  • Vždy sa uistite, ako je káva pomletá.
  • Pravidelne čistite kávovar či konvicu. Zvyšky kávy sa podpisujú pod výslednou chuťou.
  • Kávu uskladnite vo vzduchotesnej nádobe na chladnom a tmavom mieste.
  • Ak máte radi horkú kávu, hľadajte vyšší obsah robusty.
  • Pre nízky obsah kofeínu siahnite po 100% Arabike.
  • Nebojte sa skúšať rôzne typy zmesí a spôsobov prípravy. Prekvapia vás rôznou chuťou i konzistenciou.

Aká káva najviac ulahodí vám? Napíšte ostatným čitateľom v diskusii pod článkom.

Zdielať na Facebooku

Diskusia (1)

  • Cibetkova kava navod, priprava 27.09.2017, 15:37

    Ahojte, skuste tento navod na pripravu cibetkovej kavy: https://www.cibetkovakavabratislava.sk/priprava-kavy/

1

Pridať komentár