Nedeľný obed po novom: Nahraďte rezne steakmi a koláč raw tortou

Steak

pixabay.com

Väčšina domácností má v nedeľnom obede úplne jasno. Vývar a bravčové rezne sú povinnou jazdou, inak by sa im obed ani nerátal. Rozmýšľali ste už nad tým, že by ste svojich blízkych prekvapili a po dlhom čase pripravili niečo nezvyčajné? Zameňte vývar za ruskú pochúťku boršč, bravčové za hovädzie steaky a bublaninu za raw tortu.

Klasický cviklový boršč

Potrebujeme:

  • 280 g bravčového mäsa
  • 280 g hovädzieho mäsa
  • 1 kapustu
  • 1 väčšiu cviklu
  • 2 mrkvy
  • 2 petržleny
  • 2 veľké zemiaky
  • 1 väčšiu cibuľu
  • 2 PL paradajkového pretlaku
  • 2 PL octu
  • vodu
  • olej
  • čierne korenie
  • soľ
  • bobkový list
  • kyslú smotanu

Postup: Pripravte si väčší hrniec, kde sa vám všetky ingrediencie pekne pomestia. Mäso si dobre poumývajte, nakrájajte ho na menšie kusy a dajte ho variť. Na získanie chuti pridajte bobkový list, soľ a čierne korenie. Keď bude mäso mäkké vyberte ho z hrnca s tým, že skôr vyberajte bravčové kúsky. Ďalej si pripravte všetku zeleninu okrem cvikle, poumývajte ju, nakrájajte alebo postrúhajte na drobno. Pridajte ju do vývaru a kým sa zelenina uvarí, nakrájajte aj cviklu. Tú potom opečte na oleji alebo masti na panvici a pridajte k nej aj ocot a paradajkový pretlak. Takto zmes povarte približne päť minút a ak chcete, môžete pridať aj kôpor alebo petržlenovú vňať. Celú zmes pridajte do vývaru, ktorý sa zafarbí načerveno. Keď sa všetko približne pätnásť minút povarí, pridajte naspäť nadrobno nakrájané mäso, dosoľte a podávajte s kyslou smotanou.


Mohlo by vás zaujímať: Vymeňte klasický rezeň za niečo extra: Vyskúšajte niektorý z našich tipov


Hovädzie steaky

Potrebujeme:

  • 500 g hovädzej sviečkovej
  • 500 g zemiakov
  • 15 g masla
  • 3 PL oleja
  • zeleninu (cibuľu, paradajky, papriky, mrkvu..)
  • štipku soli
  • štipku čierneho mletého korenia

Postup-steaky: Mäso dobre poumývajte a prekrojte na dve časti. Dobre potrite soľou, ideálna je hrubozrnná v kombinácii a čiernym korením. Na dochutenie mäsa viac nepotrebujete. Mäso potom dajte na panvicu, na ktorej je trochu oleja. S ním to takisto nepreháňajte. Mäso opekajte tri minúty z každej strany. Keď je steak opečený, panvicu prikryte a poduste mäsko tri minúty na oboch stranách.

Postup-zemiaky a zelenina: Zemiaky uvarte a potom ich zapečte spolu s maslom a petržlenovou vňaťou. Malo by to trvať približne pol hodinu. Opečené podávajte so steakmi, nakrájanou zeleninou alebo hriankami či šampiňónmi.


Mohlo by vás zaujímať: Dokonalý burger je umenie: 7 trikov, ktoré vám zaručene prinesú úspech


Raw čučoriedková torta

Potrebujeme:

Korpus

  • 1 pohár orechov
  • 1 pohár kokosu
  • hrsť hrozienok

Spodná náplň

  • 1 pohár orechov
  • 5 PL medu
  • 1 pohár kokosového oleja
  • 1 limetku

Čučoriedková náplň

  • 400 g čučoriedok (aj na zdobenie)

Príprava: Kešu orechy namočte do vody a nechajte ich tak celú noc. Hodinu pred prípravou torty namočte aj hrozienka, ktoré predtým ešte dobre umyte. Ak používate mrazené čučoriedky vytiahnite ich skôr, nech sa rozmrazia aspoň čiastočne.

Korpus: Začnite tým, že si rozmixujete orechy. Môžete si ich dať aj do vrecka a pobúchať po nich valčekom, kým nebudú úplne nadrobno. K orechom potom pridajte kokos a hrozienka a znova rozmixujte. Hmotu potom roztlačte na spodku formy, aby vznikol korpus a dajte do chladu.

Spodná náplň: Kešu orechy vyberte z vody, rozmixujte ich, pridajte k nim olej, med, limetkovú šťavu a znovu rozmixujte. Ak je zmes príliš hustá, prilejte trochu vody.

Čučoriedková náplň: Všetky čučoriedky rozmixujte a ak chcete, môžete pridať aj banán alebo iné drobné ovocie ako jahody, maliny či černice. Celú tortu potom vložte do chladničky, aby poriadne stuhla. Vrch ozdobte čučoriedkami.


Aký zdravý obed si v nedeľu pripravujete vy? Napíšte ostatným čitateľom svoje tipy do diskusie pod článkom.

Zdroj: pixabay.com, pixabay.com, Lenka
Odporúčame