Vyskúšajte japonský čaj banča: Pomôže vám schudnúť i omladnúť

Obrázok dňa

Ďalšie obrázky
Foto

Anketa

Pili ste už banča čaj?

Ilustračné foto

Hoci existujú aj kvalitnejšie druhy zeleného čaju, čaj banča pijú Japonci každý deň. A to aj napriek tomu, že v krajine vychádzajúceho slnka sú obľúbené aj typy ako senča alebo gyokuro. Banča však ľudí priťahuje chuťou, priaznivými účinkami a tiež priateľskou cenou.


Čaj z druhého zberu

Banča čaj pochádza z čajovníka čínskeho a produkuje sa podobným spôsobom, ako napríklad senča. Možno ho však označiť za nižšiu triedu zeleného čaju. Dôvod je prozaický – pochádza z druhého zberu uskutočneného na konci leta alebo v jeseni. Listy sú preto väčšie a hrubšie.

Čo sa týka zdravotných výhod, jeho zloženie je takmer identické, ako pri vyššej triede japonských čajov, avšak dané látky sú zastúpené v iných množstvách. Napríklad v banča čaji je menej kofeínu, ale viac katechínov. V Japonsku je aj preto veľmi obľúbený,  plusom je i nízka cena. U nás ho zoženieme za 6 eur za 100 g.


Mohlo by vás zaujímať: Skvelý zelený čaj: Pôsobí proti rakovine, baktériám a pomáha pri chudnutí


Zloženie banča čaju

Okrem antioxidantov a kofeínu sa v tomto „čaji chudobných“ nachádzajú, napríklad aj mangán, meď, draslík, horčík, železo, vitamíny skupiny B, vitamín C a množstvo ďalších biologicky aktívnych látok.

Pozitíva pravidelného pitia banča čaju

  • Obsahuje katechíny, ktoré patria do skupiny polyfenolov. Vyznačujú sa antioxidačnými vlastnosťami, čiže chránia ľudské bunky pred poškodením voľnými radikálmi. Zároveň spomaľujú proces starnutia.
  • Chráni pred vznikom rakoviny pažeráka, pankreasu, močového mechúra a vaječníkov. Podľa jednej zo štúdií stačí piť dve a viac šálok zeleného čaju denne na to, aby sa znížilo riziko vzniku rakoviny vaječníkov o 46 percent.
  • Má antimikrobiálne účinky. Pôsobí proti škodlivým mikroorganizmom, a teda sa používa  napríklad ako kloktadlo pri perorálnych infekciách.
  • Vyznačuje sa schopnosťou znižovať krvný tlak a vysokú hladinu cholesterolu v krvi, čím chráni pred vznikom kardiovaskulárnych ochorení.
  • Má mierne povzbudzujúce účinky na organizmus, nielen kvôli nižšiemu obsahu kofeínu, ale aj množstvu ďalších biologicky aktívnych látok. Je vhodný na popíjanie počas celého dňa, a to platí aj pre ľudí, ktorí sú citlivejší na účinky kofeínu.
  • Je výborný na očistenie i posilnenie organizmu.
  • Pravidelné pitie sa spája aj so zlepšením kvality pokožky a to najmä vďaka zastúpeným antioxidantom.
  • Upokojuje, stimuluje pamäťové schopnosti a zlepšuje koncentráciu.
  • Podporuje tráviace procesy, stabilizuje hladinu cukru v krvi a spája sa aj so zlepšeným spaľovaním tuku. Je výborným nápojom aj pri redukcii hmotnosti.

Podľa tokijských vedcov extrakt zo zeleného čaju s vysokým obsahom katechínov znižuje tendenciu organizmu ukladať tuky. Do štúdie boli zaradení muži aj ženy s obezitou a veľkým množstvom viscerálneho tuku. Zistili, že tí, ktorí užívali 583 mg katechínov v zelenom čaji denne, mali lepšie výsledky pri snahe o zníženie hmotnosti, telesného tuku, obvodu pása, bokov a tiež množstva nebezpečného viscerálneho tuku v porovnaní s kontrolnou skupinou.


Mohlo by vás zaujímať: Chcete ochrániť svoje srdce a cievy? Nalejte si šálku čierneho čaju!


Plusom je príprava

Príprava zeleného čaju je v mnohých krajinách doslova rituálom. Na lahodnú šálku čaju je potrebná kvalitná voda v stanovenej teplote, treba dodržať správne dávkovanie a dobu lúhovania. Pri zelených čajoch maximálne 1 – 2 minúty.

Avšak pri banča čaji je to jednoduchšie – môžete ho zaliať vriacou vodou, čiže nemusíte kontrolovať jej teplotu. V tom prípade by však nemala doba lúhovania prekročiť 30 sekúnd. Klasická príprava spočíva v použití vody, ktorá má teplotu 80 stupňov Celzia a doba lúhovania je 2 minúty. Dôležité je dodať, že na 200 ml vody je potrebných 2 – 4 g banča čaju.

Skvelý aj do smoothie

Na 2 porcie smoothie budete potrebovať 3 šálky hrozna, 2 šálky baby špenátu, 1 ½ šálky banča čaju, 1 zrelé avokádo a na dosladenie 2 čajové lyžičky medu. Ako na to? Všetky suroviny dajte do mixéra. Mixujte, kým smoothie nemá dokonale hladkú konzistenciu.


Vyskúšali ste už banča čaj? Napíšte ostatným čitateľom svoje skúsenosti do diskusie pod článkom.

Zdielať na Facebooku

Diskusia (1)

  • adamko 29.07.2017, 16:32

    Nepotrebujem piť takéto sračky. idem do hory, na horské lúky a natrhám si liečivých byliniek koľko potrebujem

1

Pridať komentár