Vajcia nie sú len praženica a hemendex: Inšpirujte sa novými raňajkovými nápadmi

Shaksuka

thinkstockphotos.com

Znudili sa vám klasické raňajky typu volské oko, hemendex či praženica. To nie je problém. Vajcia ponúkajú veľké množstvo možností. Inšpirovať sa tak môžete napríklad medzinárodnou kuchyňou a pripraviť si originálne raňajkové menu s vajciami Benedict, avokádovou nátierkou, Shakshukou či japonskou omeletou na štýl sushi.

Vajcia Benedict s lososom

Potrebujeme:

  • 2 vajcia
  • 1 hrsť rukoly
  • 100 g lososa v plátkoch
  • 2 ks cherry paradajok
  • 1 mozzarellu
  • pečivo
  • 1 dl jablčného octu

Postup: Vodu necháme zovrieť a pridáme do nej jablčný ocot a štipku soli. Následne lyžicou rozkrútime v hrnci vodu a pridáme doňho vajíčko. Varíme ho približne tri minúty. Medzičasom si na panvici na kvapke olivového oleja opečieme bagety či iné pečivo. Na rozpolenú bagetu pridáme natrhanú mozzarellu, losos a na mesiačiky nakrájané cherry paradajky. Navrch položíme vajíčko.


Mohlo by vás zaujímať: Vajíčkové špeciality: Sú nielen chutné, ale aj výživné


Izraelská Shakshuka

Potrebujeme:

  • 2 vajíčka
  • 1 PL olivového oleja
  • 1 strúčik cesnaku
  • ½ cibule
  • 1 menšiu papriku
  • 3 paradajky
  • 2 PL paradajkového pretlaku
  • 1 ČL chili
  • 1 ČL mletej papriky
  • štipka cukru
  • soľ
  • čierne korenie

Postup: Rozohrejeme si hlbokú panvicu na miernom ohni. Pridáme olivový olej a jemne nakrájanú cibuľu. Keď začne mäknúť, prihodíme cesnak a dobre premiešame. Dodáme papriku a po chvíli aj nakrájané paradajky. Poctivo miešame, kým sa paradajky nezačnú rozpadať. Pridáme korenia, cukor, paradajkový pretlak. Keď bude zmes už primerane horúca, rozbijeme do nej vajcia. Stiahneme z ohňu, keď začne omáčka tuhnúť a vajcia budú hotové. Podávame s pečivom.


Mohlo by vás zaujímať: Omeleta trikrát inak: Rytierska, syrová či talianska – ktorú ochutnáte vy?


Omeleta Tamagoyaki

Potrebujeme:

  • 3 vajcia
  • 3 plátky morskej riasy
  • 3 plátky eidamu alebo iného tvrdého syru

Postup: Rozohrejeme panvicu, pridáme kvapku olivového oleja. Rozbijeme prvé vajíčko a pripravíme tenučkú vrstvu vaječnej omelety. Následne na ňu položíme plátok riasy a plátok syra. Omeletku zrolujeme a necháme na okraji panvici. Na zvyšné voľné miesto panvice opäť rozlejeme vajíčko, opäť pridáme riasu a syr a rolku tak rozšírime o ďalšiu vrstvu. Takto môžeme pokračovať podľa veľkosti panvice a množstva surovín. Výslednú rolku krájame na malé kúsky, podobne ako sushi. Podávame so sójovou omáčkou a wasabi.


Mohlo by vás zaujímať: Vajíčka sa nestratia v žiadnej kuchyni: Poslúžia na raňajky, obed aj večeru


Rýchla vajíčkovo-avokádová nátierka

Potrebujeme:

  • 1 avokádo
  • 3 vajcia
  • 1 PL masla
  • 1 PL horčice
  • 1 PL majonézy
  • šťavu z polovice citróna
  • soľ
  • čierne korenie

Postup: Uvaríme si vajcia a ošúpeme ich. Do misky k nim pridáme cca jednu polievkovú lyžicu masla. Posolíme a pokoreníme. Medzičasom si pripravíme avokádo, z ktorého vyberieme kôstku a lyžicou vyberieme zelenú časť. Pridáme ju k vajíčkam. Dochutíme majonézou, horčicou a šťavou z citrónu. Podľa chuti buď rozmixujeme mixérom na jemnú pomazánku, alebo ingrediencie roztlačíme a zmiešame vidličkou. 


Ktoré menej tradičné jedlá si z vajec pripravujete vy? Napíšte ostatným čitateľom v diskusii pod článkom.

Zdroj: thinkstockphotos.com, thinkstockphotos.com, Filip
Odporúčame