Štyri rýchle zeleninové polievky: Vystačí len zopár čerstvých ingrediencií

Paradajková polievka

thinkstockphotos.com

V záhradke postupne dozrieva zelenina a ide tak o ideálny čas na chutné a zdravé pokrmy. Zeleninu, či už kúpenú na trhu, alebo svojpomocne vypestovanú, vieme zakomponovať do šalátov, príloh, ale aj polievok. Ak v lete nemáte chuť dlho postávať pri sporáku, nevadí. Tieto recepty vám zaberú len chvíľu a potrebujete na ne len minimum ingrediencií.

Paradajkovo-špenátová polievka

Potrebujeme:

  • 100 g špenátu
  • 4 veľké paradajky
  • ½ póru
  • ½ kalerábu
  • cesnak
  • 100 ml šľahačkovej smotany
  • rascu
  • štipku soli

Postup: Špenát patrí k najvýživnejším potravinám na svete. Obsahuje minimum kalórií, vitamíny A, K, kyselinu listovú a množstvo horčíka. Príprava špenátovej polievky vám nezaberie veľa času. Začnite tým, že si nakrájaný pór speníte na masle a po chvíľke k nemu pridáte cesnak. Spolu minútku restujte, po chvíli dodajte špenát. Medzitým si kaleráb a rajčiny nakrájajte na drobné kocky a pridajte do zmesi. Zamiešajte, ochuťte rascou a soľou a nechajte minútku bublať. Stačí už len zaliať pol litrom vriacej vody z kanvice a variť zhruba osem minút.


Mohlo by vás zaujímať: Rýchle polievky za pár korún: A večera je na stole!


Krémová tekvicovo-cviklová polievka

Potrebujeme:

  • ½ tekvice
  • 1 cviklu
  • 1 paradajku
  • cesnak
  • maslo
  • soľ
  • bazalku
  • šťavu z citrónu
  • rascu

Postup: Tekvica obsahuje veľké množstvo vitamínov C, B, ďalej horčík, draslík, selén aj železo. Cvikla zase prospieva vášmu srdcu a je bohatá na železo. Pri príprave krémovej polievky z týchto ingrediencií začnite tým, že si cviklu, tekvicu aj rajčinu nakrájate na kúsky. Vložte do hrnca, pridajte rascu a zalejete vodou. Voda by mala byť len pár centimetrov nad zeleninou. Zmes povarte pol až trištvrte hodinu do mäkka. Keď je zelenina dobre uvarená, pretlačte pár strúčikov cesnaku, ktorý dodá výbornú arómu. Pridajte aj maslo, štipku soli, šťavu z citrónu, čerstvé bylinky a všetko rozmixujte. Ak je polievka veľmi hustá, môžete ju rozriediť vodou.


Mohlo by vás zaujímať: Dodajte telu vitamíny: Pripravte si chutné a zdravé polievky plné zeleniny


Letná zeleninová polievka

Potrebujeme:

  • 1 cuketu
  • ½ karfiolu
  • 2 mrkvy
  • 4 stredne veľké zemiaky
  • cibuľu
  • cesnak
  • paradajky
  • mletú papriku
  • soľ
  • čierne korenie
  • petržlenovú vňať

Postup: Začnite tým, že si ružičky karfiolu, zemiaky, mrkvu a cukinu nakrájate na malé kúsky a uvaríte ich do mäkka v osolenej vode. Na panvici si medzitým rozohrejte olej, na ktorom speňte mletú papriku. Pridajte aj cesnak, opražte a nakoniec polejte lyžicou octu. Spolu prevarte, ku koncu dodaajte paradajky a zalejte vodou. Krátko povarte, aby sa paradajky nerozvarili. Minútu pred koncom dosypte na drobno nakrájanú cibuľu a petržlenovú vňať. Dochuťte podľa potreby a servírujte s chlebom.


Mohlo by vás zaujímať: 3 skvelé recepty s pivom: Pripravte si parádnu pizzu, pečené kura aj čokoládový koláč


Paradajková polievka

Potrebujeme:

  • 6 paradajok
  • 200 ml smotany na šľahanie
  • olivový olej
  • cesnak
  • cibuľu
  • petržlenovú vňať
  • cukor
  • sušenú bazalku
  • mletú štipľavú papriku
  • soľ
  • čierne korenie

Postup: V hrnci si na rozohriatom oleji najprv orestujte cesnak nakrájaný na plátky a na kocky nakrájanú cibuľu. Ďalej pridajte ošúpané paradajky nakrájané na kúsky a nasekanú petržlenovú vňať. Restujte päť minút, kým rajčiny nezmäknú. Potom dosypte lyžicu cukru, sušenú bazalku, štipľavú papričku a dochuťte soľou a mletým čiernym korením. Zalejte približne 200 ml vody a na miernom ohni varte, až kým sa paradajky nerozvaria. Podľa potreby môžete zriediť vodou. Na záver prilejte smotanu a ešte krátko povarte. Vrch polievky môžete ozdobiť lístkami bazalky.


Aké druhy zeleninových polievok si doma pripravujete vy? Napíšte ostatným čitateľom v diskusii pod článkom.

Zdroj: thinkstockphotos.com, thinkstockphotos.com, Lenka
Odporúčame