Čo mraziť a čo nie? Potraviny v mrazničke môžu stratiť chuť i meniť štruktúru

Obrázok dňa

Ďalšie obrázky
Foto

Anketa

Máte stále plnú mrazničku?

Potraviny v mrazničke môžu stratiť chuť aj meniť štruktúru

Mrazenie je forma šetrenia a boja proti plytvaniu. A hoci niektorí ľudia popchajú do mrazničiek čokoľvek, existujú zásady na to, čo mraziť a čo nie. Dôvodom je štruktúra či chuť potravín, ktorá sa môže zmeniť či jednoducho povedané výrazne pohoršiť.


Jasné zásady

Samozrejme, človek sa nemusí učiť naspamäť zoznam vecí, ktoré nemôže vložiť do mrazničky. Existujú totiž zásady, ktoré stačí dodržiavať. Jednou z nich je nemraziť produkty bohaté na vodu. Zo zeleniny a ovocia to sú napríklad paradajky, uhorky, pomaranče či melóny. Mráz totiž zmení ich štruktúru a tak stratia svoju chuť.

Druhá zásada sa týka mliečnych a krémových výrobkov. Napríklad jogurty zmenia svoju textúru natoľko, že sa po rozmrazení oddelia jednotivé tekutiny. Okrem toho neznášajú mrazenie ani topené a mäkké syry, smotany, majonéza alebo pudingy. Tvrdé syry ho naopak zvládnu, no možno je lepšie ich dojesť, kým sú ešte čerstvé.

Čo ešte nemraziť?

Hlboký mraz nesedí tiež uvareným cestovinám, ryži, či zemiakom. Špeciálne, ak chcete odložiť nedojedenú polievku, dajte si pozor na to, či v nej neostali napríklad rezance. Môže sa stať, že pri pohľade na mazľavú masu po rozmrazení vám rýchlo prejde chuť.

Takisto nemrazíme horúce jedlá. Vždy je dôležité počkať, kým jedlo vychladne. Rovnako sa neodporúča vkladať do mrazničky späť už raz rozmrazené jedlá a to kvôli potenciálnej otrave jedlom. V každej potravine sú totiž zamrazené mikroorganizmy, ktoré sa po opätovnom rozmrazení začnú rýchlo prebúdzať k životu.


Mohlo by vás zaujímať: Potraviny vo vašej mrazničke: Čo zmrazovať, na koľko a čo radšej vôbec?


Najlepšie sa mrazí mäso

Mrazenie však nie je len o zákazoch, inak by sme mrazničky využívali len na zmrzlinu a kocky ľadu. Čo teda môžeme pokojne vložiť do mrazničky? Napríklad surové mäso. Odporúča sa ho však mraziť naporcované, aby sa jednoduchšie spracovávalo po vybraní. To sa týka tiež rýb. Z mäsových výrobkov môžeme pokojne mraziť aj údeniny.

Ovocie musí byť čerstvé

Mimoriadne obľúbené je tiež mrazenie ovocia, špeciálne ak máme záhradu, ktorá sa nám odvďačí nadúrodou. Maliny, jahody, či ríbezle sa potom hodia v zime na koláč, do smoothie či ako sladká dobrota so smotanou. Dôležité je mraziť ovocie okamžite a nie v momente, keď sa už začne kaziť. Tiež pre jeho výzor i chuť pomôže, ak ho zasypete troškou cukru.


Mohlo by vás zaujímať: Jednoduché, chutné a pritom zdravé: Pozrite si VIDEO s 3 receptami na smoothie


Zelenina do polievky

Zo zeleniny môžeme mraziť taktiež veľké množstvo produktov. Chuť už síce nebude tak čerstvá, no mrkva, hrášok, petržlen, brokolica či karfiol sa bude výborne hodiť v kuchyni. Napríklad do polievky či omáčky. Dobre poslúžia aj zamrazené bylinky, či už je to bazalka alebo rozmarín.

Pečivo aj maslo

Z potravín dennej spotreby môžete pokojne odložiť do mrazničky maslo, oplatí sa ho však naporcovať na menšie kúsky, aby bolo čerstvejšie. Rovnako nič nepokazíte mrazením rožkov, žemlí či iného pečiva.

Samozrejmosťou je odkladanie hotových jedál. Už sme spomínali polievky, ďalej rôzne mäsové jedlá a omáčky, ku ktorým si len dovaríte prílohu. Sú ideálnym pomocníkom, keď nemáte čas variť. A ak ste to náhodou prehnali s pečením, zamraziť môžete aj múčniky. Opäť však platí, že musia byť čerstvé a vychladené zároveň.


Ktoré potraviny najčastejšie zamrazujete vy? Napíšte ostatným čitateľom svoje skúsenosti v diskusii pod článkom.

Zdielať na Facebooku

Diskusia (0)

Žiadne komentáre


Pridať komentár