FOTORECEPT Plnené sladké zemiaky štyrikrát inak: Vyzerajú aj chutia fantasticky

Sladké zemiaky

plnielanu.sk

Sladké zemiaky, ktoré poznáme aj pod názvom batáty, sú u nás čoraz populárnejšie a čoraz dostupnejšie. Ľudia ich milujú nielen vďaka ich jedinečnej chuti, ale aj pre obsah živín, ktoré v sebe ukrývajú. Batáty sa môžu pripraviť na veľa spôsobov, skvele zastupujú klasické zemiaky. My vám prinášame recept na sladké zemiaky, ktoré sme naplnili hneď štyrmi rôznymi plnkami. Môžete si vybrať tú, ktorá je pre vás tá najlepšia alebo si tiež pripraviť viacero druhov.

Mimochodom, už stredne veľký sladký zemiak dokáže pokryť odporúčanú dennú dávku vitamínu A, čiastočne aj vitamínu C a B6. Batáty obsahujú značné množstvo vitamínu B5 a mangánu. Takisto je ich súčasťou vápnik, horčík, železo, zinok či fosfor. Poskytujú sacharidy, ktoré nespôsobujú zvýšený cukor, navyše môžu pomôcť udržať zdravú hladinu cukru v krvi a to aj diabetikom.

Potrebujeme:

  • 2 veľké sladké zemiaky
  • olivový olej
  • soľ, korenie

Talianska plnka:

  • hrsť čiernych olív
  • 60 g mozarelly
  • 2 ks sušených paradajok
  • pár lístkov čerstvej bazalky
  • 2 PL parmezánu

Mexická plnka:

  • ½ cibule
  • jarnú cibuľku
  • zelenú papriku
  • 2 PL kukurice
  • 2 PL červenej fazule
  • čili
  • rascu

Zeleninová plnka:

  • červenú papriku – kápiu
  • zelenú papriku
  • paradajku
  • 2 PL kukurice
  • 4 PL nastrúhaného syru

Plnka s vajíčkom:

  • hrsť nakrájanej slaninky
  • cibuľu
  • vajíčko
  • 4 PL nastrúhaného syru.

Mohlo by vás zaujímať: FOTORECEPT Symbióza chutí pre pravých gurmánov: Vyskúšajte batátové kolieska


Postup:

Zemiaky si poriadne umyjeme, pozdĺžne nakrájame, potrieme olivovým olejom, osolíme a okoreníme.
Dáme piecť na 200°C (cca 45 min) a necháme vychladnúť.

Mohlo by vás zaujímať: Bataty či sladké zemiaky: Prečo ich zaradiť do jedálnička a ako chutia najlepšie?


Zemiaky vydlabeme tak, aby sa nám nerozpadli a aby sa do nich zmestila plnka. Vnútro zmiešame s jednotlivými plnkami.
Slaninku s cibuľkou si opečieme na troche oleja. Tento základ zmiešame s vnútrom jednej polovice zemiaku a naplníme ním zemiak. Dovnútra plnky spravíme dieru a rozklepneme do nej vajíčko, ktoré následne osolíme a okoreníme.

Mohlo by vás zaujímať: Rekordy v jedení a pití: Neuveríte, koľko ľudia do seba napchajú


Všetky ostatné suroviny nakrájame, zmiešame s vnútrom batátu a naplníme, čím nám vzniknú zvyšné plnky. Zeleninovú a mexickú plnku posypeme nastrúhaným syrom.
Zemiaky dáme zapiecť do rúry, kým sa nám neurobí vajíčko a neroztopí syr.

Chutia vám sladké zemiaky? Na aké spôsoby si ich doma pripravujete vy? Napíšte ostatným čitateľom v diskusii pod článkom.

Zdroj: plnielanu.sk, plnielanu.sk, plnielanu.sk
Odporúčame