Pripálený hrniec sa dá poľahky zachrániť: Pri čistení si poradíte aj bez chémie

Pripálenina

thinkstockphotos.com

Stáva sa to každému z nás, či už ide o skúsených kuchárov alebo začiatočníkov. Chvíľka nepozornosti a vyzerá to tak, že okrem obeda musíte vyhodiť aj hrniec. Vrstvu čiernej hmoty však dokážete odstrániť aj prípravkami, ktoré máte v špajzi. Dá sa to zvládnuť aj bez chémie, stačí len troška trpezlivosti.

Sóda bikarbóna

Prášková sóda bikarbóna je jedným z najuniverzálnejších prostriedkov, ktoré nájdeme v domácnosti. Môžme ju používať nielen na pečenie či ako kozmetiku, ale samozrejme aj na čistenie. Neoceniteľná je v boji s pripálenými zvyškami. Nasypte do hrnca 4-5 polievkových lyžíc sódy, zalejte vodou a nechajte povariť. Sóda bude peniť, no pripálená vrstva sa začne uvoľňovať. Následne ju môžete odstrániť napríklad drevenou varechou.

Ocot

Ďalším zázračným pomocníkom je ocot. Ten pôsobí nielen na usadený vodný kameň, ale tiež na pripálené vrstvy. Podobne, ako v prípade sódy, aj ocot môžete naliať do hrnca a nechať pôsobiť. Pre urýchlenie pomôže, ak ho trošku ohrejete. Oba recepty sa navyše dajú kombinovať. Ak vás jeden sklame, môžete skúsiť do octu prisypať pár lyžičiek sódy bikarbóny a tiež kuchynskej soli. Po chvíli v octovom kúpele sa začnú vrstvy pripálenín odlupovať. Vtedy si môžete pomôcť napríklad varechou alebo príborom.


Mohlo by vás zaujímať: Cukor nie je len na sladenie: Získajte telo aj domácnosť na jednotku


Kockový cukor

Štruktúra kockového cukru je priam ideálna na pripálené zvyšky. Vyžaduje to síce trocha trpezlivosti, ale výsledky sú veľmi zaujímavé. Pripáleninu nechajte najskôr trochu odmočiť. Následne využite kocku cukru, ktorú chytíte do dvoch prstov a doslova zodierate pripálené zvyšky. Na jeden hrniec budete potrebovať niekoľko kociek, potom ho jednoducho opláchnite a umyte klasickým prostriedkom na riad.

Soľ

Podobne, ako v prípade cukru, aj pri soli hrá dôležitú úlohu jej štruktúra. Pokiaľ váš obed skončil pripálený napríklad na liatinovej panvici, nasypte na jej spodok niekoľko lyžíc soli a vydrhnite ju papierovou utierkou. V prípade klasických hrncov môžete soľ využiť tak, že jej väčšie množstvo zalejete vriacou vodou. Následne tento roztok nechajte pôsobiť aspoň 12 hodín a klasicky vyčistite.

Kola i prací prášok

Pokiaľ ste si medzi kuchynskými ingredienciami stále nenašli tú, s ktorou ste spokojní, môžete skúsiť experimentovať. Pomôcť vám môže napríklad kola, ktorá obsahuje kyselinu fosforečnú. Tá sa často vyskytuje aj v chemických čistiacich prostriedkoch. Ak necháte kolu pôsobiť niekoľko hodín, začnú sa pripálené usadeniny uvoľňovať.

Podobne sa dá využiť aj čierny čaj, ktorý jednoducho uvaríte v tom istom hrnci a necháte odstáť niekoľko hodín. V prípade, že si vyschnuté čajové sáčky odložíte, môžete s nimi tiež čistiť mastný povrch teflónových panvíc.

V kuchyni môžete použiť aj prací prášok. Dve čajové lyžičky nasypte do hrnca a povarte. Následne budete môcť pripáleninu odlúpnuť. Hrniec potom nezabudnite normálne umyť čistiacim prostriedkom.


Mohlo by vás zaujímať: Zabudnite na chemikálie: 10 tipov ako mať čistú domácnosť len s použitím citróna


Ako na pekáč či panvicu?

Špeciálnou kategóriou sú vonkajšie strany panvíc a plechy na pečenie, ktoré strácajú svoju farbu a lesk mimoriadne rýchlo. Usádza sa na nich mastnota, ktorá pri opakovanom používaní vytvára vizuálne nepríjemný efekt.

V tomto prípade musíte často siahnuť po agresívnejších prostriedkoch. Z tých kúpených v obchode to sú napríklad čistiace peny určené na rúry alebo grily. V prípade “prírodných” metód odporúčame skúsiť kombináciu najúčinnejších zbraní – sódy bikarbóny, soli a octu a následne nanášať na kefu či jemnejšiu drôtenku. S ňou potom odstránite zvyšky.

Bohužiaľ, v tomto prípade sa nedá celkom garantovať to, že si to panvica z vonkajšej strany neodnesie nejakým škrabancom. Na druhej strane to je celkom malá daň za zbavenia sa veľkej nečistoty.


Ako ste si účinne s pripáleninami poradili vy? Napíšte ostatným čitateľom svoje tipy v diskusii pod článkom.

Zdroj: thinkstockphotos.com, thinkstockphotos.com, Filip
Odporúčame