Osviežujúce letné recepty: Pripravte si zeleninové menu na celý deň

Obrázok dňa

Ďalšie obrázky
Foto

Anketa

Chutí vám zeler?

Krémová brokolicová polievka je ideálnym pokrmom počas horúcich letných dní

Letné mesiace si doslova pýtajú rýchle a osviežujúce recepty. Vtedy treba siahnuť po dostupnej zelenine a pustiť sa do šalátov, pomazánok či polievok. Čo poviete na fazuľovú nátierku s kapiou na raňajky, krémovú brokolicovú polievku na obed a zelerový šalát s jablkom na večeru?


Fazuľová nátierka s kápiou na raňajky

Potrebujeme:

  • 1 hrnček uvarenej fazule (alebo jednu konzervu)
  • 2 strúčiky cesnaku
  • 2 lyžice olivového oleja
  • kápiu
  • petržlen
  • štipku soli

Postup: Nátierka je veľmi rýchla a ako stvorená pre letné raňajky na terase. Stačí zliať vodu z uvarenej fazule (alebo konzervy) a rozmixovať ju spolu s cesnakom, kapiou a olivovým olejom. Nakoniec stačí už len dochutiť soľou alebo čiernym korením. Do nátierky pasuje aj citrónová šťava, ktorá dodá trochu kyslosti. Netreba jej však dať príliš. Pomazánku podávajte s čerstvým celozrnným pečivom.


Mohlo by vás zaujímať: Letné zeleninové šaláty pre krajšiu líniu: Ktorý ochutnáte ako prvý?


Krémová brokolicová polievka na obed

Potrebujeme:

  • 400 g brokolice
  • 400 ml mlieka
  • 400 ml vody
  • 2 PL hladkej múky
  • 2 strúčiky cesnaku
  • 1 stredne veľkú cibuľu
  • 20 g masla
  • štipku soli

Postup: Táto polievka chutí v lete úžasne osviežujúco. Brokolica obsahuje navyše množstvo vitamínov, vápnik, draslík, vlákninu a mnoho iných dôležitých látok. Pri jej príprave začnite s cesnakom a cibuľkou, ktoré si očistite a nadrobno nakrájajte. Vložte ich do hrnca a pridajte drobné a umyté brokolicové ružičky. Zeleninu zalejte vodou, dochuťte soľou a počkajte, kým polievka začne vrieť. Po 10 až 15 minútach odstavte z ohňa. Polievku rozmixujte, aby bola krémová. Pridajte múku, mlieko a všetko dobre premiešajte. Potom ju nechajte ešte chvíľu povariť s trochou masla na zjemnenie chuti a na záver podávajte s pečenými krutónikmi.


Mohlo by vás zaujímať: Čas na parádnu grilovačku: Inšpirujte sa týmito 5 tipmi a úspech máte zaručený


Zelerový šalát s ovocím na večeru

Potrebujeme:

  • 1 pohár nadrobno nastrúhaného zeleru
  • 1 konzervu ananásu
  • 1 konzervu kukurice
  • 4 nadrobno nastrúhané jablká
  • 400 g šunky
  • 400 g syru
  • menší pór
  • majonézu
  • soľ
  • korenie

Postup: Zeler, kvôli výraznej aróme nepasuje každému, no v tomto šaláte v kombinácii s ovocím chutí výborne. Navyše, obsahuje množstvo vitamínov a minerálnych látok, takže ho z jedálnička určite nevynechávajte. Tento šalát spočíva v ukladaní vrstiev. Začnite tým, že si pór nakrájate na drobno. Ďalej zlejte ananás z konzervy, nakrájajte ho na malé kúsky a poukladajte na pór. Pokračujte zelerom, kukuricou, jablkami, šunkou a syrom, ktoré musia byť v podobe malých slížikov. Dochuťte korením a soľou, polejte majonézou a vložte do chladničky na 24 hodín. Počas nich sa zelerová chuť stratí v kombinácii s inými ingredienciami.


Aké letné jedlá si doma počas horúcich dní pripravujete vy? Napíšte ostatným čitateľom v diskusii pod článkom.

Zdielať na Facebooku

Diskusia (0)

Žiadne komentáre


Pridať komentár