Pohánka je zdravá i univerzálna: Pripravíte z nej šalát, rizoto či palacinky

Najčítanejšie dnes
3 dni
Týždeň

Obrázok dňa

Ďalšie obrázky
Foto

Anketa

Máte pohánku v obľube?

Ilustračné foto

Kedysi sa pohánke zvyklo hovoriť potravina chudobných. V posledných rokoch však táto obilnina zažíva návrat. Čoraz častejšie ju vidíme v regáloch i receptoch a to nielen vo vegetariánskej či vegánskej kuchyni.


Pohánka je citlivá na chemikálie a rastie len na nekontaminovaných pôdach. Obsahuje antioxidanty a tiež vitamín P, vďaka čomu posilňuje žily a cievy i celkovo imunitu. Ide tak o mimoriadne zdravú pochúťku, ktorá výborne poslúži ako príloha, ale aj hlavný element jedla. Inšpirujte sa receptami na pohánkové rizoto, šalát s mozzarellou a broskyňami či zdravé palacinky.

Pohánkové rizoto s portobello a cviklou

Potrebujeme:

  • 300 g pohánky
  • 1 šalotku
  • 2 strúčiky cesnaku
  • 50 g masla
  • 1 bobkový list
  • 2 dl vína
  • 1 l bujónu
  • 200 g hríbov portobello
  • 200 g uvarenej cvikly
  • 100 ml smotany
  • šťavu z polovice citrónu
  • nasekaný kôpor

Postup: Uvarenú a nastrúhanú cviklu zmiešame so smotanou, šťavou z citrónu a kôprom. Necháme odležať v chladničke. Následne na hlbokej panvici roztopíme maslo a smažíme šalotku, kým nezmäkne. Potom pridáme soľ, bobkový list a cesnak. Na panvicu vysypeme pohánku, pri pravidelnom miešaní necháme pracovať minútku na miernom ohni a zalejeme vínom. Keď sa z rizota vyparí alkohol, zalievame pripraveným bujónom, vždy po jednej naberačke, kým pohánka nebude mäkká. Medzičasom si na druhej panvici na silnom ohni opražíme portobello nakrájané na malé kúsky. Na koniec zmiešame s rizotom. Podávame ozdobené predpripravenou cviklou.


Mohlo by vás zaujímať: Pohánka slávi návrat: Za vaše zdravie bojuje na všetkých frontoch


Pohánkový šalát s broskyňou a mozzarellou

Potrebujeme:

  • 350 ml bujónu
  • 100 g pohánky
  • 100 g zelenej fazuľky
  • 4 plátky parmskej šunky
  • šťavu z polovice citróna
  • 2 lyžice olivového oleja
  • 2 broskyne
  • 1 mozzarellu
  • mätu

Postup: V pripravenom bujóne uvaríme pohánku. Varíme asi 15 minút, kým je mäkká. Pred odstavením z ohňa pridáme na posledné 3 minúty zelenú fazuľku. Na horúcu panvicu položíme plátky parmskej šunky, kým nezačne pôsobiť chrumkavo. Vo veľkej mise skombinujeme šťavu z citrónu, olivový olej, soľ a korenie, následne pridáme uvarenú pohánku s fazuľkami a dobre premiešame. Dodáme na jemno nakrájané broskyne, natrhané kúsky mozzarelly, mätu a parmskú šunku.


Mohlo by vás zaujímať: Takmer zabudnutá pohánka: Je pre vaše telo bombou plnou zdravia


Pohánkové palacinky

Potrebujeme:

  • 200 g pohánkovej múky
  • 300 ml mlieka
  • 200 ml minerálnej vody
  • 50 ml olivového oleja
  • 3 vajcia
  • maslo
  • 1 polievkovú lyžicu medu

Postup: Pohankovú múku, vajíčka, mlieko, minerálku a olivový olej zmiešame vo veľkej miske. Všetko treba poctivo vymiešať, aby sme v ceste nemali hrudky. To musí byť trochu lepkavé a zároveň tekuté. Nechajte ho asi 30 minút odležať v chladničke. Potom pripravujte klasicky na rozohriatej panvici. Oproti štandardným palacinkám sú pohánkové o niečo hrubšie, majú výraznejšiu chuť a výborne pasujú k čerstvému ovociu so šľahačkou.


Máte radi pohánku? Aké jedlá si z nej pripravujete vy? Napíšte ostatným čitateľom v diskusii pod článkom.

Zdielať na Facebooku

Diskusia (1)

  • Janka 18.10.2017, 16:57

    U nás je obľúbená u všetkých, aj u detí. Pohánku treba pred varením najprv spariť vriacou vodou (aby nebola horká, aj vôňu bude mať lepšiu), potom zaliať čistou studenou vodou pribl. 1cm nad pohánku a od zovretia stačí variť max 10min, potom zakryté nechať 10-15min napučať. Soliť ju až potom. Takto pripravená môže byť ako príloha, do šalátu alebo základ pre ďalšie pochúťky (napr. celozrnný banánový koláč). Rýchla a chutná príloha je napr. ak sa zmieša s nasekanou surovou cibuľou, varenou rozmačkanou brokolicou, strúhaným parmezánom a tekvicovým olejom.

1

Pridať komentár