Sezóna hrozna je tu: Pre náš organizmus je dôležité, porazíte s ním aj migrény

Obrázok dňa

Ďalšie obrázky
Foto

Anketa

Pestujete hrozno?

Vďaka množstvu vitamínov je hrozno dôležité tak pre deti, ako aj pre seniorov

Prichádza jeseň a s ňou aj obľúbený zber najrôznejších odrôd sladučkého hrozna. Odborné knihy uvádzajú, že vinič je starší, ako samotné ľudstvo. Strapec hrozna obsahuje vitamíny A, C, E a K, ale aj kyselinu listovú a pantoténovú. To však nie je všetko. Nájdete v ňom aj draslík, magnézium a vápnik. Odkiaľ toto ovocie teda vlastne pochádza a čo všetko dokáže?


Priniesli ho už Rimania

Vinič pestovali ľudia už dávno pred naším letopočtom. Väčšina odborníkov uvádza, že pochádza zo strednej Ázie a z oblasti pri Čiernom a Kaspickom mori. Veľkú zásluhu na tom, že pestovanie hrozna je v našej oblasti také rozšírene majú aj Rimania. Pri dobývaní a obsadzovaní území ho doniesli do Španielska, Francúzska a odtiaľ sa postupne dostal aj do Čiech a na Slovensko.

Hroznový cukor je zdravší

Hrozno obsahuje z 80% vodu a z 20% hroznový cukor. Ten je však zdravší ako rafinovaný, pretože sa neukladá vo forme tukov. Práve hroznový cukor zvyšuje psychickú i fyzickú aktivitu, pomáha aj pri únave, strese a vyčerpanosti. Preto je ideálnou súčasťou raňajok, napríklad predtým, ako vyrazíte do práce.


Mohlo by vás zaujímať: Aj maškrtenie môže byť zdravé: Doprajte si vitamínovú bombu menom hrozno!


Pomôže pri migrénach

Ak trpíte akútnymi bolesťami hlavy či dokonca až migrénami, vedzte, že vám môže pomôcť aj hrozno. Ak už pri prvých náznakoch bolesti hlavy vypijete dva deci kvalitnej šťavy z hrozna, bolesti by mali rýchlo ustúpiť. Pozor však na to, ak sú vaše migrény spojené s ťažkosťami žalúdka. Vtedy by vám mohli šupky a zrniečka z hrozna urobiť ešte horšie.

Vďaka vláknine zabezpečuje hrozno tiež pravidelnú stolicu, pomáha pri zápche a podráždenom žalúdku. Keďže je bohaté na vitamín C zlepšuje imunitu a kvôli obsahu látky zvanej resveratrol slúži ako prevencia proti rakovine.

Tmavé je bohatšie na antioxidanty

Biele a tmavé hrozno má podobné účinky, no v niečom sa tieto odrody predsa líšia. Biele hrozno pôsobí priaznivo na žalúdok, pečeň, obličky, pokožku, ideálnejšie je aj pri očiste organizmu a chudnutí.

Tmavé odrody sú bohatšie na antioxidanty a to najmä na kvercetín, katechín a resveratrol. Odporúčajú sa tiež ako prevencia srdcovo-cievnych ochorení, pretože čistia cievy a zlepšujú krvný obeh.

Tmavé hrozno je tiež vhodné pre ženy, keďže pomáha v boji proti celulitíde, rovnako zlepšuje pružnosť a hebkosť pokožky. Ďalej znižuje riziko rakoviny prsníka a pomáha aj s nepríjemnými predmenštruačnými bolesťami.


Mohlo by vás zaujímať: Všetko čo (ne)viete o víne: Poznáte históriu aj typy nápoja bohov?


Ideálne pre seniorov

Vďaka množstvu vitamínov je dôležité pre deti, no čím si zaslúži čestné miesto v jedálničku ľudí v pokročilom veku? Dôvodov je mnoho. Jedným z nich je aj už zmieňované znižovanie rizika srdcovo-cievnych ochorení. Pomáha predchádzať krvným zrazeninám, cievnym poruchám, znižuje riziko infarktu, zmenšuje povlak na cievach, filtruje toxíny a znižuje vysokú hladinu cholesterolu v krvi. Bojuje tiež proti Alzheimerovej chorobe a očnej degenerácii, ktorú spôsobuje starnutie.

Nemusí z neho byť len víno

Okrem prípravy vína existujú ďalšie spôsoby, ako hrozno efektívne využiť. Najjednoduchším je hroznová šťava, ktorá je veľmi zdravá a ak ju dáte v plastových fľašiach do mrazničky, pár mesiacov vám určite vydrží.

Z hrozna môžete pripraviť aj sirup. Postup je pomerne jednoduchý. Dajte hrozno variť do hrnca a počkajte, kým pustí šťavu. Nie je potrebné mixovať ho. Ak máte pocit, že šťavy nie je dostatok, pokojne prisypte do hrnca ďalšie bobuľky. Následne prepasírujte šťavu, aby vám vznikla čistá tekutina. Tú ešte povarte, pridajte cukor, kyselinu citrónovú a sirup je hotový. 


Máte radi hrozno? Ako často si ho doprajete? Napíšte ostatným čitateľom v diskusii pod článkom.

Zdielať na Facebooku

Diskusia (4)

  • Jaro 15.09.2017, 18:40

    Velka pravda,aleje veľký problém ak mám na viac 20 kg kde ho ponúknuť.Rad by ho vymenil za niečo pre záhradu ,hospodársky dvor.Doma doprodukovanych výrobkov mám viac ako iba v menších množstvách.

  • Katka 15.09.2017, 10:25

    Jozef, máš úplnú pravdu. Ukazuje sa, že šľachtením ovocia sa síce dosahuje vyššia výnosnosť, väčšie plody, nové druhy, ale prešľachtené odrody sú menej odolné voči škodcom, náchylné na choroby, rýchlejšie podliehajú skaze, sú menej sladké, voňavé... Tiež nedám dopustiť na pôvodné hrozno, ktoré rodičia pestovali na záhrade bez špeciálnych postrekov, je síce menšie, ale o to viac chutnejšie a zdravšie. Problém je, kde kúpiť produkty tohto hrozna, veď ktorý predajca sa prizná, z čoho je jeho víno, burčiak, sirup... vyrobené?

  • evelina 15.09.2017, 09:57

    hurá, je tu sezóna burčiaku, neviete náhodou kde majú dobrý pravý burčiak? ak sa dá víno vyrobiť aj z hrozna, burčiak aj z vody, tak tie vzácne vitamíny a antioxidanty nemá :)

  • Jozef 15.09.2017, 09:43

    Hrozno mám rád ale len tzv. samorodáky -OTELO - biela,červená a ružová konkordia a to preto, lebo sa nepostrekuje a preto skutočne obsahuje všetky vzácne vitamíny potrebné pre náš organizmus . Tzv. burčiak je najlepší len z tejto odrody. Preto lekári odporúčajú najviac konzumovať túto odrodu a to vo všetkých formách - či samotné hroznové strapce, či burčiak alebo už hotové víno. Varené víno z tejto odrody Vás vylieči z nádchy či chrípky alebo prechladnutia už v priebehu 24 hod.- mám s tým skúsenosti . Naši rodičia v minulosti pestovali len túto odrodu,potom prišla eufória pestovania tzv. štepových odrôd , no dnes sa opätovne vracajú k pestovaniu OTELA.

1

Pridať komentár