Využite sezónu ovocia na maximum: Pripravte si sirup, kompót či pečený čaj

Najčítanejšie dnes
3 dni
Týždeň

Obrázok dňa

Ďalšie obrázky
Foto
Ilustračné foto

Premýšľate ako využiť ovocie zo záhrady tak, aby nevyšlo nazmar? Samozrejme, že je škoda nezužitkovať ho. Ponúkame vám niekoľko spôsobov, ako ulahodíte svojmu jazýčku a zároveň efektívne využijete úrodu. Väčšina pripravených pochúťok si môžete vychutnávať aj v zime.


Domáci pečený čaj

Potrebujete:

  • jablká
  • hrušky
  • maliny
  • jahody
  • cukor
  • klinčeky
  • škoricu
  • rum

Postup: Vybrať si môžete hocijaké ovocie, ktoré máte doma a chceli by ste ho využiť. Dobre ho poumývajte, očistite od jadierok a nakrájajte na kocky. Použiť môžete aj sušené alebo mrazené ovocie. Následne všetko nakrájané ovocie dajte do misky a premiešajte s cukrom. Pridajte klinčeky, škoricu alebo korenie, ktoré by sa podľa vás hodilo. Zamiešajte a preložte do sklenenej misy. Pečte na 180 stupňoch približne jednu hodinu. Ovocie by sa malo piecť dovtedy,kým nepustí šťavu. Počas pečenia ho pár krát premiešajte a ak ste použili také, ktoré nepustilo veľa šťavy, podlejte zmes trochou vody. Výsledok stačí už len preliať do fliaš. Sterilizovať ich netreba, no po otvorení ich čo najskôr spotrebujte.


Mohlo by vás zaujímať: Chutná a zdravá dobrota na zimu: Pečený čaj si môžete pripraviť aj vy


Domáci jahodový sirup s limetkami

Potrebujete:

  • 1 kg jahôd
  • 2 limetky
  • 1 balíček cukru na sirup
  • 200 ml vody

Postup: Jahody si najprv dobre umyte a očistite od stopiek.Potom ich dajte do hrnca, zalejte vodou, pridajte nakrájané limetky varte tak, aby zmes vrela aspoň päť minút. Namiesto limetiek môžete dať aj citróny. Potom zmes odstavte a nechajte vychladnúť. Po vychladnutí pridajte cukor a vložte na noc do chladničky. Na druhý deň preceďte zmes cez sitko a sirup priveďte opäť do varu. Pár minút povarte a ak navrchu vznikla pena, odoberte ju. Ešte horúci sirup nalejte do umytých a teplých fliaš. Fľaše dobre uzavrite viečkami a asi na pol hodinu ich položte ležmo.

Domáci broskyňový kompót

Potrebujete:

  • broskyne
  • kryštálový cukor
  • vodu
  • kyselinu citrónovú

Postup: Broskyne najprv popozerajte a vyraďte tie, ktoré sú nahnité alebo poškodené. Dobre ich poumývajte, povyberajte kôstky a pokrájajte na štvrtinky. Pripravte si zmes vody s kyselinou citrónovou, ktorá zabráni tomu, aby broskyne zhnedli. Stačí jej len desať až pätnásť gramov na liter vody. Štvrtky do tejto zmesi ponorte, povyberajte a nechajte ich odkvapkať.


Mohlo by vás zaujímať: Pochúťky z jabĺk, hrušiek či hrozna: Pripravte si na zimu sirup či detskú výživu


Nálev

Ak preferujete menej sladký, malo by stačiť pol kila cukru na jeden liter vody. Ak chcete môžete však pridať aj trochu viac. Počkajte kým sa v náleve cukor úplne rozpustí, trochu ho povarte a odstavte. Štvrtky poukladajte do zaváraninových pohárov tak, aby sa ich zmestilo čo najviac. Potom ich zalejte nálevom a sterilizujte v sterilizačnom hrnci približne dvadsať minút pri 80 °C. Poháre by mali byť vložené vo vode tak, že voda siaha nad viečka. Po sterilizácii poháre opatrne vyberte na pripravenú utierku a položte ich hore dnom. Ešte čiastočne teplé ich prevráťte a skontrolujte, či viečka chytili.

Domáce vitamínové smoothie

Nemusíme pripomínať, že smoothie vám dodá potrebnú dávku vitamínov a zasýti na dlhší čas. Môžete doňho pridať aj ovsené vločky, ktoré ho obohatia o vlákninu a tak bude tento nápoj vhodný aj ako náhrada raňajok.

Potrebujeme:

Ovocie podľa chuti, napríklad:

  • 1 pohár malín
  • 1 pohár jahôd
  • 1 pohár čučoriedok
  • 1 broskyňu
  • jablkovú šťavu
  • biely jogurt

Postup: Všetky ingrediencie spolu rozmixujte. Ak máte cuť, pridajte ľad. Nezabudnite, že smoothie je vlastne jedlo, nie nápoj. Malo by teda nahrádzať jeden chod – napríklad raňajky či desiatu.


Čo si z ovocia najčastejšie pripravujete vy? Napíšte ostatným čitateľom svoje tipy v diskusii pod článkom.

Zdielať na Facebooku

Diskusia (0)

Žiadne komentáre


Pridať komentár