Vajcia nie sú len praženica a hemendex: Inšpirujte sa novými raňajkovými nápadmi

Obrázok dňa

Ďalšie obrázky
Foto

Anketa

Máte radi raňajky z vajíčok?

Shaksuka

Znudili sa vám klasické raňajky typu volské oko, hemendex či praženica. To nie je problém. Vajcia ponúkajú veľké množstvo možností. Inšpirovať sa tak môžete napríklad medzinárodnou kuchyňou a pripraviť si originálne raňajkové menu s vajciami Benedict, avokádovou nátierkou, Shakshukou či japonskou omeletou na štýl sushi.


Vajcia Benedict s lososom

Potrebujeme:

  • 2 vajcia
  • 1 hrsť rukoly
  • 100 g lososa v plátkoch
  • 2 ks cherry paradajok
  • 1 mozzarellu
  • pečivo
  • 1 dl jablčného octu

Postup: Vodu necháme zovrieť a pridáme do nej jablčný ocot a štipku soli. Následne lyžicou rozkrútime v hrnci vodu a pridáme doňho vajíčko. Varíme ho približne tri minúty. Medzičasom si na panvici na kvapke olivového oleja opečieme bagety či iné pečivo. Na rozpolenú bagetu pridáme natrhanú mozzarellu, losos a na mesiačiky nakrájané cherry paradajky. Navrch položíme vajíčko.


Mohlo by vás zaujímať: Vajíčkové špeciality: Sú nielen chutné, ale aj výživné


Izraelská Shakshuka

Potrebujeme:

  • 2 vajíčka
  • 1 PL olivového oleja
  • 1 strúčik cesnaku
  • ½ cibule
  • 1 menšiu papriku
  • 3 paradajky
  • 2 PL paradajkového pretlaku
  • 1 ČL chili
  • 1 ČL mletej papriky
  • štipka cukru
  • soľ
  • čierne korenie

Postup: Rozohrejeme si hlbokú panvicu na miernom ohni. Pridáme olivový olej a jemne nakrájanú cibuľu. Keď začne mäknúť, prihodíme cesnak a dobre premiešame. Dodáme papriku a po chvíli aj nakrájané paradajky. Poctivo miešame, kým sa paradajky nezačnú rozpadať. Pridáme korenia, cukor, paradajkový pretlak. Keď bude zmes už primerane horúca, rozbijeme do nej vajcia. Stiahneme z ohňu, keď začne omáčka tuhnúť a vajcia budú hotové. Podávame s pečivom.


Mohlo by vás zaujímať: Omeleta trikrát inak: Rytierska, syrová či talianska – ktorú ochutnáte vy?


Omeleta Tamagoyaki

Potrebujeme:

  • 3 vajcia
  • 3 plátky morskej riasy
  • 3 plátky eidamu alebo iného tvrdého syru

Postup: Rozohrejeme panvicu, pridáme kvapku olivového oleja. Rozbijeme prvé vajíčko a pripravíme tenučkú vrstvu vaječnej omelety. Následne na ňu položíme plátok riasy a plátok syra. Omeletku zrolujeme a necháme na okraji panvici. Na zvyšné voľné miesto panvice opäť rozlejeme vajíčko, opäť pridáme riasu a syr a rolku tak rozšírime o ďalšiu vrstvu. Takto môžeme pokračovať podľa veľkosti panvice a množstva surovín. Výslednú rolku krájame na malé kúsky, podobne ako sushi. Podávame so sójovou omáčkou a wasabi.


Mohlo by vás zaujímať: Vajíčka sa nestratia v žiadnej kuchyni: Poslúžia na raňajky, obed aj večeru


Rýchla vajíčkovo-avokádová nátierka

Potrebujeme:

  • 1 avokádo
  • 3 vajcia
  • 1 PL masla
  • 1 PL horčice
  • 1 PL majonézy
  • šťavu z polovice citróna
  • soľ
  • čierne korenie

Postup: Uvaríme si vajcia a ošúpeme ich. Do misky k nim pridáme cca jednu polievkovú lyžicu masla. Posolíme a pokoreníme. Medzičasom si pripravíme avokádo, z ktorého vyberieme kôstku a lyžicou vyberieme zelenú časť. Pridáme ju k vajíčkam. Dochutíme majonézou, horčicou a šťavou z citrónu. Podľa chuti buď rozmixujeme mixérom na jemnú pomazánku, alebo ingrediencie roztlačíme a zmiešame vidličkou. 


Ktoré menej tradičné jedlá si z vajec pripravujete vy? Napíšte ostatným čitateľom v diskusii pod článkom.

Zdielať na Facebooku

Diskusia (0)

Žiadne komentáre


Pridať komentár