4-krát letný ovocný koláč: Skúsite bublaninu, cheesecake či piškótovú tortu?

Najčítanejšie dnes
3 dni
Týždeň

Obrázok dňa

Ďalšie obrázky
Foto

Anketa

Máte radi koláče?

Ilustračné foto

Neodmysliteľnou súčasťou leta sú samozrejme aj koláče. Počas teplých dní si dajte pauzu od ťažkých maslových plniek. Čerešne, ríbezle, marhule, jahody či maliny sú plné vitamínov a okrem osvieženia v surovom stave ich výborno využijete aj pri príprave koláčov. Zakomponujete ich do sladkých maškŕt a potešte seba aj svojich blízkych!


Čerešňová bublanina

Potrebujete:

  • čerešne
  • 6 vajec
  • 100 g trstinového cukru
  • 100 g medu
  • 100 g polohrubej špaldovej múky
  • 150 g hladkej špaldovej múky
  • 100 ml oleja
  • 100 ml vody
  • 1 vanilkový cukor
  • 1 kypriaci prášok
  • 2 ČL škorice
  • mandľové lupienky

Postup: Začnite tým, že si oddelíte žĺtka od bielkov. Bielka vyšľahajte s preosiatym práškovým cukrom a vanilkovým cukrom. Musí vzniknúť pena. Ak sa pena nechce urobiť, pomôže ak prilejete počas šľahania trochu oleja alebo vlažnú vodu. Žĺtka vyšľahajte s cukrom a medom. Keď z bielkov vznikne tuhý sneh, pridajte ho k žĺtkovej hmote, pridajte polohrubú múku, prášok do pečiva, škoricu a zľahka zamiešajte. Stačí už len cesto vyliať na vymastený a múkou posypaný plech. Cesto nahusto posypte ovocím a mandľovými lupienkami. Následne pečte pri dvesto stupňoch, až kým bublanina nechytí peknú farbu. To, že je upečená, spoznáte tak, že sa oddeľuje od okraja plechu. Chvíľku počkajte, kým trochu vychladne a na záver ju ešte posypte cukrom.


Mohlo by vás zaujímať: Osviežujúce citrónové koláče: Zamaškrtíte si na nich aj vy?


Svieži citrónový cheesecake

Potrebujeme:

KORPUS

  • 200 g maslových sušienok
  • 100 g masla

PLNKA

  • 750 g mascarpone
  • 200 g kyslej smotany
  • 300 g práškového cukru
  • 4 vajíčka
  • 2 žĺtky
  • 5 PL hladkej múky

CITRÓNOVÝ KRÉM

  • 3 PL práškového cukru
  • 3 vajíčka
  • 3 citróny
  • 1 lyžicu masla

Postup:

KORPUS

Sušienky podrvte úplne najemno, zmiešajte ich so zmäknutým maslom a vypracujte cesto. Na spodok tortovej formy položte papier na pečenie a cesto natlačte na dno. Vytvarujte aj dvojcentimetrové okraje. Pečte v rúre zhruba desať minút pri 180°C, až kým okraje korpusu nie sú zlatohnedé.

PLNKA

Mixérom vyšľahajte dohladka mascarpone s kyslou smotanou a práškovým cukrom. Potom postupne pridávajte(za stáleho šľahania)celé vajíčka, dva žĺtky a päťlyžíc hladkej múky. Krém vylejte na upečený korpus a dajte piecť do rúry vyhriatej na 180°C na desať minút. Potom teplotu znížte na 150°C a pečte ešte trištvrte hodinu. Hotový cheesecake má byť pevný pri krajoch a v strede polotuhý. Cheesecake vyberte z formy až keď je úplne vychladnutý, pretože by mohla vytiecť plnka.

CITRÓNOVÝ KRÉM

V miske si vyšľahajte vajíčka s práškovým cukrom. Pridajte kôru z troch citrónov, ktorú ste obarili horúcou vodou a takisto citrónovú šťavu. Misku dajte do parného kúpeľa a za stáleho miešania varte, až kým krém nezhustne. Krém by však nemal vrieť. Potom misku vyberte z kúpeľa a pridajte jednu lyžicu masla. Miešajte dovtedy, kým sa maslo úplne nerozpustí. Krém nechajte za občasného premiešania vychladnúť a potom ho vylejte na vychladnutý cheesecake. Ozdobte drobným ovocím.


Mohlo by vás zaujímať: Američania si adoptovali naše koláče: Kolaches majú v USA hlavné mesto aj svoj festival


Ríbezľový koláč so želatínou

Potrebujeme:

  • 4 vajcia
  • 4 PL mlieka
  • 4 PL kakaa
  • 4 PL oleja
  • 2 kyslé smotany
  • 1 jemný tvaroh
  • 4 PL polohrubej múky
  • 1/2 balíčka kypriaceho prášku
  • 1 vanilínový cukor
  • 4 PL práškového cukru
  • 1 balíček želatínového stužovača
  • 250 g ríbezlí
  • 1 tortové želé

Postup: Najprv si vytvorte zmes z múky, kakaa a prášku do pečiva. Ďalej vymiešajte žĺtky s práškovým a vanilínovým cukrom. Postupne pridajte mlieko, olej a zmes, ktorú ste si vytvorili na začiatku. Nakoniec opatrne vmiešajte sneh z bielkov a dajte piecť na vymastený a múkou posypaný plech na približne dvadsať minút. Nechajte vychladnúť. Z tvarohu, smotany a želatínového stužovača urobte krém. Pridajte ríbezle a dajte na koláč. Nakoniec si urobte podľa návodu na obale želatínu, vylejte ju na hotový koláč a nechajte ho stuhnúť v chladničke.


Mohlo by vás zaujímať: FOTORECEPT Vynikajúca nepečená torta: Poteší všetkých milovníkov čokolády


Nepečená ovocná torta

Potrebujeme:

  • 4 vanilkové cukry
  • 4 kyslé pochúťkové smotany
  • 100 g marhúľ
  • 100 g broskýň
  • 100 g jabĺk
  • 2 veľké balenia okrúhlych piškót
  • kakao na posypanie

Postup: Jednoduchý rýchly recept na tortu, ktorá pozostáva len z ukladania vrstiev. Na spodok formy na pečenie naukladajte vrstvu okrúhlych piškót. Piškóty môžete poliať šťavou z ovocia, torta bude o to šťavnatejšia. Potom na piškóty naukladajte ovocie podľa chuti. Ďalej si do oboch pochúťkových smotán dajte po jednom vanilkovom cukre. Jednu z nich vylejte na piškóty a zarovnajte. Znova naukladajte piškóty, ovocie a na vrch druhú smotanu. Na konci tortu posypte kakaom a dajte do chladničky stuhnúť.


Aké letné koláče si doma pripravujete vy? Napíšte ostatným čitateľom v diskusii pod článkom.

Zdielať na Facebooku

Diskusia (1)

  • Fero 16.08.2017, 19:00

    Svieži citrónový cheesecake Prečo "cheesecake"....? Nemáme na to slovenské slovo? Asi nie. Autor, alebo autorka článku asi každý deň "drajvuje kár do city"....

1

Pridať komentár