Ako na domácu knedľu? Vyskúšajte tieto 3 recepty, kupovanú už nebudete chcieť

Najčítanejšie dnes
3 dni
Týždeň

Obrázok dňa

Ďalšie obrázky
Foto

Anketa

Pripravujete si vlastnú knedľu?

Chuti domácej knedle sa žiadna kupovaná z obchodu nevyrovná

Chuti domácej knedle s kačkou, segedínom či sviečkovou sa nič nevyrovná. Možno sa vám zdá, že pri dostupnosti kupovaných knedieľ je varenie zbytočným luxusom. No za odvedenú prácu sa vám hlavný chod odvďačí jedinečnou chuťou. Navyše, nie všetky z našich troch receptov vyžadujú toľko trpezlivosti. Vyskúšajte teda zemiakovú, žemľovú a klasickú parenú knedľu.


Zemiaková knedľa

Potrebujeme:

  • 500 g zemiakov
  • hrubú múku
  • polohrubú múku
  • hladkú múku
  • vajce
  • soľ

Postup: Zemiaky uvaríme v šupke do mäkka. Keď začnú chladnúť, ošúpeme ich a nastrúhame na ručnom strúhadle. Následne k zemiakom pridáme vajce a doplníme o polohrubú a hrubú múku v pomere 1:1:1 k množstvu zemiakov. Dôkladne rozmiesime a na doske pomúčnenej hladkou múkou vytvarujeme pozdĺžnu knedľu. Vriacu vodu osolíme a pridáme do nej zvyšok hladkej múky. Varíme ich približne 5-8 minút.


Mohlo by vás zaujímať: FOTORECEPT Kupovanú knedľu nechajte iným: Pripravte si výbornú domácu


Žemľová (Rožková) knedľa

Potrebujeme:

  • 5 ks tvrdších žemlí alebo rožkov
  • 300 g hrubej múky
  • 2,5 dl mlieka
  • 1 vajce
  • prášok do pečiva
  • petržlenovú vňať

Postup: Pečivo si nakrájame na malé kocky. Vo väčšej mise zmiešame hrubú múku s vajíčkom, masu rozriedime mliekom. Pridáme prášok do pečiva a podľa chuti petržlenovú vňať. Do rozrobeného cesta pridáme nakrájané pečivo, celok premiešame, aby sa dôkladne obalilo. Vytvarujeme 2-3 knedle. Varíme v osolenej vriacej vode asi 20 minút. Po vytiahnutí môžeme vrch potrieť kúskom masla, masti či olivového oleja, aby sa nevytvorila tvrdá kôrka.


Mohlo by vás zaujímať: Parená, viedenská alebo žemľová: Vyberte si knedľu podľa svojej chuti


Parená knedľa

Potrebujeme:

  • 500 g polohrubej múky
  • 125 ml mlieka
  • 125 ml vody
  • 1 vajce
  • 2 PL olivového oleja
  • 1 ČL soli
  • 1 ČL kryštálového cukru

Postup: Zmiešame vodu s mliekom a ohrejeme v malom hrnci. Ideálna teplota na vypracovanie kvásku je približne 30 stupňov. Pri zohrievaní by nás teda voda s mliekom nemala páliť. Do vody s mliekom vložíme pol kocky droždia a prisypeme cukor. Medzitým si pripravíme múku, do ktorej pridáme soľ, olej a vajíčko. Zalejeme ju kváskom, ktorý pracoval asi 15 minút. Cesto trochu premiešame a necháme ďalšiu štvrťhodinku odpočívať. Po nej vypracujeme cesto, keď sa príliš lepí, pomôžeme si hladkou múkou. Cesto odložíme do zakrytej nádoby a necháme kysnúť, kým nenarastie na dvojnásobok. Vyformujeme knedle, medzičasom si necháme zovrieť približne pol litra vody v hrnci s parákom. Knedle paríme zakryté 20 minút. Po odstránení pokrývky ich niekoľkokrát prepichneme ihlou alebo špajľou. 


Ako si domácu knedľu pripravujete vy? Napíšte ostatným čitateľom svoje tipy v diskusii pod článkom.

Zdielať na Facebooku

Diskusia (4)

  • ujko 27.09.2017, 14:40

    evelina, skúsili a robíme ich často. Jednoduché a dobré.

  • evelina 27.09.2017, 10:15

    skúsili ste už hrnčekové knedle ???

  • Ľubica 27.09.2017, 07:34

    a v návode ste zabudli ste na kvasnice

  • Martina 27.09.2017, 07:02

    Do našej klasickej kysnutej knedle olivový olej?! Ale no taaak, to snáď nie

1

Pridať komentár