Pečený lekvár, klasické knedle i zdravý šalát: Využite sezónu sliviek naplno

Najčítanejšie dnes
3 dni
Týždeň

Obrázok dňa

Ďalšie obrázky
Foto

Anketa

Zvyknete robievať slivkový lekvár?

Ilustračné foto

Sezóna sliviek býva krátka, no intenzívna. Ak aj vo vašej záhrade máte toľko sliviek, že neviete čo s nimi, inšpirujte sa receptmi na pečený lekvár, ktorý nevyžaduje takmer žiadnu prácu, zaujímavý šalát s kozím syrom, skvelú omáčku k mäsu a najmä fantastickú klasiku - slivkové knedle so strúhankou.


Pečený slivkový lekvár

Potrebujeme:

  • 5 kg sliviek
  • 500 g hnedého cukru
  • 1 dl octu
  • 1 dl vody
  • 0,5 dl umu
  • 1 PL škorice

Postup: Slivky očistíme a vykôstkujeme. Následne ich vložíme do veľkej nádoby, kde ich rozmixujeme. Postupne pridávame cukor a masu riedime octom a vodou. Dôkladne premiešame. Pred pečením dodáme poldecák umu, trošku škorice a vylejeme na plech s vysokými okrajmi. Lekvár pečieme 3-4 hodiny, kým nie je dostatočne hustý - spočiatku na 200°C, po zovretí znížime teplotu na 150°C. Pri pečení má tendenciu peniť, preto plech neplňte na maximum. Po upečení za horúca nalejte do pripravených a dôkladne umytých zaváracích fľašiek. Tie po naplnení obráťte a nechajte vychladnúť.


Mohlo by vás zaujímať: Chute jesene sú tu: Upečte si aj vy fantastické slivkové koláče


Osviežujúci baby špenát so slivkami a kozím syrom

Potrebujeme:

  • 5 sliviek
  • 2 PL balsamica
  • 2 PL olivového oleja
  • 150 g baby špenátu
  • 100 g kozieho syru
  • ½ pohára nasekaných mandlí
  • štipku soli
  • štipku čierneho korenia

Postup: Vo veľkej mise najskôr premiešame ocot, soľ a čierne korenie, kým sa zrnká soli dokonale rozpustia. Umytý a natrhaný baby špenát zalejeme dresingom, pridáme očistené slivky nakrájané na štvrtiny. Servírujeme s nakrájanými plátkami kozieho syra. Celok posypeme nasekanými mandľami.


Mohlo by vás zaujímať: Bomba pre rednúce kosti: Naservírujte si sušené slivky každý deň


Slivkové knedle so strúhankou

Potrebujeme:

  • 500 g zemiakov
  • 2 vajcia
  • 200 g hrubej múky
  • 1 kg sliviek
  • 50 g masla
  • 50 g práškového cukru
  • štipku soli
  • strúhanku

Postup: Zemiaky uvaríme v šupke domäkka, následne ošúpeme a postrúhame. Zmiešame s múkou, soľou a vajcami. Vypracujeme cesto. Vyvalkáme ho a vyrežeme si rovnako veľké štvorce. Do stredu každého dáme slivku bez kôstky a následne vytvarujeme tvar guľatej knedle. Varíme v osolenej vriacej vode približne 5-8 minút, respektíve kým knedle nevyplávajú. Medzitým si roztopíme maslo a na panvici rýchlo opražíme strúhanku. Knedle podávame poliate maslom, posypané cukrom a strúhankou.


Mohlo by vás zaujímať: Liek aj tekutina nabitá poriadnymi voltami: Slivovica je pokladom nášho regiónu


Slivková omáčka k mäsu

Potrebujeme:

  • 250 g sliviek
  • ½ cibule
  • 1 PL olivového oleja
  • 50 g cukru
  • 0,5 dl červeného vína
  • 3 dl bujónu

Postup: Na oleji osmažíme jemne nakrájanú cibuľu. Keď zmäkne, pridáme cukor a slivky. Intenzívne miešame, kým sa cukor nerozpustí. Zalejeme červeným vínom a bujónom, z času na čas premiešame. Varíme približne 15 minút, kým omáčka zhustne. Podávame k mäsu, ideálne pasuje ku kačacím či kuracím prsiam s ryžou.


Na prípravu akých jedál vyuźívate slivky vy? Napíšte ostatným čitateľom v diskusii pod článkom.

Zdielať na Facebooku

Diskusia (2)

  • evelina 30.08.2017, 11:07

    Nám slivky nezmrzli, ale okrem slivkových gulí so strúhankou alebo slivkového koláča s mrveničkou nehrozí, že by som robila nejaký lekvár :)))

  • kutil 30.08.2017, 09:05

    Hej, neviem, co so slivkami, ktore mi na jar zmrzli. Pisatel asi zije mimo tejto galaxie.

1

Pridať komentár