Trápia vás neustále tráviace ťažkosti? Pomôže diéta s nízkym obsahom sacharidov

Najčítanejšie dnes
3 dni
Týždeň

Obrázok dňa

Ďalšie obrázky
Foto

Anketa

Máte osobné skúsenosti so zavedením FODMAP diéty?

Problémy môže robiť aj jačmeň či pšenica.

Nesprávne trávenie dokáže spôsobovať veľké ťažkosti a problémy. Mnohých ľudí trápi častý pocit nafúknutého brucha a to po akomkoľvek jedle, ďalší zase bojujú s hnačkou či zápchou. Môžete sa stravovať zdravo, no napriek tomu vám niektoré potraviny nemusia robiť dobre. S riešením vašich ťažkostí môže pomôcť diéta s nízkym obsahom sacharidov nazvaná FODMAP.


Sacharidy, ktoré nestrávime

Skratka FODMAP je odvodená od začiatočných písmen názvov sacharidov, ktoré spôsobujú tráviace problémy. Fermentovateľné Oligosacharidy (fruktány a oligosacharidy), Disacharidy (laktóza), Monosacharidy (fruktóza) a Polyoly (cukrové alkoholy).

Ide teda o sacharidy s krátkym reťazcom, ktoré sa zle absorbujú v tenkom čreve. Tráviaca sústava väčšiny ľudí ich nedokáže rozložiť a stráviť. Pritom ich nájdeme v bežne konzumovaných potravinách ako napríklad jablká, hrušky, cibuľa, cesnak, pšenica, raž, strukoviny alebo med. Nachádzajú sa však aj v niektorých výživových doplnkoch, nápojoch alebo liekoch. 

Hromadia sa v črevách

Tieto uhľohydráty s krátkym reťazcom sú malými molekulami sú tráviacim systémom absorbované s ťažkosťami alebo vôbec. Hromadia sa v tenkom čreve, kde sa zvyšuje objem zadržanej vody, ktorá sa nevstrebáva. Okrem toho sú fermentované baktériami hrubého čreva. Pri zlom vstrebávaní v tenkom čreve putujú do hrubého čreva, kde sa tvorí veľké množstvo plynov (vodík, oxid uhličitý a metán).


Mohlo by vás zaujímať: Návrat k jaskynnému typu stravovania: Diéta ideálna pre milovníkov mäsa


Hnačky i zápchy

Dvojité pôsobenie týchto sacharidov spôsobuje rozšírenie objemu črevného obsahu. Črevná stena sa rozťahuje a dráždi nervy, čo vyvoláva pocity bolesti, diskomfortu, ktoré zažívajú ľudia trpiaci takzvaným syndrómom dráždivého čreva (IBS).

Tí, ktorí majú rýchlu peristaltiku (pohyb svalovej vrstvy čreva), trpia na hnačky. Ľudia, ktorí ju majú pomalšiu, majú zase pocit brucha „naplneného vodou“. Hromadenie vody a plynu v črevách narúša prirodzenú peristaltiku. Netreba sa tak čudovať, ak hnačku strieda zápcha a naopak. Táto situácia je v podstate spúšťačom IBS.

Bojuje s problematickým trávením

FODMAP diéta pomáha ľuďom zmierniť, ba dokonca odstrániť nevysvetliteľné tráviace ťažkosti, ktoré nemusia odhaliť vyšetrenia. Ide o zápchy, hnačky, kŕče v bruchu, nafukovanie či nadmernú plynatosť.

Obmedzenie sacharidov FODMAP zlepšuje kontrolu symptómov u ľudí s IBS, ale aj s inými funkčnými žalúdočno-črevnými poruchami. Odporúča sa pri syndróme bakteriálneho prerastania čreva (SIBO), celiakii, Crohnovej chorobe alebo iných nešpecifických zápalových črevných ochoreniach (IBD). Medzi ďalšie ochorenia, pri ktorých tento druh stravy môže priniesť pozitívne výsledky, patria: hypotyreóza, reumatoidná artritída, rosacea, fibromyalgia a sklerodermia.

Postup pri diéte s nízkym obsahom sacharidov:

  1. Eliminačná fáza:

Je pomerne prísna. Dovolené sú len suroviny s nízkym obsahom sacharidov FODMAP. Ostatné potraviny s vysokým obsahom sú zo stravy vylúčené na dobu maximálne 6-8 týždňov. Pokiaľ by ste ju chceli držať dlhšie, mohol by vám hroziť nedostatok niektorých vitamínov a minerálov.


Mohlo by vás zaujímať: Zázračná „pôstová“ diéta: Získajte dlhší život a pevnejšie zdravie bez rakoviny


Nevhodné potraviny sú:

  • Fruktány: cesnak, cibuľa, pór, špargľa, artičoky, cukrový hrášok, raž, jačmeň, pšenica, inulín (čakanka), strukoviny, pistácie, kešu, med, agáve, sladkosti, sladené nápoje, výrobky s vysokofruktózovým kukuričným sirupom; ovocie: jablká, hrušky, melón, broskyne, nektarinky, grapefruity, mango, ďatle, figy, čerešne, slivky a bobuľové ovocie.
  • Disacharidy: Laktóza - mlieko a mliečne výrobky.
  • Polyoly: sladkosti (hlavne tie, ktoré sú označené ako „bez cukru“), žuvačky, nápoje, huby, karfiol, oolong čaj (čínsky čierny čaj), kamilkový, feniklový čaj a rum.
  1. Reintrodukčná fáza

Začína sa po zlepšení stavu. Postupne sa skúšajú potraviny s vysokým obsahom sacharidov. Cieľom reintrodukčnej fázy je zistiť, ktoré z nich strávite, v akom množstve, a naopak, ktorým by ste sa mali vyhýbať, pretože sú spúšťačom vašich tráviacich ťažkostí.

  1. Vytvorenie vlastného jedálneho lístka

V závislosti od zistení z reintrodukčnej fázy si pripravíte nový jedálny lístok z potravín, na ktoré reaguje dobre.

Fázy nemožno preskočiť

Nevyhnutným predpokladom úspechu je dodržiavanie uvedených fáz. V nijakom prípade sa nesmie žiadna z nich preskočiť. Cieľom diéty s nízkym obsahom FODMAP nie je doživotne zakázať konzumáciu určitých potravín. Diéta je len odrazovým mostíkom k odstráneniu nepríjemných príznakov.

Mnoho zdrojov potravín s vysokým obsahom FODMAP je veľmi zdravých. Dôležitá je ale ich individuálna tolerancia. Účelom diéty je preto identifikovať konkrétne problémové sacharidy i samotné potraviny a zistiť ich tolerované množstvo.


Máte vlastné skúsenosti so spomínanou diétou? Napíšte ich ostatným čitateľom v diskusii pod článkom.

Zdielať na Facebooku

Diskusia (0)

Žiadne komentáre


Pridať komentár