Domáci džem je lepší ako kupovaný: A jeho prípravu zvládnete aj vy

Obrázok dňa

Ďalšie obrázky
Foto

Anketa

Pripravujete si domáci džem?

Domáci jahodový džem je rozhodne lepšou variantou ako ten kupovaný v obchode

Nedôvera, ktorú prechovávame voči kupovaným výrobkom, je často opodstatnená. Pokiaľ si totiž danú vec nevyrobíme sami, nevieme čo môže obsahovať. Dajte preto prednosť domácemu džemu pred tým kupovaným. Jeho príprava vôbec nie je tak zložitá, ako by sa na prvý pohľad mohlo zdať. Navyše, kupované zvyčajne obsahujú pomerne málo ovocia, čo je poznať aj na chuti.


Čo potrebujete?

Na prípravu domáceho džemu nepotrebujete kulinársky talent. Sami sa rozhodnite, či ho chcete pripraviť rýchlo alebo sa nechcete nikam ponáhľať. Platí, že ovocie s vyšším obsahom pektínu želíruje lepšie. Sú to napríklad jablká a citrusy.

Na prípravu by ste si vždy mali vyhradiť zhruba hodinu a pol a vybrať si môžete až z troch druhov džemov. Ak si kúpite želírovaciu zmes 1:1 znamená to, že na jeden kilogram ovocia použijete jeden kilogram cukru. Existuje aj zmes 2:1 kedy na kilogram ovocia potrebujete len pol kila a najdrahšia je zmes 3:1. Ak ste zvolili ju, na kilogram ovocia potrebujete 350 g cukru. Tento variant je teda najdiétnejší.


Mohlo by vás zaujímať: Sladká dobrota na zimu: Šípkový či pomarančový džem ulahodí každému fajnšmekrovi


Výhody domáceho džemu?

  • Viete, čo doňho dávate.
  • Neobsahuje Éčka, konzervanty, farbivá ani umelé sladidlá.
  • Ušetríte na kupovaných džemoch
  • Zužitkujete ovocie zo záhrady, ktoré vďaka džemu nevyjde nazmar.
  • Viete si sami zvoliť množstvo cukru, ktoré do džemu dáte.

Domáci jablkový džem

Potrebujete:

  • 2 kg očistených jabĺk
  • 1 kg kryštálového cukru
  • 2 balíky želírovacieho cukru 2:1
  • 2 dcl vody

Postup: Jablká poctivo očistite od jadierok a nakrájajte na malé kúsky. Vložte ich do hrnca a nechajte variť s trochou vody asi pätnásť minút. Neskôr, keď zmäknú, ich rozmixujte tyčovým mixérom. Potom zmiešajte dva balíky želírovacieho prášku s cukrom a pridajte zmes k jablkám. Ďalej pridajte aj zvyšný cukor, pomiešajte a nechajte variť a bublať asi desať minút. Potom už len stačí džem ponalievať do vyhriatych pohárikov, zavrieť viečka a na niekoľko minút ich otočiť hore dnom.


Mohlo by vás zaujímať: Nezabudnite si nazbierať šípky: Túto vitamínovú bombu máte vlastne zadarmo!


Domáci jahodový džem

Potrebujete:

  • 4 kg jahôd
  • 2 kg kryštálového cukru
  • 2 ČL kyseliny citrónovej

Postup: Jahody, ktoré použijete na prípravu džemu, by mali byť čerstvé a sladké. Ak máte menej sladké jahody, budete potrebovať viac cukru. Začnite tým, že si ichdobre umyjete, a odstopkujete. Väčšie jahody pokrájajte na polovice. Potom ich vložte do misy a zasypte cukrom. Ešte večer si prichystajte tri vrstvy - postupne uložte jahody, cukor, jahody, cukor, jahody a cukor. Misku nechajte odležať na chladnejšom mieste, ale nie v chladničke. Jahody cez noc pustia šťavu a cukor sa rozpustí. Nečakajte však viac ako deň, aby nezačali kysnúť.

Na druhý deň ich dajte variť do väčšieho hrnca. Ak nechcete v džeme kúsky jahôd môžete ich rozmixovať alebo aspoň popučiť. Pridajte dve malé lyžičky kyseliny citrónovej, ktoré džem ochutia a zakonzervujú. Aby šla príprava džemu rýchlejšie, vyberte polovicu jahôd a dajte ich do hlbokej panvice. Džem varte za neustáleho miešania až kým neprestane peniť a skúška želírovania nie je pozitívna. Tú urobíte tak, že na malý tanierik dáte lyžičku džemu, urobíte v ňom cestičku a ak sa nezleje, džem je už uvarený. Potom ho už len rozlejte do prichystaných umytých pohárov, uzatvorte viečka a sterilizujte približne desať minút. Zabaľte fľaše do deky viečkami nadol a nechajte vychladnúť.


Aké domáce marmelády si doma pripravujete vy? Napíšte ostatným čitateľom v diskusii pod článkom.

Zdielať na Facebooku

Diskusia (2)

  • evelina 12.07.2017, 15:15

    Vlani som chcela "urýchliť" prípravu lekváru z jahôd aj marhúľ, tak som použila želírovací prípravok. Nikdy viac, lekvár bol matný, v palacinkách a v moravských frgáloch sa roztekal (baby na vareche napísali, že roztekanie je zo želírovacieho cukru alebo prípravku). Teraz v sobotu boli na trhovisku krásne a voňavé marhule za 1,90 euro.... Už ho mám uvarený, je krásne oranžový. Kvôli výraznejšej chuti som do takmer hotového lekváru pridala 1 PL rumu. Aby sa na lekvári v pohárikoch nevytvorila pleseň, na povrch lekváru nalievam hustý cukrový sirup uvarený na nitku, ako ma to naučila mama. A ešte jedna rada mojej mamy.... lekár varte po troške, ak naraz varíte veľa zmesi marhuľ a cukru, trvá to dlho, cukor karamelizuje, potom je lekvár tmavý.

  • adamko 12.07.2017, 13:27

    My sme prešli na menej cukru. 2,5 kg ovocia na 1 kg cukru. Nakoniec pred uzavretím fliaš, žena ešte na vrchu rozotrie lyžičku rumu, aby ...

1

Pridať komentár