Nepríjemný pocit nafúknutia: Zbavte sa ho raz a prevždy

Bolesť brucha

thinkstockphotos.com

Pocit nafúknutého brucha je veľmi nepríjemný a ak sa často opakuje, je potrebné vyhľadať lekára. Ak je však pocit ojedinelý a spája sa len s jedlom, ktoré vaše telo nevie stráviť, nie je dôvod na paniku. Viete teda, ktoré potraviny nafukovanie spôsobujú a naopak, ktoré vám pomôžu zbaviť sa ho?

Životospráva aj stres

Ste často v strese, nestíhate sa najesť a jedlo len hltáte? To znamená, že sa do vášho žalúdka dostáva veľké množstvo vzduchu, ktorý sa potom tlačí z tela von.

Príčin nafúknutého brucha je ale veľké množstvo. Môže ísť o dôsledok zlej životosprávy, častého žuvania žuvačiek, konzumácie perlivých nápojov alebo napríklad aj intolerancie na laktózu. Ak máte pocit, že nič z tohto sa vás netýka, môže ísť aj o niečo celkom iné.

Kedy navštíviť lekára?

Ak máte problémy s nadúvaním pravidelne, navyše sa u vás často striedajú zápchy s hnačkami, často grgáte alebo je u vás dlhodobý problém s nedostatočným vyprázdňovaním, môže už ísť o niečo vážnejšie. To všetko sú totiž príznaky ochorení čriev, žalúdka, pankreasu, žlčníka alebo pažeráku. Netreba sa však hneď báť, takisto môže byť problém v nesprávnej životospráve. Pre istotu je však dobré navštíviť lekára.


Mohlo by vás zaujímať: Keď nafúknutý balón v bruchu strpčuje život: Zbavte sa nadmernej plynatosti


Ktoré potraviny nafukujú?

Veci, ktorým by ste sa mali pri častých problémoch s nafukovaním vyhýbať sú:

  • strukoviny
  • kapusta
  • ovocie (aj sušené)
  • zelenina (najmä cibuľa, cesnak, karfiol, brokolica…)
  • zrejúce syry
  • mastné a vyprážané jedlá
  • údeniny
  • vajcia
  • mlieko
  • veľa sladkého alebo prílišné solenie
  • perlivé nápoje, káva aj alkohol
  • žuvačky

Obmedziť sladké i zeleninu

Najdôležitejšie je načúvať svojmu telu a nejesť to, čo vám nerobí dobre, prípadne sa o výsledkoch vašich pozorovaní poradiť s lekárom. Škodiť môže aj veľké množstvo sladkého, pretože cukor v črevách kvasí a spôsobuje nadmernú tvorbu plynov. Najlepšie bude, ak teda sladkosti zo svojho jedálnička na istý čas vylúčite.

Takisto môže byť problém aj v nadmernej konzumácií ovocia a zeleniny. Napriek tomu, že je z každej strany počuť o ich prospešnosti pre ľudské zdravie, ak ich konzumujete štyrikrát denne, môžu aj uškodiť. Problémy môže spôsobiť najmä surová zelenina. Vtedy ju buď zo stravy vynechajte alebo ju pripravujte na pare.

Ak sú vašou nočnou morou najmä strukoviny, je problém v oligosacharidoch, ktoré človek nevie dobre stráviť a spôsobujú nafukovanie. Pri snahe o ich spracovanie v črevách dochádza k nadmernej tvorbe plynov, ktoré si hľadajú cestu von. Ak vás nafukuje z mliečnych výrobkov, môžete trpieť intoleranciou na laktózu, ktorú sa vám telo snaží naznačiť.


Mohlo by vás zaujímať: Nadúvanie už nebude váš problém: Stačí vyskúšať naše tipy


Pite veľa čistej vody a čajov

Hovorí sa, že jeden-dva hlty perlivej vody vám pomôžu po jedle odgrgnúť si. Je to pravda, no väčšinou nevypijete iba toľko. Nafukovaniu tak chtiac-nechtiac dopomáhate.

Nápoje, ktoré lekári odporúčajú sú čistá voda a čaje. Denne by ste mali vypiť približne desať pohárov čistej neperlivej vody. Ak preferujete čaje, dobrý je feniklový alebo mätový.

Rýchla pomoc

Pripravte si doma nápoj na štýl limonády, ktorý dobre chutí a navyše ho odborníci vrelo odporúčajú pri problémoch s nafukovaním.

Potrebujeme:

  • 2,5 l vody
  • 2 menšie citróny
  • uhorku
  • dve hrste mäty

Postup: Do vody vytlačte šťavu z dvoch citrónov, vložte kolieska uhorky, pridajte mätu a nechajte cez noc odstáť. Ráno nápoj preceďte a postupne cez deň vypite.


Máte skúsenosti s nafukovaním? Čo najviac pomohlo vám? Napíšte ostatným čitateľom svoje tipy v diskusii pod článkom.

Zdroj: thinkstockphotos.com, thinkstockphotos.com, Lenka
Odporúčame