Ryby sú zdravé i chutné: Slováci ich jedia menej, ako inde v Európe

Obrázok dňa

Ďalšie obrázky
Foto

Anketa

Jete ryby dva až trikrát týždenne?

Losos patrí medzi najchutnejšie a najobľúbenejšie druhy rýb

Rybie mäso patrí k tomu najzdravšiemu, čo môžeme nabrať na tanier. Napriek tomu Slováci nepatria k národom, ktoré by príliš hodovali týmto vodným živočíchom. V konzumácii sme tak na chvoste Európy.


Jesť ryby je dôležité

Pre Slovákov je pri nákupe rýb najdôležitejšia cena. Tá zohráva najvýznamnejšiu úlohu pre takmer 70 % ľudí, ktorí sa na základe toho rozhodujú, či a akú rybu vložia do svojho nákupného košíka. Vyplýva to z analýzy vytvorenej na základe prieskumu Eurobarometer.

V konzumácii rýb za ostatnými národmi zaostávame. A to aj napriek tomu, že ryby sú cenným zdrojom bielkovín, nenasýtených mastných kyselín, selénu a vitamínu D. Esenciálne kyseliny majú zásluhu na zdraví kardiovaskulárneho systému, pretože znižujú hladinu cholesterolu v krvi a tiež vysoký krvný tlak.

Odborníci odporúčajú ryby konzumovať dva až trikrát týždenne. Ľudia s ochoreniami srdca by mali týždenne zjesť aspoň dve porcie rybieho mäsa. Okrem toho konzumácia rýb pozitívne ovplyvňuje náladu, teda je aj účinným prostriedkom proti depresii.


Mohlo by vás zaujímať: Losos, sumec alebo pstruh: Ako často jesť ryby a ktorá je tá najzdravšia?


Dôležitá je cena

Pre viac než polovicu Slovákov je dôležité to, ako ryby vyzerajú a či sú čerstvé. Pôvod produktu zaujíma podľa analýzy 33 % ľudí, rýchlosť a ľahkosť prípravy 21 % opýtaných a značka kvality 11 %.

Viac ako sedem z desiatich Slovákov by pritom rado videlo na etiketách rýb a produktov z nich dátum výlovu, respektíve výroby, o niečo menej konzumentov by chceli poznať krajinu výlovu.

Podľa prieskumu je 78% Slovákov presvedčených, že sú zdravé, polovica z opýtaných si ryby kupuje kvôli ich chuti. Nezanedbateľná časť Slovákov uvádza ako dôvod aj to, že sú ľahko stráviteľné, obsahujú málo tuku a pätina ľudí ich má v obľube preto, že sú ľahké a rýchle na prípravu.

Slovákom ryby nechutia

Naopak, najčastejšie sa vyskytujúca príčina nekonzumovania rýb je ich chuť, vôňa a vzhľad, čo uviedlo 70 % Slovákov, ktorí ich nejedia. To je podstatne viac ako európsky priemer. Približne štvrtina ľudí ako dôvod nejedenia rýb uviedla to, že vôbec nie je zvyknutá ich jesť. Pre pätinu je zase dôvodom, ktorý ich odrádza od kúpy rýb, ich príliš vysoká cena.

Minimálne raz za mesiac má pritom na tanieri ryby len každý druhý Slovák. Toto číslo je porovnateľné s Českom, Rakúskom, no vyššie ako v Maďarsku, kde rybám holduje iba štvrtina obyvateľstva. To je zároveň aj najmenej z celej európskej dvadsaťosmičky. Naopak, až deväť z desiatich Španielov a Švédov si aspoň raz za mesiac pochutnáva na rybe.


Ako často si doprajete ryby vy? Aké druhy vám chutia najviac? Napíšte ostatným čitateľom v diskusii pod článkom.

Zdielať na Facebooku

Diskusia (0)

Žiadne komentáre


Pridať komentár