Vitamínová bomba menom kivi: Ako ho skladovať a kedy ho treba jesť?

Obrázok dňa

Ďalšie obrázky
Foto

Anketa

Kupujete si kivi?

Kivi obsahuje veľké množstvo látok, ktoré nám pomôžu prekonať časť roku, keď dostáva náš imunitný systém zabrať

Hoci sa s príchodom chladných mesiacov skončila sezóna čerstvého ovocia, neznamená to, že by človek mal prestať s pravidelným prísunom prírodných vitamínov. Obchody sa v tomto čase viac a viac zapĺňajú pomarančmi, mandarínkami alebo kivi. Práve posledné menované ovocie obsahuje veľké množstvo látok, ktoré nám pomôžu prekonať časť roku, keď dostáva náš imunitný systém zabrať.


Čínsky egreš z Nového Zélandu

Na kivi nie je zaujímavý výzor a chuť, ale aj jeho história. Dlhé stáročia sa toto ovocie pestovalo iba v Číne, na základe čoho dostalo pomenovanie čínsky egreš. Začiatkom 20. storočia sa sériou rôznych náhod ocitol na Novom Zélande, kde ho začali vo veľkom sadiť. Odtiaľ pochádza aj jeho názov. Šupinatý a hnedý výzor ovocia totiž pripomínal novozélandské národné zviera - vtáka kivi. Mimochodom, oficiálne sa názov začal používať až v 70. rokoch 20. storočia.


Mohlo by vás zaujímať: Kivi ako prevencia proti chrípke: Je v ňom množstvo vitamínu C


Viac céčka ako pomaranč

Kivi je často považované aj za takzvanú vitamínovú bombu. Jeden plod obsahuje viac vitamínu C ako pomaranč a zároveň ponúka rovnaké množstvo draslíka ako banán. Množstvo vitamínov a minerálov v kivi dokáže bojovať s voľnými radikálmi, zodpovednými za vznik nádorov. Tiež likviduje vírusy i baktérie a podporuje obranyschopnosť.

Okrem obsahu céčka je tiež dobrým zdrojom vitamínu E, ktorý ochraňuje bunkové štruktúry pred ich poškodením. Zároveň rozširuje cievy.  Semienka kivi obsahujú aj omega-3 mastné kyseliny.

Náš tip: Kivi pôsobí výborne aj na pokožku, dokáže totiž bojovať s vráskami. V kombinácii s vodou a alkoholom funguje ako pleťové tonikum.

Zrelé či nedozreté?

Ľudia sa často stretávajú s problémom, že majú k dispozícii nedozreté alebo naopak prezreté kivi so zošúverenou šupkou. Dozreté kivi v obchode či v domácnosti spoznáme tak, že sa na ňom prejaví aj jemný dotyk palca. Naopak, nedozreté je tvrdé ako skala. Pri nezrelom, tvrdom kivi máte dve možnosti. Jedna z nich je skladovať ho v chladničke, kde vydrží niekoľko týždňov, druhá je nechať ho dozrieť v domácich podmienkach.

Ak máte na kivi chuť čo najskôr, ideálne je nechať ho v izbovej teplote napríklad na kuchynskej linke. Ovocie pri takejto teplote dozrie za približne tri dni. Ak chcete tento proces urýchliť, vložte ho napríklad do misy s ovocím spolu s jablkom či banánom. Produkovaný etylén prinúti kivi rýchlejšie dozrieť. Keď je zrelé, zjedzte ho čo najrýchlejšie, keďže môže začať mäknúť a následne hniť.


Mohlo by vás zaujímať: Jednoduché, chutné a pritom zdravé: Pozrite si VIDEO s 3 receptami na smoothie


 

Skvelý základ smoothie

Kivi konzumujeme prevažne v jesenných a zimných mesiacoch a to nielen preto, že je vtedy ľahšie dostupné v obchodoch. Vzhľadom na vysoký obsah vitamínov a minerálov je ideálnym spôsobom prevencie prechladnutia a iných chorôb. Hodí sa tiež do ovocných šalátov, ale najmä do chutných smoothie nápojov.

Tipy na smoothie s kivi:

  • kivi, banán a pomarančová šťava
  • kivi, banán a mandľový nápoj
  • kivi, lieskové orechy, banán, ovsené vločky, mlieko
  • kivi, šalátová uhorka, šťava z limetky
  • kivi, zázvor, banán, mäta

Máte radi kivi? Ako často si ho doprajete? Napíšte ostatným čitateľom do diskusie pod článkom.

Zdielať na Facebooku

Diskusia (1)

  • okoloidúci 05.11.2017, 06:54

    Kivi je vták. Vážne myslíte, že sa musíte zosmiešňovať? Stojí za to byť celebrita? Ovocie na obrázku je kiwi.

1

Pridať komentár