Znudili sa vám klasické raňajky typu volské oko, hemendex či praženica. To nie je problém. Vajcia ponúkajú veľké množstvo možností. Inšpirovať sa tak môžete napríklad medzinárodnou kuchyňou a pripraviť si originálne raňajkové menu s vajciami Benedict, avokádovou nátierkou, Shakshukou či japonskou omeletou na štýl sushi.
Vajcia Benedict s lososom
Potrebujeme:
- 2 vajcia
- 1 hrsť rukoly
- 100 g lososa v plátkoch
- 2 ks cherry paradajok
- 1 mozzarellu
- pečivo
- 1 dl jablčného octu
Postup: Vodu necháme zovrieť a pridáme do nej jablčný ocot a štipku soli. Následne lyžicou rozkrútime v hrnci vodu a pridáme doňho vajíčko. Varíme ho približne tri minúty. Medzičasom si na panvici na kvapke olivového oleja opečieme bagety či iné pečivo. Na rozpolenú bagetu pridáme natrhanú mozzarellu, losos a na mesiačiky nakrájané cherry paradajky. Navrch položíme vajíčko.
Mohlo by vás zaujímať: Vajíčkové špeciality: Sú nielen chutné, ale aj výživné
Izraelská Shakshuka
Potrebujeme:
- 2 vajíčka
- 1 PL olivového oleja
- 1 strúčik cesnaku
- ½ cibule
- 1 menšiu papriku
- 3 paradajky
- 2 PL paradajkového pretlaku
- 1 ČL chili
- 1 ČL mletej papriky
- štipka cukru
- soľ
- čierne korenie
Postup: Rozohrejeme si hlbokú panvicu na miernom ohni. Pridáme olivový olej a jemne nakrájanú cibuľu. Keď začne mäknúť, prihodíme cesnak a dobre premiešame. Dodáme papriku a po chvíli aj nakrájané paradajky. Poctivo miešame, kým sa paradajky nezačnú rozpadať. Pridáme korenia, cukor, paradajkový pretlak. Keď bude zmes už primerane horúca, rozbijeme do nej vajcia. Stiahneme z ohňu, keď začne omáčka tuhnúť a vajcia budú hotové. Podávame s pečivom.
Mohlo by vás zaujímať: Omeleta trikrát inak: Rytierska, syrová či talianska – ktorú ochutnáte vy?
Omeleta Tamagoyaki
Potrebujeme:
- 3 vajcia
- 3 plátky morskej riasy
- 3 plátky eidamu alebo iného tvrdého syru
Postup: Rozohrejeme panvicu, pridáme kvapku olivového oleja. Rozbijeme prvé vajíčko a pripravíme tenučkú vrstvu vaječnej omelety. Následne na ňu položíme plátok riasy a plátok syra. Omeletku zrolujeme a necháme na okraji panvici. Na zvyšné voľné miesto panvice opäť rozlejeme vajíčko, opäť pridáme riasu a syr a rolku tak rozšírime o ďalšiu vrstvu. Takto môžeme pokračovať podľa veľkosti panvice a množstva surovín. Výslednú rolku krájame na malé kúsky, podobne ako sushi. Podávame so sójovou omáčkou a wasabi.
Mohlo by vás zaujímať: Vajíčka sa nestratia v žiadnej kuchyni: Poslúžia na raňajky, obed aj večeru
Rýchla vajíčkovo-avokádová nátierka
Potrebujeme:
- 1 avokádo
- 3 vajcia
- 1 PL masla
- 1 PL horčice
- 1 PL majonézy
- šťavu z polovice citróna
- soľ
- čierne korenie
Postup: Uvaríme si vajcia a ošúpeme ich. Do misky k nim pridáme cca jednu polievkovú lyžicu masla. Posolíme a pokoreníme. Medzičasom si pripravíme avokádo, z ktorého vyberieme kôstku a lyžicou vyberieme zelenú časť. Pridáme ju k vajíčkam. Dochutíme majonézou, horčicou a šťavou z citrónu. Podľa chuti buď rozmixujeme mixérom na jemnú pomazánku, alebo ingrediencie roztlačíme a zmiešame vidličkou.
Ktoré menej tradičné jedlá si z vajec pripravujete vy? Napíšte ostatným čitateľom v diskusii pod článkom.
Zdieľať na